DARKO HORVAT

‘U sljedećih mjesec dana počet će gradnja prvih temelja. Moja odgovornost? Ministar ne može biti kriv za potres‘

‘Meni je žao ovih 5500 stanovnika kontejnerskog nasilja i radimo sve da ih što prije vratimo u svoje domove‘

Darko Horvat

 Damir Krajac/Cropix

Ministar graditeljstva Darko Horvat za Dnevnik Nove TV odgovorio je na pitanja koliko je država konkretno obnovila kuća s crvenim naljepnicom, kada kreće izgradnja porušenih kuća, ali i zašto se kuće mogu obnoviti iz privatnih donacija, a država ih još uvijek ne obnavlja.

Na pitanje koliko je kuća do sada obnovljeno, ministar je poručio:

- 5500 tisuća stanovnika Banovine je u mobilnim kontejnerskim jedinicama. Uklonjeno je 291 obiteljska kuća, na tim temeljima niknut će novi zamjenski objekti, rekao je Horvat.

Na opasku novinarke Nove TV da to zapravo znači da nije obnovljena ni jedna kuća, ministar je rekao:

- Mi do sada nismo imali niti priliku izgraditi niti jednu zamjensku kuću, iz razloga jer su rekonstruirani prostorni planovi, jer su nam fakulteti napravili vrlo kvalitetne podloge i na nekim prostorima mi nećemo moći graditi. I zato, uz svu zahvalu svim donatorima, tamo gdje su klizišta, tamo gdje su vrtače napravile destrukciju tla, tamo nema nosivosti...., nabrajao je ministar razloge.

'Što prije ih želimo vratiti u domove'

Upitan je li mu žao suza ljudi, odgovara: - Meni je žao ovih 5500 stanovnika kontejnerskog nasilja i radimo sve da ih što prije vratimo u svoje domove ili da im izgradimo zamjenske objekte.

Na pitanje reporterke kada će niknuti prvi temelji, Horvat je poručio: - 160 zamjenskih obiteljskih kuća je u procesu nabave. Ja sam siguran da će u sljedećih mjesec dana početi gradnja prvih temelja. S današnjim danom počeli smo s ugovaranjem višestambenih zamjenskih zgrada i u Petrinji i u Glini, kazao je.

Ministar je potom ponovio obećanje da će kroz mjesec dana ugovoriti prve zamjenske objekte i započeti s izgradnjom temelja za zamjenske obiteljske kuće. Ministar je odgovorio i na pitanje zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija, a država ne može?

- Iskreno nije ih 50, samo ih je 26. Ali i tih 26, iskreno hvala. Mi gradimo tamo gdje je sigurno, gradimo tamo gdje će se moći legalizirati. Moj je ključni prioritet kvaliteta i sigurnost.

'Tužno sam se osjećao'

Upitan kako se danas osjećao na Banovini, kaže: - Tužno, jer sam bio na prostoru kojeg je potres vrlo oštetio, nije lako biti s onima koji su godinu dana proveli u kontejnerima, nije lako ni biti s onima koji su dočekali da se vrate u svoje domove jer su i njima rane vidljive.

Ministar Horvat je odgovorio i na pitanje osjeća li se djelomično krivim zbog neugodnih scena poput one današnje gdje se premijera gađalo grudom.

- Svi imamo određenu odgovornost. Svi radimo na tome da vratimo ljude u svoje domove. Ja se osjećam tužno kao i mnogi koji su potresom nastradali. Ministar graditeljstva ne može biti kriv što se dogodio potres, istaknuo je pa dodao da ne misli dati ostavku zbog spore obnove, a napominje i kako nije siguran da je prostor Banovine siguran.

- Ne ulazi se u politiku da bi se podnosilo ostavku, već da bi dali svoj doprinos i obnovi Banovine i Zagreba. Ja sam siguran da sustav postoji i da je ustrojen. Vizura i ove slike koje vidimo izgledat će sasvim drugačije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 16:33