LOKALNI STOŽERI

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 110 novozaraženih, umrle dvije osobe, u Zagrebu 93 nova slučaja

Lokalni stožeri diljem države izvještavaju o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima
 Boris Kovacev/Cropix

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite od petka, u Hrvatskoj je trenutno 2.560 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, i to nakon što je evidentirano 357 novih slučajeva unutar 24 sata. Sljedeći izvještaj Nacionalnog stožera očekuje se u subotu u 14 sati, a u međuvremenu lokalni stožeri iz cijele Hrvatske od jutarnjih sati objavljuju najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima.

Zagreb: 93 nova slučaja

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog toga su za 208 oosba izrečene mjere samoizolacije, priopćio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 358 testiranja na SARS-CoV-2 od koji su 93 nalaza bila pozitivna.

Od 93 nova slučaja, 14 novooboljelih osoba je za sada negativne epidemiološke anamneze, 37 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, kod 18 novooboljelih osoba moguće je izlaganje prilikom odlazaka na godišnji odmor (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol, Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, a 12 novooboljeih osoba je iz Bosne i Hercegovone (BiH).

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 629 aktivnih slučajeva i 1534 su aktivne samoizolacije.

Vukovarsko-srijemska županija: 12 novih slučajeva

Na području Vukvarsko-srijemske županije u protekla 24 sata evidentirano je 12 novooboljelih osoba od bolesti COVID-19, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima, sedam osoba je iz Vinkovaca, četiri iz Županje i jedna osoba iz Vrbanje, a riječ je o stranom državljaninu koji trenutačno boravi u tom selu. Tijekom posljednja 24 sata na koronavirus testirana je 91 osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih iznosi 617, izlijčene su 522 osobe, a 13 osoba je umrlo. Trenutačno je hospitalizirano 16 oboljelih.

U samoizolaciji na vukovarsko-srijemskom području je 199 osoba.

Istarska županija: 4 nova slučaja

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva na COVID-19 od početka epidemije, ukupno 563 (383 za administrativne potrebe), od kojih su potvrđene 4 novozaražene osobe, priopćili su iz istarskog Stožera.

Kod tri slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije. Jedna osoba je strani državljanin (Kraljevina Španjolska), a koja iz poslovnih razloga boravi u Istri. Izliječeno je 6 osoba.

Trenutno su 92 aktivne COVID-19 pozitivne osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 299 osoba.

Osječko-baranjska županija: 9 novih slučajeva

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 272 uzorka.

Pozitivan nalaz na koronavirus ima devet osoba, od toga sedam iz Osijeka te po jedna osoba iz Đakova i Čepina.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano 18 osoba, od kojih su dvije na respiratoru.

Devet novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području županije nalazi 291 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 16 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije.

Ličko-senjska županija: 3 nova slučaja

Na području Ličko-senjske županije u protekla 24 sata tri su novooboljele osobe od bolesti COVID-19, sve oboljele osobe su s područja grada Novalje, a u tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

U protekla 24 sata testirana je 31 osoba, a pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 81 osoba, priopćio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Ukupno je 58 osoba oboljelih od bolesti od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije, među kojima je 18 aktivnih slučajeva, 39 osoba je izliječeno, a jedna osoba je umrla.

Prilikom provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije, policijski službenici Policijske uprave (PU) ličko-senjske nisu utvrdili kršenje, odnosno nepoštivanje izrečenih mjera.

Sisačko-moslavačka županija: 13 novih slučajeva

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je 13 trinaest novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Sedam zaraženih osoba je s područja Novske te je poznat izvor zaraze.

Pet osoba je s područja Kutine, riječ je o oboljevanju unutar krugova obitelji, a zarazili su se od prvooboljelog člana.

Jedna zaražena osoba je s područja općine Martinska Ves.

Virovitičko-podravska županija: 3 nova slučaja

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije održao je u subotu ujutro konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio da su na području županije zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Na konferenciji su uz načelnika Stožera Marija Klementa bili i članovi: dr. Miroslav Venus, Dinko Blažević i Josip Job, piše ICV.

Načelnik Klement objasnio je da je konferencija sazvana zbog značajnog porasta broja zaraženih osoba na području županije - u samo četiri dana evidentirano je 18 novozaraženih, od čega u posljednja 24 sata troje. Od troje novozaraženih, dvoje je starije životne dobi i kontakti su već ranije zaraženih, dok se muška mlađa osoba, prema epidemiološkim saznanjima, zarazila u jednom noćnom klubu. Svi imaju blage simptome bolesti.

Petak je s osam novorazaženih bio najgori dan od 29. ožujka, kada je evidentirana prva zaražena osoba koronavirusom Covid-19 na području Virovitičko-podravske županije. Do danas je tako na županiji ukupno 66 pozitivnih slučajeva, od kojih je aktivno njih 29. Od početka epidemije, testirano je ukupno 3077 osoba, 66 je pozitivnih, aktivnih je 29, a jedna osoba je preminula.

