PRVA PROBA

U subotu će se testirati SMS-ovi sustava za uzbunu: Objavljen je raspored, evo kada ćete vi dobiti poruku

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga

Ilustracija

 Leung Cho Pan/Panthermedia/Profimedia/Leung Cho Pan/panthermedia/profimedia

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama, koji je u srijedu predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u subotu 3. lipnja testirat će se u stvarnim uvjetima tako da će se svi korisnici mobitela koji se nalaze u Hrvatskoj dobiti tekstnu poruku. Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT.

- SMS poruka za područje cijele Hrvatske bit će sljedećeg sadržaja: "Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK", napisalo je Ravnateljstvo civilne zaštite uz pripadajući raspored.

image
Twitter/Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH

Prema rasporedu, slanje poruka počet će u 9 sati kad će poruku primiti stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, drugi će poruku primiti u 10 sati i to stanovnici Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije. U Dalmaciju će poruka biti poslana u 10 sati i 30 minuta.

U 11 sati na red će doći Požeško-slavonska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska, pola sata kasnije obavijest će pristići i na mobitele onih u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Točno u podne poruku će dobiti stanovnici Grada Zagreba, a posljednji na listi će biti oni u Istri, na Kvarneru i u Ličko-senjskoj županiji koji će svoje poruke primiti u 13 sati.

- Realizacijom ovog velikog i za jačanje sustava civilne zaštite iznimno značajnog projekta, ispunit ćemo zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama kroz podizanje razine spremnosti Ministarstva unutarnjih poslova, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama. Sve to omogućeno je kroz sufinanciranje Europske unije, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, s preko 7 milijuna eura bespovratnih sredstava, rekao je ministar Božinović.

Sustav je razvijen u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) i Agencijom za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu. Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:14