ULTRA EUROPE FESTIVAL

U SPLITU LUDUJE 50 TISUĆA MLADIH IZ CIJELOG SVIJETA Očekuje se čista zarada od barem 20 milijuna eura!

Od Ultra Europe Festivala Split bi, prema nekim izračunima, trebao imati direktnu zaradu od nekoliko milijuna eura, dok neke ocjene govore i o čak oko 150 milijuna kuna zarade u Splitsko-dalmatinskoj županiji
 Paun Paunović / CROPIX

Deseci tisuća mladih partijanera sa svih strana svijeta preplavili su u petak i subotu Split. Uglavnom mlađi posjetitelji u grad pod Marjanom iznajmili su svaki službeni, a i nešto neslužbenih kreveta u gradu. Prema podacima Turističke zajednice grada Splita, mladi partijaneri popunili su svih 11 tisuća kreveta, koliko ih u gradu službeno ima. Može se tek nagađati koliko su zaradili iznajmljivači koji rade na crno, a neki od gostiju nisu uspjeli uopće uhvatiti slobodni krevet, pa je prizor spavača na klupama, plažama i u parkovima bio uobičajen. Krevet više tražio se čak i u mjestima po 20 kilometara udaljenim od Splita, dok je dobro popunjen i službeni Ultra Camp u Seget Vranjicu.

Enormna zarada

Iako precizne računice nisu objavljene, procjenjuje se da je svaki partijaner potrošio oko 50 eura po danu. Od Ultra Europe Festivala Split bi, prema nekim izračunima, trebao imati direktnu zaradu od nekoliko milijuna eura, dok neke ocjene govore i o čak oko 150 milijuna kuna zarade u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje ne bi bilo bez ovog, najvećeg svjetskog festivala elektronske house glazbe. Uz to, važan je podatak da će se festival u Split održavati najmanje pet godina za redom, pa su organizatori procijenili da će to privući najmanje 100 milijuna kuna investicija. U svjetlu toga razumljivo je da su festival podržali i Grad Split i Hrvatska turistička zajednica, iako su se već pojavili Splićani nezadovoljni zbog decibela i gužve u gradu.

Porast cijena

Domaćini smo velikog glazbenog događanja na kojemu će sudjelovati nekoliko desetaka tisuća posjetitelja, što će za posljedicu imati gužve na ulicama i buku veću nego što smo navikli. Ne sumnjam da će splitska otvorenost i ovoga puta doći do izražaja; pokažimo da smo dobri domaćini spremni pomoći gostima i pružiti im potrebne informacije. Potrudimo se sačuvati ugled grada i sigurnost svih gostiju - kazao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Poduzetniji Splićani nekoliko dana prije festivala prilagodili su se najavljenoj turističkoj navali, pa su cijene u kafićima i restoranima, kao i na štandovima sa suvenirima, porasle za oko 20 posto. Pola litre točenog piva tako je bilo teško pronaći za manje od dvadeset kuna, dok je cijena za to piće obično oko 15 kuna.

Porasle su i cijene smještaja u privatnim sobama i apartmanima. Iako pojedini turisti tvrde da su za spavanje morali izdvojiti i do 300 eura, prosjek je oko 500 do 1000 kuna po noći za jednu osobu, što je ipak barem dvostruko skuplje nego u sezoni bez ovako jakog festivala.

Nestalo prezervativa

Brojni su i slučajevi Splićana koji su na nekoliko dana preselili u vikendice ili kod roditelja kako bi na crno iznajmljivali stanove, pa čak i garaže, za nekoliko desetaka eura. Prvog dana festivala se okupilo oko 45 do 50 tisuća mladih. Dobar dio onih koji nisu htjeli izdvojiti oko 80 do 120 eura za dvodnevnu kartu ostalo je izvan stadiona, partijajući u okolnim parkićima.

Slobodna Dalmacija zabilježila je još jednu zabavnu činjenicu; u Splitu je tijekom petka uzmanjkalo - prezervativa. Dok jedni tako zadovoljno trljaju ruke (i novčanike), drugi već prigovaraju kako Dioklecijanova palača ne smije postati novo Zrće...

Carlos (25), Španjolska

- Stigao sam u srijedu. Volim house glazbu i ovo je za mene događaj sezone. Drago mi je što je Ultra konačno u Europi jer dosad nisam imao priliku biti na tako velikom festivalu. Cijene su malo više nego što sam očekivao, ali još uvijek donekle prihvatljive. Nadam se da neću potrošiti više od 500 eura plus avion.

James (20), Australija

- Došao sam u Split s Yacht Weeka tako da zapravo tulumarim već dva tjedna. Ne znam kako sam živ. Noćas sam spavao na livadi jer nisam uspio pronaći smještaj, ali veselim se poštenom krevetu nakon partyja jer sam se sad smjestio u jedan apartman. Mislim da će me ova Ultra avantura koštati od 700 do 1000 eura.

Jamie (23), Španjolska

- Obožavam ljetne festivale poput ovoga i zato nisam mogao propustiti jedinstvenu priliku - Ultra u Europi! Štedio sam nekoliko mjeseci i sada imam dovoljno da ovdje mogu normalno živjeti, jesti, piti i zabavljati se. Ne znam baš točno koliko ću potrošiti, no mislim da neću više od 500 eura.

Warek (24), Austrija

- Organizacija je odlična i veseli me što je došlo toliko ljudi. Upoznao sam odlične ljude, a i Split mi se sviđa. Potrošit ću oko 50 eura po danu. Možda neke stvari jesu malo skuplje zbog festivala, ali mislim da je tako u svim turističkim gradovima kada se odvijaju velike manifestacije, pa sam se pripremio.

Alvaro (24), Španjolska

- Organizacija je besprijekorna, no autobusne linije su me iživcirale jer sam nakon prvog dana morao pješačiti 3-4 kilometra do hostela. Naime, vozio je samo jedan autobus koji je bio pretrpan. Cijene su malo više, no nadam se da neću previše potrošiti, možda nekoliko stotina eura.

Lucas (22), Danac iz Litve, Vilnius

- Došao sam autostopom iz Zadra gdje ljetujem. Cijene su prilično visoke, malo pivo je 20 kuna, a to je previše. Danju sviram bubnjeve na rivi da bih zaradio za party. Mislim da ću po danu potrošiti oko 200 kuna. Spavam u parku, smještaj mi je nula kuna...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:15