TEŠKA SITUACIJA

U splitskom KBC-u obavljaju samo hitne operacije: ‘Bolnica puca po šavovima‘

Podsjetila je da je, među zaraženima, velik udio britanskog soja. Kaže da bolnica puca po šavovima.
Željka Karin
 
 Ante Cizmic/Cropix

Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, komentirala je za N1 epidemiološku situaciju u županiji, koja ima 35 posto zaraženih među testiranima.

Rekla je da se vraćamo u situaciju od prije godinu dana.

- Brojke su jako visoke, zbog toga smo i predložili određene mjere - dodala je.

Kaže da je veliki broj obiteljskih kontakata, a među kontaktima je veliki broj djece.

- To se vuče od dva tjedna. Zabrinjavajuće je što se jako brzo virus širi, ako je jedan član obitelji zaražen, u roku od nekoliko dana zaraze se i ostali članovi - rekla je Karin.

Ponovno je ponovila da raste broj zaražene djece, te kaže da imaju blažu kliničku sliku.

- Trenutno je situacija takva da se zaraza širi unutar obitelji.

Što se tiče uvođenja strožih mjera, kaže da će vidjeti nakon Uskrsa. Smatra da je djeci mjesto u školi, ali s mjerama će još pričekati.

- Vidjet ćemo kakva će biti epidemiološka situacija, postoji mogućnost ako se situacija ne bude smirivala.

Podsjetila je da je, među zaraženima, velik udio britanskog soja. Kaže da bolnica puca po šavovima.

- Reorganizirali smo se na tako da smo dodatno zaposlili ljude iz mirovine i angažirali studente medicine da bi pomogli epidemiolozima - rekla je Karin.

Cijepljenje u Spaladium Areni dobro funkcionira, kaže.

- Dosad smo dobili 7800 doza cjepiva, sljedeći tjedan mogli bismo dobiti i više - rekla je, dodavši da se nada kako bi uskoro na cijepljenje mogli pozivati i one koji ne spadaju u prve dvije prioritetne skupine, piše N1.

U splitskom KBC-u obustavljen hladni pogon, operiraju se samo hitni pacijenti

U KBC-a Split od ponedjeljka su obustavljene operacije iz hladnog pogona, operiraju se samo hitni pacijenti, no, unatoč tome, i dalje obavljaju transplantacije koštane srži i rožnice.

U bolnici je trenutno 159 covid pacijenata, a 23 ih je na respiratoru. Smješteni su na Križinama i Plućnom odjelu.

Ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović je rekao kako je situacija izazovna, ali da je nakon jutrošnjeg obilaska vidio da ljudi rade savršeno, "kao u najboljoj bolnici na svijetu".

"Zbog ove situacije stalno oslobađamo prostore u bolnici i što god bude trebalo vertikalno oslobađati to ćemo i raditi. Vidjet ćemo u iduća dva dana jer je sve otvoreno. Uglavnom ćemo oslobađati gornje katove bolnice na Križinama. Za sada se širimo na pojedine odjele prema potrebama", kazao je za Hinu ravnatelj Meštrović

Predstojnik Klinike za infektologiju dr. Ivo Ivić je potvrdio da broj zaraženih covidom raste, da su bolesnici teški te da u bolnici rade puno i s naporom i imaju dovoljno mjesta, no, drži da to sve nije dobro po narodno zdravlje. Smatra da će se zdravstveni djelatnici "namučiti" dok ozdrave sve bolesne.

"Ovakva situacija zdravstveno ne valja za ljude. Sve je više teško bolesnih, umirat će mlađi nego što su do sada umirali i to je sada svima jasno. Mi smo imali i veće brojeve zaraženih, ali smo se nadali da se to više neće ponoviti. Nadali samo se, ali nismo bili sigurni. Sada se, nažalost, pokazalo da su naše nade uzaludne jer će se ta epidemija širiti sve dok ne budemo uspjeli naći lijek i dovoljno cjepiva da sve procijepimo", rekao je Ivić.

Dotad, kaže, ostajemo na onome na čemu smo bili 1. ožujka 2020. "Moramo se čuvati virusa i ne širiti infekciju", poručio je.

U bolnici je za sada veliki problem i nedostatak medicinskih sestara kojih, po riječima glavne medicinske sestre Marije Grančić, u toj bolnici nedostaje 150, a u pomoć im dolaze sestre s drugih odjela.

Unatoč pandemiji, povremenim problemima s velikim brojem oboljelih od koronavirusa, te ukidanjem operacija iz hladnog pogona dobra je vijest da je u splitskom KBC-u u vrlo kratkom vremenu obavljena već druga transplantacija koštane srži i to je program koji se redovno obavlja, baš kao i program transplantacije rožnice. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2022 11:01