POTVRDA IZ HZJZ-a

U Splitsko-dalmatinskoj županiji detektiran indijski soj koronavirusa: ‘Nema razloga za paniku‘

Pem Novosel je kazala da je indijski soj detektiran u Splitsko-dalmatinskoj županiji
 Studio 4/HRT

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u HRT-ovoj emisiji 'Studio 4' kazala je kako je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa.

Pem Novosel je kazala kako je kod nas najrasprostranjeniji britanski soj, ali je indijski detektiran u nekoliko slučajeva.

- Novi su sojevi prilično zarazni i velika je mogućnost brzog prijenosa, ali da se ne širi panika, svjesni smo njegove prisutnosti. Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici - kazala je te dodala kako se i dalje treba paziti.

Govoreći o covid-potvrdama, Pem Novosel je kazala kako se potvrda sastoji od tri dijela.

- Postoji potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju i potvrda o preboljenoj bolesti. Potvrda o cijepljenju se dobiva nakon primitka dvije doze cjepiva, kod cjepiva koja se primaju u dvije doze, i traje 210 dana - kazala je i dodala kako se potvrda može dobiti i nakon primitka prve doze.

Istaknula je kako se potvrda može izdati i osobama koje su preboljele bolest i ta potvrda traje 180 dana.

- Kriteriji za izdavanje potvrde se nastoje uskladiti na razini EU - kazala je Pem Novosel.

Serološka testiranja, kazala je, mogu biti dokaz da je osoba imala infekciju, ali duljina trajanja zaštite i njezin intenzitet se na osnovu samog nalaza ne može uvijek sa sigurnošću uvijek utvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 00:50