SPRJEČAVANJE KOLAPSA

U slučaju dramatičnog nedostatka kadra radit će i zaraženi liječnici bez simptoma?

Manjak djelatnika u zdravstvenom sustavu najveći je problem ove epidemije
Vili Beroš
 Cropix

KB Dubrava i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" ostaju glavne covid bolnice, ostale bolnice trebaju povećati broj kreveta i to prvenstveno u primarno intenzivističko-respiratornim centrima. Liječnici obiteljske medicine više će surađivati s epidemiolozima, a brzi antivirusni testovi nisu dovoljno osjetljivi, ovo su samo neke od tema i zaključaka s današnjeg zoom sastanka na kojem su sudjelovali ravnatelji svih hrvatskih bolnica, ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Odbačena je opcija da sve bolnice imaju odjele za liječenje oboljelih od covida-19. To je sasvim suprotno od onoga što smo radili proljetos kada je ipak bio manji broj i novozaraženih i novooboljelih pa je i pritisak na zdravstveni sustav bio manji. Zato nam je cilj naći optimalan model za zbrinjavanje covid pozitivnih bolesnika - rekao je Beroš i dodao da imaju i druge modele o kojima ne bi volio govoriti, a to je da sve bolnice budu covid.

Aktivira se i Arena, no ministar je kazao da je možda bolje covid pozitivne pacijente prije Arene smještati u bolnice koje su ipak, dodaje, zdravstvene ustanove.

- Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo spriječiti širenje epidemije, naravno ako se pazimo, držimo distancu i nosimo maske - kaže Beroš.

Što se tiče prelaska na hladni pogon, o kojem se posljednjih dana intenzivno govori, do njega neće doći onako kako je to bilo na proljeće kada je bio opći lockdown.

Zaštita bolesnika

- Bolnice će se prilagoditi, u nekima će se reducirati hladni pogon. Napravit ćemo sve da omogućimo pružanje zaštite svim bolesnicima, do kada to bude moguće. Reduciranje hladnog pogona neće biti tendencija - pojasnio je Beroš.

U ovom trenu vrlo je važno sačuvati zdravstveni kadar, jer kreveta za pacijente trebalo bi biti dovoljno. - Liječnici i sestre obolijevaju od covida i to može biti određeni problem, ali se nadamo da neće svi dijelovi Republike Hrvatske u isto vrijeme oboljeti te da će se tako taj problem rješavati - kazao je Beroš.

No, kako neslužbeno doznajemo, jedna od najavljenih tema je bila i što s liječnicima i sestrama koji su pozitivni, ali su asimptomatski. Razmišlja se, doznajemo, da u slučaju potrebe i dramatičnog nedostatka zdravstvenog kadra, oboljeli zdravstveni djelatnici bez simptoma nastave raditi, pod najrigoroznijim mjerama zaštite. Jedna od tema bila je i vezana za epidemiologe i opseg posla koji se povećava na dnevnoj razini, a to znači da im u pomoć moraju pristići i drugi kolege, među kojima je i obiteljska medicina.

- Dogovoreno je da će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomoći epidemiolozima u upisu oboljelih i pomoći u traženju podataka kada se radi o njihovim pacijentima - rekao je Capak, te dodao da je minister već potpisao više od sto dozvola za zapošljavanje. U pomoć epidemiolozima bi mogle doći i škole. Naime, ako je moguće škole bi trebale slati popise učenika u razredu prilikom određivanja samoizolacije, te bi se tako skratio posao epidemiolozima.

- Što se tiče mikrobiološke dijagnostike, raspravljali smo o brzim antivirusnim testovima. Neke ustanove ih već reklamiraju, napravljeno je nekoliko validacija i zaključeno je da su još nedovoljno specifični da bi ih se preporučilo za dijagnostiku, ali mogli bi se koristiti u vrtiću, školama, aerodromima, a nakon toga rezultate treba ponoviti PCR-om, jer ovi rezultati još nisu dovoljno pouzdani - naveo je Capak.

Preminulo 11 osoba

Kad je u pitanju testiranje vikendom, istaknuo je kako se radi na tome da se poveća broj covid ambulanti u Zagrebu koje će raditi vikendom. A što se tiče HZJZ-a i gradskog zavoda, traži se prometno rješenje i nova lokacija za dodatno testiranje. Beroš je rekao da bolnice ipak neće nastaviti funkcionirati u potpuno nepromijenjenom obliku.

Inače, broj novozaraženih u ponedjeljak znatno je manji nego prethodnih dana kada je bio preko tisuću. No, 393 novozaražena na 3636 testiranih ipak govori samo da je manje testiranih zbog vikenda, a da je pozitivnih u odnosu na testirane i dalje više od 10 posto. U ponedjeljak je bio najlošiji dan po broju preminulih. Naime, čak 11 osoba je preminulo, a među njima i najmlađa osoba za sada povezana s covid infekcijom. Žena rođena 1981. preminula je u KB Dubrava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 04:58