71. OBLJETNICA USTANKA

U Srbu obilježen Dan ustanka: HSP-ovci prosvjedovali i skandirali bivšem predsjedniku 'Mesiću - cigane'

Vijence su u podnožju lani obnovljenog spomenika položila izaslanstzva SAB-a, 6. ličke divizije, Srpskog narodnog vijeća...
 Luka Gerlanc / CROPIX

SRB - Više od tri tisuće ljudi okupilo se u Srbu na proslavu 71. obljetnice ustanka naroda Like koji se ove godine održao u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Srpskog narodnog vijeća. Autobusi su sudionike proslave dovozili iz Istre, Siska, Knina, Zadra, Beograda, a za ovu u ovaj dio Like došlo je mnogo privatnih auta s registracijama iz Srbije i BiH. Sudionici proslave okupili su se oko spomenika usred Srba, a istovremeno se održavao i prosvjedni skup raznih struja pravaša na obližnjem parkiralištu pod jakim policijskim osiguranjem. Prema procjenama novinara skup je osiguravalo preko 200 policajaca, a pravaša koji su došli iz se okupilo jedva pedesetak.

Vijence su u podnožju lani obnovljenog spomenika položila izaslanstzva SAB-a, 6. ličke divizije, Srpskog narodnog vijeća, ambasador srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević te predstvanici SAB-a Siska, Zadra, Bosanskog Petrovca i Drvara.

- Obiljležavanje Dana ustanka željelo se gurnuti u zaborav, a u Srbu je bio pravi narodni ustanak, zajednički ustanak Hrvata i Srba protiv fašizma. U Sisku je istina osnovan prvi partizansk odred u okupiranoj Europi, a ustanak je bio ovdje, rekao je burno pozdravljen Stjepan Mesić, bivši predsjedenik RH i počasni predsjednik SAB-a.

- Sjećanje na ovakav događaj mora biti u organizaciji države, mora se učiniti sve da mlade generacije saznaju pravu istinu. A stvara se lažna medijska slika o tomu kakav je to rat bio, kako se to događalo na terenu. U javnosti se malo spominje Jadovno, koji nije bio nikakav radni logor nego stratište u kojme je pogubljeno najmanje 30 tisuća ljudi, a u medijima prostor dobivaju oni koji tvrde kako je ovdje bio nekakav četnički ustanak pod vodstvom Sime Dubajića.

Mladi moraju znati pravu istinu, kako je rat početo i kako je zvaršio, a ne da se u udžbenicima krivo piše o povijesnim činjenicama. Nijedan zločin ne opravdavam, ali mora se znati tko je prvi pročinio zločin a tko je na to reagirao, zaključio je Mesić uz burno odobravanje okupljenih. Milorad Pupovac je dodao da se prije ustanka u Srbu dogodio ustaški pokolj u Gudovcu, u Veljunu, u Jadovnom, a o zajediništvu koje je nastalo za vrijeme drugog Svtekskog rata između Hrvata i Srba svjedoče žrtve pripadnika X. Dalmatinske udarne brigade koji su poginuli prilikom oslobađanja Srba kao i poštovanje ovog naroda prema toj zajedničkoj borbi, rekao je Pupovac.

Dok se održavao skup ispod spomenika u Srbu, grupica od pedesetak pravaša imala je svoj paralelni heppening na ograđenom parkiralištu. Na megaofon su držali govore Dražen Keleminec iz autohtone stranke prava, Joso Vuković, dogradonačelnik Brinja je čak najavio kako je pitanje trenutka kako će spomenik pred kojim govori dikobraz Mesić poletjeti u zrak. Skupupina je skandirala "Mesiću - cigane", no dalje od tih verbalnih provokacija nisu išli.

Obilježavanje Dana ustanka završen je tisućama besplatnih porcija graha, pjesmom o Šestoj ličkoj, janjetinom, a potom i kolom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:58