NEMA POPUSTA

U splitsku ‘Čistoću‘ banuli s testovima na drogu: Dvoje djelatnika pozitivno, evo kakvu su kaznu dobili

Prije godinu i pol uveli smo pravilnik prema kojem su svi djelatnici dužni podvrgnuti se nasumičnom testiranju na prisutnost alkohola i droga, kaže direktor Regjo
Ilustracija
 Vojko Basic/Cropix

Splitom je odjeknula vijest da su dva djelatnika "Čistoće" dobila izvanredan otkaz ugovora o radu zbog prisutnosti narkotika u organizmu, piše Slobodna Dalmacija.

Direktor gradske komunalne tvrtke Lukša Regjo kaže da se ne radi ni o kakvoj novosti, događaj se zbio prije više mjeseci.

- To je bilo u posljednjih pola godine, ne znam zašto od toga treba praviti spektakl. Prije godinu i pol uveli smo pravilnik prema kojem su svi djelatnici dužni podvrgnuti se nasumičnom testiranju na prisutnost alkohola i droga u organizmu ako to od njih zatraži zaštita na radu. Sankcije su također određene pravilnikom – govori Regjo.

Pravilnik se odnosi, naglašava, podjednako na sve djelatnike, bili oni u uredu ili na terenu.

image
Upravna zgrada Čistoće
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Ako se pokaže da imaju alkohola u organizmu, ovisno o promilima, ide smanjenje plaće na nekoliko mjeseci i premještaj na niže radno mjesto. Ponovi li se problem, zaposleniku se otkaže ugovor o radu. Prisutnost narkotika tretira se kao teška povreda radnog odnosa, pa se u tom slučaju odmah ide na otkaz – objašnjava Regjo.

Testovi na alkohol provode se mjesečno, a na narkotike nešto rjeđe. Zaposlenike koji će biti testirani nasumično odabiru djelatnici osposobljeni za zaštitu na radu, koji i obavljaju testiranje, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:46