MIGRACIJSKA KRIZA

U SLOVENIJU STIGLI PRVI AUTOBUSI S IZBJEGLICAMA, KRENUO I VLAK Mađari suspendirali Schengen na slovenskoj granici

U Opatovcu je trenutno više od 2.600 ljudi, nove izbjeglice i dalje stižu iz Srbije u Hrvatsku
Mursko Sredisce, 171015Nakon zatvaranja madjarske granice, autobusi su preusmjereni na granicu sa Slovenijom. Na GP Mursko Sredisce - Petisovci stiglo je prvih 6 autobusa s migrantima.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

>>> NOVO 12:04 - Vlak s 1800 imigranata krenuo je u 10 sati i 25 minuta iz Tovarnika za Čakovec, gdje će iskrcati 600 migranata koji će dalje na prijelaze Macelj i Mursko Središće autobusima, a ostali će nastaviti vlakom za željeznički granični prijelaz prema Sloveniji Mursko Središće, kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u subotu u Opatovcu.

Ostojić je rekao da je u petak oko 8 sati slovenska strana na Macelju prihvatila 300 migranata, a daljnjih 300 na Murskom Središću.

Kazao je i kako se trenutačno u Bapskoj nalazi oko 600 migranata te da je priljev migranata tijekom noći nekoliko sati bio usporen zbog "reorganizacije na novi tempo". Priljev je "bio štopan" zbog organizacije na duži put, rekao je, a na pitanje kako je priljev štopan, Ostojić je odgovorio: "Migrantima se jednostavno kaže da stanu".

Iznio je podatak da je do subote u 10 sati u Republiku Hrvatsku ušlo 188.700 migranata, a da je u kampu u Opatovacu oko 600 migranata.

U Čakovcu se neslužbeno doznaje da je između 9 i 10 sati šest autobusa s izbjeglicama stiglo na zajednički hrvatsko-slovenski granični prijelaz Mursko Središće i da je u tijeku njihov prihvat u Sloveniju.

Takođe po neslužbenim informacijama, 600 migranata bi tijekom dana iz Čakovca trebalo autobusima biti prebačeno prema graničnom prijelazu Goričanu, to jest prema Mađarskoj.

Hrvatske željeznice izvijestile su da oko 11,30 sati u kolodvoru Tovarnik počinje ukrcaj izbjeglica u 95. izvanredni vlak.

---------------------------

11:22 Mađarska je suspendirala Schengen na granici sa Slovenijom jer tamošnja vlada navodno ima informacije da i tuda stižu izbjeglice, javlja HRT .

U međuvremenu, u Ljubljani je počela sjednica slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravlja o novonastaloj situaciji.

Kako se očekuje, nakon sastanka Vijeća trebali bi biti objavljeni operativni postupci za transfer migranata preko Slovenije prema Austriji. Zapovjednik slovenske Civilne zaštite izjavio je pred početak sjednice da se danas očekuje dolazak oko 1800 izbjeglica i migranata.

Slovenski dužnosnici jučer su najavili da će se propuštanje izbjeglica kontrolirati, a postupak voditi u skladu sa schengenskim pravilima. Na zelenoj granici od jučer je pojačana zaštita policije i vojske koja pruža logističku potporu.

Prema informaciji iz Slovenskih željeznica koje prate situaciju, a jučer su obustavile promet s Hrvatskom, danas još nemaju nikakvih uputstava o eventualnom prebacivanju izbjeglica s hrvatske granice prema Austriji, o čemu su javljali neki mediji, a promet vlakova s Hrvatskom i dalje je obustavljen.

Janez Krivec iz Slovenskih željeznica rekao je da za eventualni prijevoz izbjeglica, ako dobiju takve instrukcije, imaju pripremljene vagone.

---------------------------

9:26 Iz Hrvatske je na granični prijelaz Mursko Središće-Petišovci u subotu prijepodne stiglo pet autobusa s ukupno 300 izbjeglica, javlja portal 24ur.com . Polovicu će ih popisati u šatorima postavljenima uz granični prijelaz, dok će druga polovica biti prebačena na drugu lokaciju, također radi popisivanja.

Prema neslužbenim informacijama ovog slovenskog portala, izbjeglice bi trebale pristizati u intervalima od po 6 sati.

Sve pristigle izbjeglice na slovenskoj strani čekaju slovenski autobusi koji ih voze dalje, najvjerojatnije do austrijske granice.

Hrvatski je MUP u subotu ujutro objavio da su u RH od ponoći do 9 sati ujutro ušla 2333 migranta, a trenutno se u prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 2614 osoba.

'I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 188.700 migranta. Na graničnim prijelazima Mursko Središće i Macelj u tijeku je prihvat migranata u Republiku Sloveniju', navode u MUP-u.

FOTOGALERIJA: Prvi autobusi stigli na granični prijelaz Mursko Središće

Inače, specijalni vlakovi, koji su dosad izbjeglice prevozili iz Tovarnika prema Botovu, odsad će ih prebacivati do Čakovca, odakle će ih dalje slati prema Sloveniji.

Više o tome pročitajte OVDJE .

---------------------------

Slovenska vlada u subotu će objaviti detalje operativnih dogovora s Hrvatskom o tranzitu dijela migranata i izbjeglice preko Slovenije, nakon što je od ponoći svoju zelenu granicu prema Hrvatskoj zatvorila Mađarska.

