LOKALNI STOŽERI

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 92 nova slučaja, u Zagrebu 58, zaraženih ima i u ostatku države

Stožeri civilne zaštite diljem Hrvatske javljaju najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima
 Boris Kovacev/Cropix

Prema podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u petak je u Hrvatskoj evidentirano 265 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je aktivnih slučajeva 1841. Sljedeće redovito izvješće se očekuje u 14 sati, a u međuvremenu pristižu informacije iz lokalnih stožera.

Zagreb: 58 novih slučajeva

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ provedeno je 660 testiranja na SARS-CoV-2, a u Gradu Zagrebu zabilježeno je 58 novih slučajeva, izvijestili su u subotu iz NZJZ-a.

Posljedično tome za 167 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

Osam je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 19 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, a kod 22 novooboljele osobe je moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod šest je osoba epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH.

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2, dodaje se u priopćenju.

Trenutno je u Gradu Zagrebu 537 aktivnih slučajeva i 1133 aktivne samoizolacije, naveli su iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Sisačko-moslavačka županija: 1 novi slučaj

U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od Covida-19, izvijestio je u subotu županijski stožer.

Novozaražena osoba je s područja grada Petrinje.

Iz županijskog Stožera CZ i dalje apeliraju na sve stanovnike županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog stožera.

Istarska županija: 7 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je najviše uzoraka briseva od početka epidemije, ukupno 440 (240 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 7 pozitivno.

Kod 6 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba - dvije osobe su povezane s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, dvoje su obiteljski i bliski kontakti i dvoje iz predškolske ustanove Pula. U jednom slučaju u tijeku je epidemiološka obrada.

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 63 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 201 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija: 5 novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Tovarnika, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Ivankova, 1 osoba iz Cerića i 1 osoba iz Otoka), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 584, od kojih su 442 osobe izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 124 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7510.

U samoizolaciji na području županije je 181 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 10 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 54 radnika (8 liječnika, 33 medicinskih sestara/tehničara, 12 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Osječko-baranjska županija: 4 nova slučaja

Od ukupno 220 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije četiri su bila pozitivna na koronavirus. Dvije novooboljele osobe su iz Osijeka, a po jedna iz Đakova i Koške.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za osam kontakata novooboljelih osoba, pa su sada na području Osječko-baranjske županije pod tom mjerom ukupno 283 osobe.

Trenutno je u Kliničkom bolničkom centru Osijek hospitalizirano 20 pacijenata od kojih su četiri na respiratoru.

Policija je obavila 25 provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici civilne zaštite proveli su 18 nadzora provedbe mjera i preporuka u vezi koronavirusa (sedam prodavaonica i trgovina, tri svadbe i dr.) te izrekli četiri usmena upozorenja zbog uočenih nepravilnosti.

Primorsko-goranska županija: 4 nova slučaja

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je još četvero novozaraženih koronavirusom, a riječ je o mlađim ljudima, koji su već u samozolaciji, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Novozaražene osobe su već u samoizolaciji kao kontakti ranije zaraženih osoba, a među novozaraženima nema turista.

Četiri osobe u županiji su ozdravile, pa je u toj županiji do sada ozdravila 165 osoba, a aktivna su 43 slučaja infekcije koronavirusom.

S obzirom na znatno povećane potrebe i zahtjeve za PCR testiranjima na COVID-19 kao posljedicu propisa pojedinih država u koje se turisti vraćaju iz Hrvatske ili u koje putuju hrvatski državljani, županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo nedavno je privremeno povećao i proširio kapacitete za uzorkovanje i testiranje pa se, osim u Rijeci, uzorci za testiranje mogu dati u ispostavama u Malom Lošinju, Rabu, Cresu i Krku.

Virovitičko-podravska županija: 1 novi slučaj

Mlada ženska osoba s područja Virovitičko-podravske županije nova je inficirana osoba virusom SARS-CoV-2. Ona ima blage simptome bolesti, na kućnom je liječenju, zarazila se na ljetovanju.

Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podcrtavaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Broj testiranih u posljednja 24 sata je bio 25 (24 negativnih i jedna pozitivna), a od početka epidemije u Virovitičko-podravskoj županiji on je trenutno 2.759.

Podsjetimo, od početka koronavirusa na području županije 44 osobe su se zarazile Covidom-19. Od toga, dvanaest ih je trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Varaždinska županija: 15 novih slučajeva

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Pet novih slučajeva je povezano sa svadbom, koja se održala prošli vikend u ivanečkom kraju, šestero novooboljelih su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, u 3 slučaja se radi o povratnicima s ljetovanja, a kod jednog slučaja se radi o preventivnom asimptomatskom testiranju zbog dolaska na svadbu iz inozemstva.

Za očekivati je da će se sljedećih dana broj zaraženih povezanih sa svadbom još povećati. Svi iz svadbe se trenutno liječe kod kuće, a riječ je o blažim kliničkim slikama.

