SVE PLAĆA SABOR

U stanu Davora Filipovića živi Ante Sanader, a Filipovićeva majka drugi stan iznajmljuje - Ivanu Penavi

U Saboru 54 posto svih saborskih zastupnika ima ili državni stan ili plaća privatni najam

Ante Sanader. Davor Filipović i Ivan Penava

 Damjan Tadić/Tomislav Krišto/Goran Mehkek/Cropix

Ante Sanader, politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora, živi u unajmljenom stanu koji je u vlasništvu Davora Filipovića, kandidata HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika i odnedavno člana Nadzornog odbora Ine. Stan je veličine 72 četvorna metra, a s balkonom 86 kvadrata. Filipović kaže kako se stan iznajmljuje Saboru još od 2006.

- U njemu su bili saborski zastupnici Jure Bitunjac (HDZ), Željana Kalaš (HDZ) i Ante Sanader (HDZ) – pojašnjava Filipović. Obitelj Filipović ima još jedan stan koji se također iznajmljuje Saboru. Njegova majka Kata Filipović, naime, ima u vlasništvu stan od 82 četvorna metra, s balkonom 86 kvadrata, koji Saboru iznajmljuje od 2011. U njemu je trenutno predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, bivši HDZ-ovac, a sada oštri kritičar bivše stranke, a prije njega u stanu su živjeli i SDP-ovci Lidija Bagarić te Damir Mateljan.

U Saboru 54 posto svih saborskih zastupnika ima ili državni stan ili plaća privatni najam.

Od 151 saborskog zastupnika, za 81 koji ima prebivalište 50 kilometara ili više od Zagreba, Sabor plaća troškove stanovanja. A čak 82 posto onih koji imaju prebivalište izvan Zagreba u privatnom su najmu. Za njih 66 plaća se najam privatnim osobama, a 15 ih živi u službenim stanovima. Sabor je prošle godine za stanarine u privatnom najmu izdvojio 1,9 milijuna kuna, a 153.000 kuna za službene stanove, dok su troškovi režija iznosili 211.000 kuna. Zastupnici su prilikom podnošenja zahtjeva dužni potpisati izjavu kojom potvrđuju da imaju prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba te da u tom krugu u svom vlasništvu i vlasništvu članova uže obitelji nemaju nekretninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2022 09:58