Zbog povećanog broja zaraženih, ali i najvećih izvora zaraze, Klement je najavio kako je nužno uvođenje odluke koju će kao županijski Stožer uputiti Nacionalnom stožeru. - Budući da su najčešći izvor zaraze svadbene svečanosti, predložit ćemo Nacionalnom stožeru da za područje Virovitičko-podravske županije uvede odluku da se na svadbenim svečanostima ograniči broj na do 50 uzvanika - rekao je.

Odluka bi trebala stupiti na snagu 31. kolovoza ove godine, pojasnio je dr. Miroslav Venus, i, sukladno epidemiološkoj situaciji, trajati 14 dana. Ako se u tom periodu situacija smiri, odluka će se ukinuti i vrijedit će opće preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i dosad.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 5 novih slučajeva

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se 11 nalaza još očekuje.

Dvije novozaražene osobe kontakti su ranije oboljelih od koronavirusa, dok tri novooboljele osobe nisu kontakti ranije pozitivnih na COVID-19 i u tijeku je daljnje epidemiološko istraživanje. Dvije osobe su se oporavile i skinute su s evidencije oboljelih tako da je trenutno u našoj županiji 13 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19.

U samoizolaciji je u županiji 126 osoba.

Primorsko-goranska županija: 19 novih slučajeva

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 19 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Od ukupno 19 novooboljelih od bolesti COVID-19, 11 osoba su kontakti prethodno zaraženih osoba, koji su sukladno epidemiološkim smjernicama testirani u samoizolaciji. Ostali su kontakti većih okupljanja i povratnici s putovanja i godišnjih odmora, javio je Županijski stožer.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u kontinuitetu se dnevno obrađuje oko 600 uzoraka.

Zadarska županija: 20 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih uglavnom je riječ o obiteljskim i prijateljskim kontaktima.

Sedam novozaraženih je s područja grada Zadra, po troje iz općina Kali i Sv. Filip i Jakov, dvoje su iz Bibinja, a po jedno iz grada Benkovca te općina Pakoštane, Stankovci, Sukošan i Zemunik Donji.

U samoizolaciji je 780 osoba, nadzor je istekao za njih 6137, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 245 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Međimurska županija: 3 nova slučaja

Od 101 jučer uzetog uzorka u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije 3 uzorka je pozitivno, ostali svi negativni.

Danas je, do 11h testirano 119 osoba i uzorci su u obradi. Do sada je ukupno izvršeno 3540 testiranja na COVID 19 virus.

Trenutno je aktivnih 30 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 298 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Šibensko-kninska županija: 11 novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je 11 osoba pozitivno na koronavirus.

Četiri novozaražene osobe su iz Šibenika, dvije iz Vodica, po jedna iz Drniša i Knina i tri osobe koje borave u Šibeniku, a prebivalište im je u drugoj županiji. Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi i za većinu njih je epidemiološka obrada u tijeku.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 115 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 6 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 237 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 442 osobe i svi su kontakti oboljelih.

Splitsko-dalmatinska županija: 110 novih slučajeva

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 846 obrađenih testova danas je 110 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 56, Hvara 2, Imotskog 4, Kaštela 9, Makarske 3, Omiša 2, Sinja 5, Solina 8, Suptera 2, Trilja 1, Vrlike 1, Dicma, 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Klisa 2, Lovreća 1, Muća 1, Otoka 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Runovića 1, Sućurja 1 i Zagvozda 1 osoba, stoji u današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Od 110 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 39 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1422 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. 4 osobe se nalaze u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split preminule su dvije osobe, jedna ženska osoba stara 90 godina i jedna muška osoba stara 70 godina. Obje osobe su uz niz drugih komorbiditeta bile pozitivne i na COVID infekciju.

Koprivničko-križevačka županija: Nema novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako se očekuju 33 nalaza testiranih na SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata, ali dobra je vijest da su dvije osobe proglašene zdravima.

U ovom trenutku na području Županije aktivno je 26 slučajeva oboljelih od COVIDA-19, a prema procjeni epidemiološke struke situacija je zadovoljavajuća. Od početka epidemije do danas ukupno je zabilježeno 138 osoba oboljelih od kornavirusa u Županiji.

Varaždinska županija: 2 nova slučaja

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a županijski je Stožer civilne zaštite zatražio od Nacionalnog da se broj uzvanika na svadbama ograniči na stotinu.