Tijekom jučerašnjeg dana na bolničko liječenje zaprimljene su 3 osobe. Dvije osobe od 60 godina zbog intenzivnijeg praćenja i liječenja te jedan 30-godišnji muškarac zbog teže kliničke slike.

- Epidemiološka situacija ovime je narušena i više je ne možemo smatrati zadovoljavajućom. Apeliramo još jednom da se maksimalno pridržavamo uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osobe koje se vraćaju s ljetovanja ili s nekog drugog rizičnog područja moraju biti odgovorne i ne približavati se starijim i bolesnim osobama barem prvih 7 dana po povratku, a u slučaju pojave simptoma bolesti obavezno se moraju javiti svojem liječniku obiteljske medicine radi upućivanja na liječenje i izolaciju. Strogo pridržavanje epidemioloških mjera u ovom trenutku je neophodno i nužno ukoliko želimo imati zdravu zajednicu - istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Varaždinskoj županiji pripisuju se i dva nova slučaja zbog prijavljenog mjesta prebivališta, a bilježimo i dvije osobe koje su se oporavile.

Time je broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 40 od čega je sedmero smješteno u Općoj bolnici Varaždin, a 33 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 108 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 250 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Međimurska županija: 2 nova slučaja

Od 85 jučer uzetih uzoraka u ZZJZ Međimurske županije, 83 nalaza su negativna, a 2 pozitivna. Danas su do 11h testirane 83 osobe i uzorci su u obradi.

Do sada je ukupno izvršeno 2955 testiranja na COVID 19 virus. Trenutno je aktivnih 26 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 231 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Šibensko-kninska županija: 14 novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije 14 osoba pozitivno je na COVID-19. Od tog broja, 12 osoba ima prebivalište na području Šibensko-kninske županije - 11 na području Grada Šibenika i jedna na području Grada Skradina. Dvije novooboljele osobe trenutno borave na području županije, dok im je prebivalište drugdje.

Većina novooboljelih je mlađe životne dobi i uglavnom su kontakti prethodno oboljelih. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 588 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovana su 198 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe i nisu na respiratoru.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 138 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije.

Splitsko-dalmatinska županija: 92 nova slučaja

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 755 obrađenih testova danas su 83 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju s područja spomenute županije. Uz njih na testu je bilo pozitivno i 9 stranih državljana čime je ukupan broj evidentiranih zaraza u protekla 24 sata 92.

U KBC-u Split smješteno je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih su dvije na respiratoru. U karanteni se nalaze 2 strana državljanina. 1208 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Požeško-slavonska županija: 2 nova slučaja

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), što je dva više u odnosu na petak, 12 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 89 osoba, a ukupno je testirano 4906 osoba.

Na posljednjem testiranju bilo je 154 uzoraka.

Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija: 13 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 9 osoba (četiri muške i pet ženskih) iz Metkovića koji se povezuju s jednom svadbom. Pozitivan je i jedan strani državljanin koji trenutno boravi u Dubrovniku i za kojeg se utvrđuje epidemiološka veza, kao i za zaraženu žensku osobu iz Ploča. Po jedna ženska osoba iz Konavala i Dubrovnika zaražene su kao kontakt prethodno poznatog slučaja.

Imamo 4 izliječene osobe - dvije iz Dubrovnika, jedna iz Ploča te jednu osobu iz Zagreba koja se nalazi u Lumbardi.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 4 osobe pozitivne na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 8179 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 308 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je 1 kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 60 slučaja kršenja samoizolacije.

Zagrebačka županija: 19 novih slučajeva

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je devetnaest novooboljelih od Covida-19, objavio je u subotu Stožer civilne zaštite te županije.

Prema podacima do subote u 11 sati, na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 108 slučaja, a ukupno je u bolest potvrđena kod ukupno 364 osobe, izliječeno je njih 245 dok je 11 osoba preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Zadarska županija: 19 novih slučajeva

U Zadarskoj županiji 19 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novooboljelih riječ je o obiteljskim kontaktima i mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju. Trinaest novooboljelih je iz grada Zadra, dvoje je s područja općine Vir, a po jedan iz grada Paga te općina Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Bibinje.

Jedna osoba je preminula. Radi se o ženskoj osobi staroj 82 godine koja je bila na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 570 osoba, nadzor je istekao za njih 5040, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 280 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 11 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je troje na respiratoru. Policijski službenici Policijske uprave zadarske u protekla 24 sata evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Koprivničko-križevačka županija: 6 novih slučajeva

Županijski Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je nakon pristiglih rezultata jučerašnjih testiranja i potvrđenih 6 novooboljelih osoba od bolesti COVID-19 na području Županije sazvao sjednicu Stožera i press konferenciju. U posljednja 24 sata testirano je ukupno 30 osoba, od toga je potvrđeno 6 novozaraženih koronavirusom, a naglo se povećao i broj osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije.

