ISPLATI LI SE?

U Sloveniji smo natočili gorivo, kupili ulje, hranu, toaletni papir... Evo velike usporedbe cijena!

Na povratku iz kupnje u susjedstvu se može natočiti i gorivo, jer litra dizela je 12,50, a kod nas 14,48 kuna

Šoping u Sloveniji

 Dušan Miljuš

Na spremniku Q-dizela uštedi se gotovo sto kuna, a sa špecerajem nakon subotnjega odlaska u Brežice u kućnom budžetu ostaje ukupno 50-ak eura. Isplati li se? Oni koji putuju iz Zagreba možda će biti sumnjičavi, ali nema dvojbe da se 20-ak kilometara puta iz Samobora te 40-ak od Zagreba u Brežice isplati. Posebno ako se dobro prouči kataloge slovenskih lanaca i usporedi s hrvatskima. I nedavno smo objavili usporedne cijene najtraženijih proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj, ali, naravno, nije sve u Sloveniji jeftinije.

Godišnji su odmori i manje je kupaca, ali i na parkingu Hofera desetak je vozila, većinom sa zagrebačkim tablicama.

- Ja sam Danijela. Iz Samobora sam i dosta često tu kupujem, skoro svaki drugi vikend. Već kad kupim 10 juha u vrećici, isplati mi se trošak goriva koje potrošim. Tu su oko četiri kune, a u Samoboru oko 10. Skoro upola jeftiniji su i neki proizvodi iz smrznutog programa, čokolade, kozmetika, čak i deterdženti, vreće za smeće. Meso se baš i ne isplati kupovati u Sloveniji - kaže gospođa koja se za vikend uputila u kupnju u Sloveniju.

- Pogledaj ove sokove, pa ovo je više nego duplo jeftinije - komentira jedna gospođa sa suprugom. On uzima s palete cijelo pakiranje od 12 sokova i sprema ih u kolica.

Primjećujemo kako većina kupaca iz Hrvatske unaprijed zna što će kupiti.

- Da, imamo dosta kupaca iz Hrvatske, posebno vikendom - kaže mi blagajnica nakon što mi je izdala račun. Puna kolica namirnica platili smo 117 eura. Istina, osjeti se da su i u Sloveniji neki proizvodi bitno poskupjeli, poput ulja, suhomesnatih proizvoda, svježeg mesa, tjestenine, pekarskih proizvoda. I slovenski trgovački lanci privlače kupce akcijskim katalozima i cijenama.

- Ove banane su katastrofa - komentirao sam zajedno s jednim našim kupcem jer osim što nisu bile jeftinije od banana u trgovačkim centrima u Hrvatskoj i kvaliteta je bila izuzetno loša.

Naravno, cijene ovise i o proizvođaču. U oči, primjerice, upada da su sirevi bitno jeftiniji, pa se 700 grama može naći za 30-ak kuna, a maslac je oko 16 kuna, dok ga na akciji kod nas nećete naći po toj cijeni.

Izabrali smo neke od potrepština potrebnih svakom kućanstvu i usporedili cijene u Sloveniji s onima u Hrvatskoj. Treba uzeti u obzir da i u Sloveniji i u Hrvatskoj trgovački lanci imaju svoje akcijske cijene, svoje brandove, ali već i letimični pogled, pa i na akcijsku ponudu, ide u korist šopinga u Sloveniji. Cijene u Sloveniji preračunavali smo u kune, ali i to uskoro neće biti potrebno kad uvedemo euro.

Dokaz da se svima koji žive u pograničnom području isplati šoping u obližnjim trgovačkim centrima u Sloveniji jest i cijena goriva, u što smo se uvjerili na povratku. Litra QMaxa na Petrolovoj crpki stoji 12,5 kuna, a na crpki istoga distributera u Samoboru 14,48 kuna. Dojam na malograničnom prijelazu Bregana, odnosno u njegovoj blizini, kvari jedino žilet-žica, no i ona bi do ulaska Hrvatske u Schengen trebala biti prošlost.

image

Cijene proizvoda u Hrvatskoj i Sloveniji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 12:39