PROPUŠTENA PRILIKA

U subotu prvu dozu primilo 70% više ljudi nego prije tjedan dana, a punktovi u Zagrebu - ne rade

Građani se na Velesajmu mogu cijepiti od 7. travnja ove godine, a do ljeta je osim radnih dana to bilo moguće i subotom
Gužva na Zagrebačkom velesajmu
 Davor Pongracic/Cropix

Ovu subotu su se 2773 osobe odlučile cijepiti po prvi put što je, u odnosu na prošlu subotu, povećanje od gotovo 70 posto (68.88 %). Kada se uzme u obzir broj građana koji su se jučer cijepili bilo kojom dozom, ukupno ih je bilo 5362, riječ je o povećanju od 47 posto. Ako je suditi prema gužvi koja se u četvrtak i petak stvorila ispred ulaza u 6. paviljon Zagrebačkog velesajma, te bi brojke bile i veće da su zagrebački punktovi za cijepljenje bili otvoreni tijekom vikenda.

Građani se na Velesajmu mogu cijepiti od 7. travnja ove godine, a do ljeta je osim radnih dana to bilo moguće i subotom. Sada će, podsjetimo, oni koji se žele cijepiti na to morati pričekati do utorka, kada završava produženi vikend.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objašnjavaju kako su svoje ljudske kapacitete morali rasporediti i na druge poslove "s obzirom na to da se interes za cijepljenjem smanjio, a ujedno je iznimno povećan broj novooboljelih."

- Uslijed povećanog broja novooboljelih, koje naši liječnici i drugi medicinski djelatnici svih sedam dana u tjednu kontaktiraju i prate njihove kontakte, ali koji ujedno i cijepe na Zagrebačkom Velesajmu, organizirali smo rad Cijepnog punkta pet dana u tjednu po javnom pozivu i bez prethodne najave. Štoviše, u tijeku je preseljenje Cijepnog punkta iz Paviljona 6 u Paviljon 9 koji ima mogućnost grijanja - pojašnjavaju iz Nastavnog zavoda. Dodaju kako laboratoriji Službe za kliničku mikrobiologiju rade sve dane u tjednu osim blagdanima, Drive-in na kojem se provodi PCR testiranje također radi svaki dan, a djelatnici Call centra rade i blagdanima.

U tjedan dana se broj aktivnih slučajeva oboljelih od korone povećao za 7.297 što bi mogao biti jedan od razloga ovakvog interesa za cijepljenje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je stranicama objavio da je u srijedu i četvrtak cijepljeno svaki dan više od 10 tisuća osoba. Približan broj cijepljenih u jednom danu zabilježen je posljednji put krajem srpnja, objašnjavaju iz HZJZ, kada je nekom od doza cijepljeno 15.034 ljudi.

- Primjećujemo da građani koji su zbog određenog straha odgađali cijepljenje sada, kada vide da njihovi susjedi i prijatelji idu čak po treću dozu, zaključuju da se ipak nije ‘tako grozno’ cijepiti pa i sami odlaze po svoju prvu dozu. To je izrazito pohvalno posebno sada kada su nam brojke novooboljelih tako visoke – rekao je u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.
Prema izvješću Zavoda, do sada je prvom dozom cijepljeno 1.911.239 osoba, njih 1.682.971 cijepljeno je s dvije doze, dok je dodatnu dozu primilo nešto manje od 22 tisuće građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:21