OBRAČUN NA PARKINGU

U Srbiji napadnuti Hrvati, mlatili su ih rukama, nogama i remenjem! Hrvatska uputila prosvjednu notu, oglasio se Vučić

MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran

Ilustrativna fotografija

 Andrej Isakovic/Afp

Četvorica mladića su 13. travnja 2024., u 1:15 u Pančevu, na parkingu u blizini jednog ugostiteljskog objekta, izazivali nacionalnu mržnju tako što su po nacionalnoj osnovi vrijeđali N. K. (38), K. R. (45), M. B. (39) i M. K. (35) koji su državljani Republike Hrvatske iz Zagreba. Oni su rukama, nogama i remenima udarali oštećene Hrvate i dvojicu muškaraca iz Srbije koji su im stali u obranu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Jednom od četvorice osumnjičenika, uhićenih zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti nakon što su u Pančevu napali četvoricu državljana Hrvatske, određen je pritvor, potvrđeno je u utorak Hini u pančevačkom Višem tužiteljstvu.

Osumnjičenici iz obližnjeg naselja Omoljica po privođenju su zadržani do 48 sati i privedeni u Tužiteljstvo radi saslušanja.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se nakon napada na Hrvate u Srbiji koji se dogodio prije tri dana. Kako su objavili, Ministarstvo je uputilo prosvjednu notu te osudilo napad za koji smatra da je bio ‘‘nacionalno i etnički motiviran‘‘.

Inače, četvero osoba iz Omoljice je bilo privedeno nakon što su prošlog vikenda u noćnim satima na parkingu u Pančevu vrijeđali Hrvate iz Zagreba. Mladići u dobi između 21 i 23 godina iz Srbije potom su se okomili i na dvojac iz Pančeva i Niša te ih lakše ozlijedili.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji povodom ničime izazvanog teškog fizičkog napada, koji se dogodio 13. travnja 2024. u Pančevu, na četvero hrvatskih državljana, kao i na dvoje srpskih državljana koji su stali u njihovu obranu. MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran - objavljeno je.

- MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane dužnosnika Republike Srbije, traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja - dodali su.

Vučić oštro osudio napad na hrvatske državljane u Pančevu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić osudio je napad na hrvatske državljane u Pančevu ocjenjujući ovaj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti.

“Najprije da kažem kako je to nedopustivo. Najoštrije ga osuđujem i oni koji su učinili nešto takvo moraju odgovarati”, rekao je Vučić u Mostaru govoreći na ceremoniji otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024.

Dodao je kako su ga o tome incidentu izvijestili iz hrvatskoga izaslanstva koje predvodi premijer Andrej Plenković, a koje je nazočno na ovoj ceremoniji.

“Nigdje kod nas i u regiji takve stvari se ne smiju događati”, dodao je srbijanski predsjednik. On smatra kako je potrebno jačati međusobno povjerenje i graditi odnose s više iskrenosti u "hrvatsko-srpskim i bošnjačko-srpskim odnosima".

Četvorica hrvatskih mladića napadnuta su, a dvojica i teško pretučena 13. travnja u Pančevu. Napadnuta su i dvojica Srba koji su stali u obranu hrvatskih mladića.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed Srbiji zbog ovoga incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:00