NA TRGU BANA JELAČIĆA

U subotu prosvjed zaposlenih u dječjim vrtićima: ‘Nezadovoljstvo se popelo do razine usijanja‘

Broj autobusa se mijenja iz dana u dan, no brojka koju očekujemo na prosvjedu piše se sa četiri znamenke, kaže Iskra Vostrel Prpić

Ilustrativna fotografija

 Hera Foto/Alamy/Alamy/Profimedia/Hera Foto/alamy/alamy/profimedia

Tri predškolska sindikata u suradnji sa strukovnim udrugama organizirat će u subotu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića prosvjed zaposlenika u dječjim vrtićima. Prosvjedom (u podne i pet minuta), traže od Vlade da se uključi u financiranje sustava predškolskog odgoja i obrazovanja, jedinog u vertikali koji se financira iz lokalnih proračuna, uključujući i plaće djelatnika.

- Tražimo poštivanje svih zakona koji propisuju rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Tražimo da se država uključi u financiranje dječjih vrtića, a da je pri tome mjerilo dijete, a ne indeks razvijenosti grada ili općine. Tražimo da se plaće djelatnicima isplaćuju prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju - kaže za Jutarnji Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH).

Zakon, naime, propisuje da je plaća zaposlenika u dječjim vrtićima istovjetna plaći u osnovnim školama, što se u praksi ne provodi. Sramotno je, tvrde u sindikatu, da plaće u nekim vrtićima odstupaju i do 30 posto od zakonskih.

- Alarmantno je da će zbog nepoštivanja visine plaća u vrtićima, primjenom nove minimalne bruto plaće trećina zaposlenika u dječjim vrtićima raditi za minimalnu plaću - upozorava.

Po riječima Iskre Vostrel Prpić, zaposlenici vrtića na prosvjed dolaze autobusima, osobnim prijevozom, a oni iz mjesta bliže Zagrebu vlakom.

- Broj autobusa se mijenja iz dana u dan, no brojka koju očekujemo na prosvjedu piše se sa četiri znamenke, sigurno - kaže Vostrel Prpić.

Prosvjed su javno podržali Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, niz sekcija stručnih suradnika, među kojima je i Sekcija za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi Hrvatskog psihološkog društva, Sekcija predškolskih logopeda Hrvatskog logopedskog društva, Sekcija edukacijskih rehabilitatora predškolskog odbora te Društvo medicinskih sestara dječjih vrtića.

Prosvjed predškolskih djelatnika podržali su predstavnici šest sindikata iz regije - Crne Gore, BiH, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Na pitanje tko je krivac zbog situacije u kojoj se nalaze zaposlenici, predsjednica SRPOOH-a odgovara kako je krivac pogrešno postavljen sustav i model financiranja koji je svo opterećenje provedbe stavio na teret jedinica lokalne samouprave.

- Krivo je i cjelokupno društvo koje podržava takav način funkcioniranja i kojem je jedino bitno upisati dijete u vrtić po svaku cijenu, a da prije toga nisu uspostavljeni propisani uvjeti - objašnjava.

Posljedica su prenatrpane grupe u neadekvatnim prostornim uvjetima, u kojima, tvrde u sindikatu, djeca nisu sigurna. Upozoravaju na sve veći odljev djelatnika iz sustava predškolskog odgoja te nedostatak stručnog kadra.

Paralelno, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ovih su dana najavili kako će država financirati gradnju 123 nova vrtića, čime će biti osigurano 17.000 mjesta u vrtićima.

- Temeljem pristiglih i odobrenih prijava, država će financirati izgradnju 123 nova vrtića, dogradnju 98 vrtića, rekonstrukciju i opremanje postojećih 29 građevina druge namjene u cilju pretvaranja u vrtićke kapacitete te adaptirati i opremiti 9 postojećih dječjih vrtića. Time će država uložiti 1,22 milijarde kuna u ukupno 259 dječjih vrtića - najavili su. Konkretno, u Zagrebu će se graditi sedam novih vrtića, a dograditi, opremiti i rekonstruirati još njih devet, čime bi se - tvrde u MZO - osiguralo dodatnih 1400 mjesta te još 1800 u vrtićima Zagrebačke županije.

