TRAŽE SE KRIVCI?

U stožeru Rijeka pravde glavna tema bio je jedan čovjek, SDP-ovci sipali žuč o kampanji: ‘Nije nas bilo nigdje!‘

SDP-ovci smatraju da je u kampanji zakazala njihova organizacija jer su politike i programi koje su razradili za izbore nedovoljno promovirane

Stožer Rijeka pravde

 Boris Kovacev/Cropix

Izborna noć u stožeru koalicije Rijeke pravde protekla je u iščekivanju. Prema prvim izlaznim anketama, ni jednom od suprotstavljenih političkih blokova ne bi bilo jednostavno formirati vladu, no u SDP-u su se isprva nadali da bi mogli preuzeti vlast. Ipak, svi su SDP-ovci bili vrlo suzdržani i oprezni pri davanju izjava.

- Što se rezultata tiče, pričekat ćemo prve službene pa ćemo komentirati. Raduje nas izlaznost - rekla je politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

- Mislim da smo profitirali jer su nam ankete, kada gledamo one koje su bile mjesecima prije, davale daleko manji broj mandata - bila je kratka Biljana Borzan. Ranko Ostojić rado se osvrnuo na rezultate s pozicije HDZ-a i komentirao da im je "sporno sve ispod 60", smatrajući da će s 58 mandata, koliko je prva anketa predviđala HDZ-u, teško okupiti većinu za vlast.

image

Siniša Hajdaš Dončić

Boris Kovacev/Cropix

Činjenica da se izborni stožer počeo vrlo rano popunjavati, da su čelnici stranke počeli dolaziti već od 18.30, dakle prije prvih izlaznih anketa, govori da se od izbora očekivalo mnogo. Ipak, tijekom cijele večeri vladao je velik oprez, posebno pred kamerama i mikrofonima. U neslužbenim razgovorima glavna je tema bila uloga Zorana Milanovića u kampanji. Svi se slažu da je njegov ulazak u ovu izbornu utrku bio ključan za pomak koji je SDP i njihovu koaliciju doveo u poziciju da mogu razmišljati o preuzimanju vlasti. To je bio i razlog zbog kojeg nijedan SDP-ovac nije htio biti previše strog kada bi na red došla analiza Milanovićevih javnih istupa otkad je "nominiran" za SDP-ova mandatara ako osvoje većinu na izborima.

U otvorenim razgovorima koji su imali isključivo neslužbenu formu SDP-ovci su pokazivali više samokritičnosti i više njih nam je reklo da su jako nezadovoljni time kako su odradili svoju kampanju.

- Otkad se Milanović pojavio u priči, nas više nije bilo nigdje. Koje ste naše poruke mogli čuti? Potpuno smo se pasivizirali. Puno toga uopće nije bilo koordinirano - rekao je jedan od SDP-ovaca, a sličnih je primjedbi bilo više.

image

Stožer Rijeka pravde

Boris Kovacev/Cropix

SDP-ovci smatraju da je u kampanji zakazala njihova organizacija jer su politike i programi koje su razradili za izbore nedovoljno promovirane. - Trebalo je bolje planirati naše istupe i poruke i koordinirati ih sa Zoranovim istupima - glasila je jedna od primjedbi.

Ipak, tijekom večeri nije se gasila nada da bi mogli preuzeti vlast. Kada su objavljeni novi rezultati anketa po kojima je SDP izgubio jedan mandat, osjetila se zabrinutost u stožeru, ali nije nastupilo gubitničko raspoloženje.

Koalicijski partneri SDP-a bili su boljeg raspoloženja i spremniji na izjave.

- Ovo je pravi test. Sada kada se krene u politički šoping i formiranje koalicije, saznat ćemo tko je uistinu želio srušiti HDZ - izjavila je Dalija Orešković, koja je bila kandidatkinja na listi u I. izbornoj jedinici.

image

Dalija Orešković

Tomislav Kristo/Cropix

Još optimističniji bio je gradonačelnik Splita Ivica Puljak, koji je sa suprugom Marijanom Puljak došao u stožer.

- Izlaznost je bila visoka, a Hrvatska je odabrala promjenu. Ne vidim kako bi HDZ mogao sastaviti vladu ako nitko ne želi s njima. Dogodit će se promjene - izjavio je Puljak uime svoje stranke Centar.

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš, koja ima veliko političko iskustvo, pokazala je veći oprez.

- Bit će duga noć - rekla je pa se osvrnula na jedan od komentara koji je tijekom izborne večeri dao HDZ-ov Ivan Anušić - da je Domovinski pokret prirodan partner HDZ-a.

- To je i očekivano - rekla je, a na pitanje s kime komunicira o eventualnom formiranju nove vlade - s potencijalnim mandatarom Zoranom Milanovićem ili predsjednikom SDP-a - odgovorila je da ona razgovara samo s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom i koalicijskim partnerima.

- Treba pričekati. Ujutro ćemo biti pametniji i razgovarati o tome što ćemo dalje - zaključila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:30