PREDSTAVIO BOŽINOVIĆ

U subotu ćete svi dobiti SMS poruku: Uvodi se novi sustav za uzbunjivanje o kriznim situacijama

Božinović je pojasnio kako nitko u državnom sustavu nema podatak kome su poruke upućene

Davor Božinović

 Nera Simic/Cropix

Uskoro se u Hrvatskoj uvodi Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama kojim će se građane porukama putem mobilnog telefona moći obavijestiti o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti da bi se smanjile žrtve i materijalna šteta. Poruke upozorenja moći će primati svi korisnici mobilnih telefona na ugroženom području Republike Hrvatske te strani korisnici u roamingu, javlja N1.

Sustav je predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Rekao je da će građani dobiti SMS s obavijesti da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i kako se u toj situaciji ponašati.

- Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine, rekao je Božinović i dodao da je sigurnost prioritet.

Ovaj je sustav kombinacija nekoliko drugih koji već postoje u svijetu, a razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s HAKOM-om.

Božinović je pojasnio kako nitko u državnom sustavu nema podatak kome su poruke upućene.

Sustav će se testirati u subotu, kada će svi građani dobiti testnu poruku.

Poruke će se slati na devet stranih jezika pa će ih dobivati i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj, javlja N1.

Svaki život je jednako vrijedan, a Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji je ovo itekako bitno, ističe Božinović.

Tri telekoma, Telemach, A1 i TCom će, kaže Božinović, biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti, a ovo je prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:35