- Nama koji radimo u sustavu, gradnja zidova nije nikakva garancija, štoviše, pokazatelji na terenu su loši jer u tim izgrađenim vrtićima i dalje se ne poštuju zakoni, i dalje se nema za plaće djelatnika u zakonskoj visini. Zidovi ne odgajaju, zidovi ne obrazuju, zidovi ne socijaliziraju - oni razdvajaju - poručuje Iskra Vostrel Prpić.

U sindikatu podržavaju povećanje broja objekata koji će omogućiti veći obuhvat djece, no zabrinjavajuća je, tvrde, činjenica da se nigdje ne spominju djelatnici kojih nije dovoljno ni u postojećim kapacitetima.

- Drastično nedostaje stručnih suradnika, sve je manje odgojitelja koji se javljaju na natječaje. Ovakvim pristupom i dalje opada atraktivnost prijave na studije ranog i predškolskog studija i sve se to na kraju lomi na našoj djeci. Zaposlenici koji rade u tehničkoj službi, bez koje je nezamislivo funkcioniranje dječjeg vrtića, također negoduju jer rade za minimalne plaće. Administrativni radnici u dječjim vrtićima u drugim sustavima imaju priliku zaraditi dupli iznos plaće od onog koji primaju u vrtiću, i oni će otići na druga radna mjesta, već odlaze - upozorava predsjednica sindikata.

Na pitanje koji su sljedeći koraci ukoliko Vlada ne udovolji zahtjevima sindikata i udruga na prosvjedu, Vostrel Prpić odgovara kako prosvjedom žele osvijestiti javnost o problemima i dati do znanja da je došlo do trenutka kad se nezadovoljstvo popelo do razine usijanja.

- Pratit ćemo i dalje odluke i provedbe zakona i jasno dati do znanja da mi od svojih zahtjeva za dostojanstvo struke nećemo odustati pa makar to značilo opet izaći na ulice - poručuje u razgovoru za Jutarnji.

Na upit o političkoj aktivnosti pojedinih predstavnika udruga koje organiziraju prosvjed, odgovara:

- Mi kao sindikat smo nezavisna i apolitična organizacija s dobrovoljnim članstvom iz redova radnika koji se udružujemo kako bismo ostvarili bolja radnička prava.

Neki od transparenata na Trgu bit će "Sigurnost i kvaliteta moraju biti imperativ!", "Ja trebam plaćati porez, a država treba financirati vrtiće", "Gradite vrtiće, a ne ulažete u ljude", "Zidovi ne odgajaju, zidovi ne obrazuju!", "Vrtići počivaju na entuzijazmu odgojitelja. Jasno vam je da će i to jednom nestati?".

Reakciju na najavu prosvjeda zatražili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja. U odgovoru ističu da ukoliko pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić, krši propisanu zakonsku odredbu, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe za isplatu pripadajuće razlike u primanjima, jednako kao što su to napravili sindikati u osnovnim i srednjim školama, koji su umjesto prosvjeda pokrenuli i dobili sudske sporove kad se radilo o primjeni dodatka kolektivnog ugovora za zaposlenike. Ministarstvo u odgovoru, kojega prenosimo u cijelosti, navodi i financijske kazne:

- Za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine koji imenuju ravnatelje i većinu članova Upravnih vijeća. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi te nakon prijave (koja nakon izmjena Zakona ne može biti anonimna) provodi inspekcijski nadzor, određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8000 za ravnatelja vrtića.

Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina, te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine.

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je spomenutim Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz državnog proračuna što najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 milijarde kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića te je na navedenom pozivu svim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta razvijenosti gradova i općina, odobreno financiranje gradnje, dogradnje i/ili opremanje vrtića.

Što se tiče plaća svih djelatnika u dječjim vrtićima, ne samo odgajateljica i odgojitelja, želeći zaštititi djelatnike dječjih vrtića i postići ujednačenost njihovih primanja u cijeloj Hrvatskoj, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju člankom 51. propisano je da se "na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda zaposlenika dječjih vrtića, koji su u vlasništvu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za zaposlenike".

To konkretno znači da svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama.

Ukoliko pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić krši propisanu odredbu Zakona, djelatnici mogu pokrenuti sudske tužbe za isplatu pripadajuće razlike u primanjima jednako kao što su to napravili sindikati u osnovnim i srednjim školama koji su umjesto prosvjeda pokrenuli i dobili sudske sporove kada se radilo o primjeni dodatka kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnim i srednjim školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:01