CENTRI IZVRSNOSTI

U Splitu potpisani ugovori za dvije srednje škole vrijedni 130 milijuna kuna

‘Ova dva ugovora bitna su za unaprjeđenje sustav strukovnog obrazovanja‘, istaknula je ministrica Tramišak
 Duje Klaric/Cropix

Dvije splitske srednje škole - Turističko-ugostiteljska i Obrtna tehnička - dobit će 130 milijuna kuna za uspostavu infrastrukturne Regionalne kompetentnosti i Razvojni centar za elektrotehniku i računarstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ugovore o tom financiranju u petak potpisali su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric.

image
Duje Klaric/Cropix

Ministrica Tramišak rekla je kako će od 130 milijuna kuna, 60 milijuna kuna biti sufinancirano novcem EU, a preostala novčana sredstva namaknut će Splitsko-dalmatinska županija i korisnici, to jest ove dvije škole.

"Ova dva ugovora bitna su za unaprjeđenje sustav strukovnog obrazovanja," istaknula je ministrica Tramišak. Objasnila je kako se radi o ugovorima kojim se novcem iz EU fondova školovanje usklađuje s tržištem rada posebice u strukovnom obrazovanju da bi mladi po završetku srednje škole vrlo brzo mogli pronaći zaposlenje.

image
Duje Klaric/Cropix

Po njezinim riječima, ove dvije škole su i centri izvrsnosti te će, osim obrazovanju mladih, pomoći i programu cjeloživotnog obrazovanja za odrasle.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban istaknuo je da, zahvaljujući ovim ugovorima za dvije srednje škole, Splitsko-dalmatinska županija jedina u Hrvatskoj ima dva centra kompetentnosti.

Naglasio kako se današnjim ugovorima zaokružuje financiranje razvoja ovih dviju splitskih srednjih škola koje ukupno iznosi 265 milijuna kuna jer su u lipnju ove godine potpisana još dva ugovora za te škole.

image
Duje Klaric/Cropix

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je kako su ove dvije splitske srednje škole referentni centri koji osposobljavaju ljude koji će postati kompetentni na tržištu rada.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Ivo Bilić izvijestio je kako je ta škola za predstojeću školsku godinu upisala jedan razred više učenika nego lani te sada ima ukupno 620 učenika.

Milivoj Kalebić iz Obrtne tehničke škole rekao je da ta škola ima 760 redovnih učenika, te još 50 za obrazovanje odraslih i 60 za prekvalifikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:55