U policijskim postajama Novo Mesto, Maribor i Murska Sobota gdje bi se mogao očekivati dolazak migrantskog vala naveli su jutros za Slovensku tiskovnu agenciju STA da migranata za sada nema i da je stanje mirno. Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar jučer nije željela procijeniti koliko bi dnevno kroz Sloveniju migranata moglo prelaziti prema Austriji i Njemačkoj, ali je naglasila da Slovenija novu situaciju dočekuje spremna.

Zasad se ne otkrivaju niti "ulazne točke" gdje bi migranti mogli ulaziti u Sloveniju, pri čemu će slovenske vlasti inzistirati na kontroli i redu, te uvažavanju schengenskih propisa.

Neki mediji navode da će to najvjerojatnije biti prijelazi Macelj i Mursko Središče, na kojima na slovenskoj strani temeljem dogovora s austrijskom vladom u kontroli prometa od četvrtka pomaže manji broj austrijskih policajaca.

U slovenskoj policiji navode da će njihovi austrijski kolege djelovati samo u nazočnosti slovenske policije, a u slučaju dolaska većeg broja migranata nudit će pomoć pri registraciji stranaca i koordinirati razmjenu informacija slovenskih i austrijskih organa sigurnosti, pri čemu je moguće i njihovo premještanje na druge granične prijelaze.

Slovenska zelena granica s Hrvatskom od jučer je pojačana slanjem dodatnih policijskih ekipa, a logističku potporu policiji pruža i vojska, navode jutros slovenski mediji.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi da će se na tranzitu izbjeglica s granice s Hrvatskom prema Austriji angažirati i Slovenske željeznice koje su sinoć obustavile promet vlakova s Hrvatskom, kako ne bi došlo do nekontroliranog dolaska migranata tim prometnim sredstvom.

Ljubljansko "Delo" navodi da će se danas u Ljubljani održati niz sastanaka povezanih s izbjegličkom krizom od kojih je bitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, kad će biti objavljeni i operativni planovi vlade u vezi s novim izbjegličkim valom na koji je Slovenija, kako se navodi, spremna.

Iako hrvatska vlada spominje "plan C" koji je dogovoren sa Slovenijom, slovenska vlada kaže da o tome ništa ne zna, no potvrđeno je da se odvijaju intenzivni operativni dogovori s hrvatskom stranom, a u kontaktu su i premijeri, navodi vodeći slovenski dnevnik.

List podsjeća na izjavu Mire Cerara koji je još u četvrtak rekao da će Slovenija u slučaju da Mađarska prema Hrvatskoj granicu doista zatvori "djelovati proporcionalno, ali da to ne znači da će zatvoriti granicu s Hrvatskom nego će pooštreno provoditi schengenska pravila".

S druge strane, na vladu je sve više javnih i političkih pritisaka da djeluje odlučnije jer bi se politika Njemačke prema izbjeglicama mogla promijeniti, pa je šef oporbe i bivši premijer Janez Janša sinoć vladi poručio preko Twittera da bi morala postupiti isto kao i Mađarska, to jest zatvoriti granicu prema Hrvatskoj za dolazak migranata.

Stručnjak za pitanja sigurnosti, parlamentarni zastupnik Bojan Dobovšek koji je nedavno izašao iz članstva Cerarove stranke, izjavio je međutim da bi zatvaranje granice značilo samo to kako će tranzit izbjeglica i migranata koji mora biti reguliran od države preuzeti krijumčari ljudima, što svakako treba izbjeći iako ne treba otvoreno upotrebljavati termin "humanitarni koridori".

Ljubljansko "Delo" danas u komentaru navodi kako izbjeglička kriza i preusmjeravanje migrantskog vala na Sloveniju može destabilizirati regiju i da treba odstupiti od dosadašnjeg načina ponašanja u kojoj se države u regiji međusobno optužuju štiteći se od velikog broja izbjeglica i zastupajući "nacionalne egoizme".

Umjesto toga EU bi trebala jedinstvenu izbjegličku politiku jer će u suprotnom doći do domino-efekta i stvaranja ograda među državama i biti ugrožen "krhki mir" na Balkanu.

Sve je sada ovisno o Njemačkoj jer bi se manje razvijene zemlje na jugoistoku Europe mogle naći u strašnim teškoćama ako se Njemačka odluči zatvoriti vrata izbjeglicama zbog pritisaka na kancelarku Angelu Merkel, navodi vodeći slovenski list.

"To bi prema crnom scenariju moglo donijeti i novu destabilizaciju Balkana", navodi "Delo", te dodaje da europsko nejedinstvo po pitanju migracijskih valova ide na ruku populistiima poput Viktora Orbana i Tayyipa Erdogana.

"Delo" uz to navodi neke špekulacije da bi hrvatski "plan C" mogao značiti da će se hrvatska vlada odlučiti da dio migranata upućuje prema Sloveniji, a dio njih vraća u Srbiju.

Njemačka: 'Mjere mađarske strane nepotrebne'

'Mjere mađarske strane sigurno ne rješavaju problem migracijsko-izbjegličke navale. Za takav potez u ovom trenutku ne postoji nikakva nužnost. Ove su mjere protivne našim brojnim upornim pokušajima za uspostavom EU solidarnosti', stav je njemačke vlade o mađarskom zatvaranju granice s Hrvatskom, prenosi N1 televizija . (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:11