IZBORNA NOĆ U SDP-U

U stožeru Rijeke Pravde nije se slavilo, Grbin pozdravljen mlakim aplauzom: ‘Otkad se Milanović pojavio...‘

‘Koje ste naše poruke mogli čuti? Potpuno smo se pasivizirali. Puno toga uopće nije bilo koordinirano - rekao je jedan od SDP-ovaca‘

Siniša Hajdaš Dončić, Ivica Puljak, Biljana Borzan, Arsen Bauk

 Cropix

U stožeru Rijeke Pravde nije se slavilo, niti su glavni akteri SDP-a bili spremni dati bilo kakve informacije koje previše otkrivaju. Noć je protekla u iščekivanju onoga što tek slijedi i razglabanjima o mogućim koalicijama. Ipak, kada se nešto prije ponoći ukazao predsjednik SDP-a Peđa Grbin pozdravljen je tek mlakim aplauzom.

- Ovo je bila neobična i drugačija kampanja. Zahvala svim građanima koji su izašli na izbore u velikom broju, a zahvala i onima koji su nama dali povjerenje. Rezultati nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali i kako dvije trećine hrvatskih građana i građanki želi promjenu. Mi ih iznevjeriti nećemo. Nije gotovo - kazao je Grbin.

image

Peđa Grbin

Stringer/Afp

Atmosfera na Iblerovom trgu nešto se zagrijala, i to prvi puta nakon 19 sati, nakon što je Grbin poručio kako "sutra počinje razgovor s onima koji su rekli da s HDZ-om neće"

- Sada trebaju pokazati da stoje iza svojih riječi. Hrvatska će biti bolja, a mi smo jamac toga, rekao je Grbin pa zaključio govor s "Krešo, puštaj!‘ nakon čega je puštena pjesma "Put ka sreći", Gorana Bareta, s kojom je i otvorena izborna večer u središtu SDP-a. Tada je dio okupljenih krenuo i skandirati predsjedniku SDP-a.

Činjenica da se izborni stožer počeo vrlo rano popunjavati, kao i da su čelnici stranke počeli prije prvih izlaznih anketa slati poruke da se od izbora očekivalo mnogo. Velika izlaznost dodatno je podigla nadanje koalicije.

U neslužbenim razgovorima glavna je tema bila uloga predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u kampanji. Prisutni u stožeru slažu da je njegov ulazak u ovu izbornu utrku bio ključan za pomak koji je SDP i praktički time koaliciju doveo u poziciju da mogu razmišljati o preuzimanju vlasti. To je bio i razlog zbog kojeg nijedan SDP-ovac nije htio biti previše strog kada bi na red došla analiza Milanovićevih javnih istupa otkad je "nominiran" za SDP-ova mandatara ako osvoje većinu na izborima.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

U otvorenim razgovorima koji su imali isključivo neslužbenu formu SDP-ovci su pokazivali više samokritičnosti i više njih nam je reklo da su jako nezadovoljni time kako su odradili svoju kampanju.

- Otkad se Milanović pojavio u priči, nas više nije bilo nigdje. Koje ste naše poruke mogli čuti? Potpuno smo se pasivizirali. Puno toga uopće nije bilo koordinirano - rekao je jedan od SDP-ovaca. Slično mišljenje dijele i ostali.

SDP-ovci smatraju da je u kampanji zakazala njihova organizacija jer su politike i programi koje su razradili za izbore nedovoljno promovirane. - Trebalo je bolje planirati naše istupe i poruke i koordinirati ih sa Zoranovim istupima - glasila je jedna od primjedbi.

image

Ivica Puljak

Tomislav Kristo/Cropix
image

Arsen Bauk

Boris Kovacev/Cropix

Arsen Bauk je, pak, ranije tokom večeri poručio kako su spremni pregovarati "s onima koji su činili dojučerašnju oporbu i eventualno zastupnike nacionalnih manjina".

- U ovom trenutku, oni s kojima želimo obaviti prve razgovore su od centra na lijevo plus zastupnici manjina- kazao je Bauk.

Koalicijski partneri SDP-a slično razmišljaju.

- Ovo je pravi test. Sada kada se krene u politički šoping i formiranje koalicije, saznat ćemo tko je uistinu želio srušiti HDZ - izjavila je Dalija Orešković, kandidatkinja na listi u I. izbornoj jedinici.

image

Dalija Orešković i Predrag Matić

Tomislav Kristo/Cropix
image

Sinisa Hajdaš Dončić

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Arsen Bauk, Biljana Borzan

Boris Kovacev/Cropix
image

Biljana Borzan

Tomislav Kristo/Cropix

Gradonačelnik Splita tvrdi kako treba razgovarati s ostalim partnerima koji su se izjasnili "da ne idu s HDZ-om nakon konačnih rezultata i kako se nada da ćemo napraviti vladu bez HDZ-a",

- Ako će se svi držati obećanja prije izbora, onda bi takav scenarij bio moguć. Ostavimo tu mogućnost za idućih nekoliko dana. Moguća je i manjinska vlada - elaborirao je.

Dalija Orešković ne smatra, pak, da bi eventualna koalicija Rijeka pravde s DP-om i Mostom bila prijevara lijevo-centrističkih birača, jer kako kaže, najvažnije je smijeniti HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:00