Jedan novi slučaj u Varaždinskoj županiji povezan je sa svadbom od 15. kolovoza, a kod drugog slučaja riječ je o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U oba slučaja riječ je o blažim kliničkim slikama i osobe neće biti hospitalizirane. U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala te je smještena u Opću bolnicu Varaždin. Tako se sada na bolničkom liječenju nalazi sedam osoba, šest u Općoj bolnici Varaždin, a jedna u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

U Varaždinskoj je županiji trenutno 59 aktivnih slučajeva, nakon što su se u međuvremenu dvije osobe oporavile. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji su 143 registrirana slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 315 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ističe da se u slučaju pojave zaraze na događaju na kojem u praksi nije moguće poštivati epidemiološke mjere, kao što je svadbena svečanost, epidemiolozi se nalaze u nezavidnoj situaciji u kojoj sve sudionike događaja moraju epidemiološki obrađivati kako bi spriječili nekontrolirano širenje zaraze.

„Moramo biti svjesni da je to vremenski vrlo zahtjevno, a vidimo da i danas, dva tjedna nakon svadbene svečanosti, još detektiramo COVID-19 pozitivne osobe povezane s tim događajem, a koje su u međuvremenu ostvarivale nove kontakte“, dodaje Vugrin.

Zbog toga je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije u petak uputio prijedlog Nacionalnom stožeru da za Varaždinsku županiju donese Odluku o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima na 100.

„To bi s jedne strane i dalje omogućavalo održavanje svadbenih svečanosti te s druge strane omogućilo lakšu i bržu epidemiološku obradu u slučaju potrebe. Vjerujem da naši sugrađani sada već sami znaju procijeniti koje situacije predstavljaju povećani rizik za mogući prijenos zaraze", poručuje Vugrin.

Inače, zbog pogoršane epidemiološke situacije, a izvor je svadba 15. kolovoza, na području Općine Vinica od danas su postrožene mjere za sprječavanje širenja zaraze pa su maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kontroliraju se okupljanja i odgađaju manifestacije, a posjet u domove za starije nije moguć.

U susjednoj Općini Cestica mjere su također pooštrene, no nešto blaže pa su maske obavezne na otvorenom. Ove mjere vrijedit će sljedećih 14 dana.

Zagrebačka županija: 8 novih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 29.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 429 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o 8 osoba više, a dvije osobe su izliječene.

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 132 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 286 osoba, a 11 ih je preminulo.

Brodsko-posavska županija: 8 novih slučajeva

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 8 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (4) te po 1 osoba s područja grada Nove Gradiške i općina Oriovac, Garčin i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 376, dok je broj aktivnih slučajeva 145 (podatak na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 6 osoba (1 manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi 841 osoba (47 osoba više u odnosu na prethodni dan), od čega se u županijskom karantenskom objektu trenutno nalaze 2 pozitivne osobe.

Obavještavaju se građani koji su dana 25. kolovoza 2020. godine (utorak) oko 13 sati bili na sahrani na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu da se, ako razviju neki od poznatih simptoma bolesti COVID-19, odmah jave u COVID ambulantu ili dežurnom epidemiologu radi daljnjeg postupanja.

Karlovačka županija: 1 novi slučaj

Karlovačka županija ima jedno novozaraženu osobu od infekcije Covid-19, točnije radi se o gradu Ogulinu.

Naime, od jučer u 12 sati do danas 12 sati pristigli su nalazi za 31 osobu, a još ih se čeka 150 pa je stvarni broj zaraženih vjerojatno veći, javlja KAportal.

Iz Stožera civilne zaštite navode da je ta jedna novozaražena žena iz Ogulina. Iz grada podno Kleka pristigli su svi nalazi, njih ukupno 17, a epidemiološka obrada je u tijeku.

U samoizolaciji se nalazi 150 osoba. U karlovačkoj Općoj bolnici hospitalizirane su trenutno tri osobe.

Krapinsko-zagorska županija: 7 novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novih osoba pozitivnih na koronavirus - dvoje s područja Grada Krapine, dvoje s područja Općine Đurmanec i po jedna osoba s područja Grada Zaboka, Općine Konjščina i Općine Mače.

U istom je razdoblju ozdravila jedna osoba s područja Grada Krapine. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 32.

Dubrovačko-neretvanska županija: 13 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o četiri muške osobe iz Dubrovnika od kojih su dvoje kontakti, a jedan se zarazio izvan županije. Zaražena je i jedna ženska (kontakt) i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke, jedna muška osoba iz Korčule, jedna ženska osoba iz Ploča koja se najvjerojatnije zarazila u Crnoj Gori.

COVID-19 pozitivna je i po jedna ženska osoba iz Metkovića i Dubrovačkog primorja, dvije ženske osobe koje imaju prebivalište u Zagrebu, ali se trenutno nalaze u Župi dubrovačkoj te jedan državljanin SAD-a koji je trenutno u Dubrovniku. Izliječeno je 5 osoba - 3 iz Dubrovnika, 1 iz Ploča te 1 iz Metkovića.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 9 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslan 9221 uzorak.

U samoizolaciji se nalaze 403 osobe, a u posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 62 slučaja kršenja samoizolacije.

Požeško-slavonska županija: 9 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 49 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 46 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 255 osoba, a ukupno je testirano 5605 osoba.

Na posljednjem testiranju bilo je 127 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:26