U tijeku je daljnja epidemiološka obrada, a u ovom trenutku na području Županije je 70 osoba u samoizolaciji i 4 osobe u drugim županijama, ali koje su bile bliski kontakti zaraženih osoba s đurđevačkog područja. Trenutno je na području Županije 15 aktivnih slučajeva. Prije sjednice Stožera održana je koordinacija s vodstvom Županijskog nogometnog saveza te je sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a i činjenici kako su novozaražene osobe mlađe osobe, sportašice i sportaši, donesena zajednička odluka o odgodi početka županijskih nogometnih liga te zabrana održavanja prijateljskih utakmica i turnira. Ova Odluka potvrđena je i Zaključkom županijskog Stožera na danas održanoj sjednici koji vrijedi do 31. kolovoza odnosno podložan je promjeni ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije na području Županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić o današnjim zaključcima i trenutnoj situaciji je istaknuo: - Prvenstveno su zaražene mlađe osobe i sportaši, pa su tako svi članovi kluba NK Mladost Kloštar Podravski, kao i rukometašice ŽRK Đurđevac u samoizolaciji. Imamo kontakte i u drugim klubovima. Svjesni smo da liga treba ići dalje, želimo da se naš županijski nogomet igra. No, situacija je sada takva, privremena obustava županijskih liga dobra je radi sigurnosti igrača, gledatelja i ostalih koji bi došli na utakmice. Bit će tako dok se stanje ne stabilizira. Također, donesena je i preporuka da se utakmice Treće i Četvrte HNL odgode radi sigurnosti.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla naglasila je kako su 'današnji rezultati očekivani i situacija se razvija u tom smjeru'. - Četiri slučaja vezana su za Đurđevac te se u narednim danima s tog područja očekuje još slučajeva.

Pritom je upozorila: - Jedna osoba u kratkome vremenu može inficirati puno ljudi ili ih staviti u samoizolaciju.

Na press konferenciji obratio se i načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac osvrnuvši se na smanjenje aktivnosti policijskih službenika u proteklom razdoblju, te najavio: - Ovim znatnim povećanjem broja pozitivnih osoba i osoba u samoizolaciji ponovno ćemo intenzivirati obilaženje građana kojima je propisana mjera samoizolacije. Nadzirat ćemo poštuju li mjeru i nalaze li se u samoizolaciji. Osim toga i dalje ćemo s inspektorima civilne zaštite obilaziti sve skupove iznad 100 osoba kako bismo vidjeli kako se provode mjere.

Stožer apelira i poziva građane na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera, a posebno mlađe osobe po povratku s ljetovanja da se u slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti ili sumnje da su bili kontakti zaraženih osoba ponašaju odgovorno bez ostvarivanja novih kontakata kako bi smanjili mogućnosti širenja zaraze.

Krapinsko-zagorska županija: 3 nova slučaja

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 3 nove osobe zaražene koronavirusom.

Novooboljeli imaju prebivališta na području Grada Oroslavja te općina Gornja Stubica i Jesenje. Radi se o jednom kontaktu već poznate oboljele osobe te o dva nova slučaja koji će se epidemiološki obraditi.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 17. U samoizolaciji se nalazi 78 osoba.

Brodsko-posavska županija: 6 novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je šest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, jedan na području grada Slavonskog Broda, a 5 slučajeva je s područja općine Staro Petrovo Selo.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 271, dok je broj aktivnih slučajeva 81. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 382.

Karlovačka županija: 3 nova slučaja

Od 59 testiranih osoba na COVID-19 u protekla 24 sata na području Karlovačke županije za njih troje stigli su pozitivni nalazi, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Sve tri novozaražene osobe su iz Karlovca - jedna ženska osoba kontakt je već prije oboljele osobe, jedan mlađi muškarac vratio se s odmora na Jadranu, a za muškarca srednjih godina epidemiolozi nastoje utvrditi izvor zaraze.

Do sada je u Karlovačkoj županiji evidentirano 156 koronavirusom zaraženih osoba, a pod mjerom samoizolacije je 201 osoba.

Inspekcijskim nadzorom u petak su bile obuhvaćene Gradska knjižnica, pet trgovina, dva ugostiteljska objekta i jedan frizerski salon, ali inspekcija nije pronašla nikakve nepravilnosti u radu i nije imala potrebe izdati pismeno ni izreći usmeno upozorenje.

U nadzorima po prijavi, a riječ je o jednoj trgovini, jednoj pekari i jednom ugostiteljskom objektu, izdano je usmeno upozorenje za ugostiteljski objekt.

U Dugoj Resi inspektori su obišli tri noćna kluba i za jedan od njih izrečeno je usmeno upozorenje. Na dvama okupljanjima s više od 100 sudionika nisu utvrđene nepravilnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 16:47