VIŠESLAV RAOS

‘U Sloveniji je normalno da netko nekoliko tjedana prije izbora osnuje stranku i pobijedi. Kod nas je to teško‘

‘Ono što je u Sloveniji drugačije jest to da je ta zemlja imala drugačiju tranziciju od Hrvatske‘, kaže Raos

Robert Golob

 Jure Makovec/AFP

Iako u Sloveniji nije neobično da na parlamentarnim izborima pobijedi netko tko se u izbornu utrku uključi iznenada, skoro u zadnji čas - poput Mire Cerara, primjerice - ipak je uvjerljiva pobjeda liberala Roberta Goloba i njegove tek prije par mjeseci osnovane platforme "Pokret sloboda" nad aktualnim premijerom Janezom Janšom iznenadila mnoge u Hrvatskoj.

Među takve, međutim, ne spada vanjskopolitički ekspert i izvanredni profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Višeslav Raos.

- U Sloveniji je već dugo potpuno normalno da netko nekoliko tjedana prije izbora osnuje stranku i potom pobijedi na parlamentarnim izborima. Slovenski mediji, kao i slovenski birači, puno su kritičniji prema političkim strankama, u smislu da im se nije teško odmaknuti od nekakvih uvriježenih obrazaca glasanja. Ono što je u Sloveniji drugačije jest to da je ta zemlja imala drugačiju tranziciju od Hrvatske. Ta tranzicija je počela puno ranije nego kod nas, već osamdesetih, i oni nemaju tako izražen taj rascjep koje bi predstavljale dvije velike stranke lijevog i desnog centra - a koje se vezuju uz tumačenje povijesti, socijalizma, Drugog svjetskog rata... Iako se zbog Janše vraćala priča o komunistima, o lustraciji i sličnim temama, taj narativ nije postao dominantan. Janša i njegova stranka u tom je smislu jedina konstanta na slovenskoj političkoj sceni. Iako Janša i njegova stranka nikad nisu mogli postati dominantni kao HDZ u Hrvatskoj. Razlog je to što je HDZ ranih devedesetih srastao sa stvaranjem hrvatske države i obranom u ratu. Sve nabrojeno njima kao postkomunističkoj zemlji koja nema ukorijenjenu stranačku tradiciju omogućava da vrlo brzo "šaltaju" stranke i da se okupljaju oko nekih u društvu popularnih osoba - objašnjava Raos.

Pod kojim bi uvjetima - ako uopće bi - bilo moguće da u Hrvatskoj netko poput Goloba par mjeseci prije parlamentarnih izbora uđe u utrku, na brzinu formira novu političku opciju i na izborima uvjerljivo pobijedi aktualnog premijera i njegov HDZ, ali i ostale etablirane - "stare" stranke?

- Nisam siguran da je to moguće u Hrvatskoj, niti iz kojeg bi miljea došla takva osoba. To je teško zamisliv scenarij - kaže Raos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:19