STIGAO I U HRVATSKU

U Splitu dva slučaja zaraze indijskim sojem: Cjepiva pružaju dobru zaštitu i protiv ove varijante

Cjepiva AstraZeneca i Pfizer pružaju određenu zaštitu i protiv ove varijante, a za cjepivo Moderne još nema dovoljno podataka
 Tom Dubravec/Cropix

Bilo je samo pitanje vremena: u Hrvatskoj su, konkretno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, otkriveni prvi slučajevi indijske varijante koronavirusa B.1.617.

- Zasad imamo dokazanu tu varijantu virusa kod dvije osobe u Hrvatskoj. Epidemiološke mjere za oboljele jednake su kao i za oboljele od drugih varijanti koje izazivaju zabrinutost: izolacija oboljelih u trajanju od deset dana, a prema potrebi i dulje, ovisno o kliničkoj slici, temeljita anketa radi identificiranja bliskih kontakata, karantena za bliske kontakte u trajanju od 14 dana i na kraju karantene uzimanje brisa i negativni nalaz kao preduvjet za prekid karantene - rekao nam je vodeći hrvatski epidemiolog dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Donosimo dosadašnje spoznaje o indijskoj, odnosno delta varijanti, kako je sada naziva Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Što je indijska varijanta?

- Riječ je o varijanti koronavirusa SARS-CoV-2 koja je detektirana još u listopadu prošle godine u Indiji, u državi Maharashtri. Ta je država najpogođenija u drugom pandemijskom valu u Indiji ovog proljeća. Indijska varijanta jedna je od četiri koje WHO smatra globalno zabrinjavajućima (uz britansku, južnoafričku i brazilsku) jer se lakše šire, izazivaju težu kliničku sliku i efikasnije izbjegavaju imunološki odgovor organizma nastao cijepljenjem ili preboljenjem covida-19.

Koje su osobine indijske varijante?

- Varijanta B.1.617 sadrži dvije ključne mutacije proteina šiljka (S) koronavirusa, koji se nazivaju E484Q i L452R. Te mutacije se nalaze zasebno u mnogim drugim inačicama koronavirusa, ali ovo je prvi put da su prijavljene zajedno. Mutacije E484Q i L452R mogle bi djelovati tako da antitijela stvorena cijepljenjem ili preboljenjem originalnog soja koronavirusa iz Wuhana budu manje učinkovita, ali o tome još nema dokaza.

Kako brzo se širi indijska varijanta?

- Preliminarna istraživanja pokazuju da se indijska varijanta širi 50 posto lakše od britanske, koja sad dominira u Hrvatskoj, te dvostruko lakše od wuhanskog soja.

Izaziva li indijska varijanta težu kliničku sliku?

- To se još istražuje. No, čak i ako klinička slika nije teža nego u slučaju originalnog virusa iz Wuhana, lakše širenje indijske varijante dovodi do većeg broja zaraženih, a time i do većeg pritiska na zdravstveni sustav te posljedično i do veće smrtnosti. Neka istraživanja ukazuju da bi u slučaju indijske varijante mogla biti veća vjerojatnost od reinfekcije, ali to još nije potvrđeno.

Jesu li postojeća cjepiva učinkovita protiv B.1.617?

- Prema studiji koju je objavio Public Health England, dvije doze Pfizer-BionTechova i Astra Zenecina cjepiva još uvijek pružaju dobru zaštitu protiv indijske varijante. Pfizerovo cjepivo pokazalo se 88 posto učinkovito dva tjedna nakon primanja druge doze u prevenciji simptomatskog oblika covida-19.

Usporedbe radi, Pfizerovo cjepivo je 93 posto učinkovito protiv britanske varijante. Nadalje, AstraZenecino cjepivo se dva tjedna nakon primanja druge doze pokazalo 60 posto učinkovito kod indijske, a 66 posto kod britanske varijante. Niža učinkovitost cjepiva znači da čak i ako ste cijepljeni, još uvijek se možete zaraziti. Međutim, ako se ipak zarazite, simptomi bi bili blaži. Što se tiče učinkovitosti Modernina cjepiva kod indijske varijante, zasad nema dovoljno podataka.

Koje zemlje bilježe najveći broj slučajeva indijske varijante?

- Ova varijanta detektirana je u barem 60 zemalja. Osim što se jako raširila u Indiji, Bangladešu i Pakistanu, indijska varijanta sada prijeti trećim pandemijskim valom u Velikoj Britaniji. Iako je 60 posto stanovništva Velike Britanije primilo barem jednu dozu cjepiva, sada se ponovno bilježi veliki rast broja zaraženih. Indijska varijanta sada u nekim britanskim gradovima čini 60 posto slučajeva zaraze i postupno počinje istiskivati dosad dominantnu britansku varijantu.

S obzirom na sve veći broj zaraženih te sve viši udio indijskog soja, postao je upitan vladin plan za daljnje ublažavanje mjera u Engleskoj, koji bi trebao stupiti na snagu 21. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:15