OBJAVLJENA ODLUKA

U SUKOBU INTERESA Povjerenstvo kaznilo Merzel i Ivana Račana sa 6000 kuna, bez postupka protiv Milanovića

 Davor Pongračić/CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je na današnjoj sjednici da je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u sukobu interesa, jer Povjerenstvu nije prijavila da je njezin suprug Mladen Merzel, kao suvlasnik tvrtke S-tel koja je vlasnik Radija Quirinus, bio u poslovnom odnosu sa Županijom. Izreklo joj je novčanu sankciju u visini od šest tisuća kuna. Taj će joj iznos biti odbijen od plaće u dvije rate. Također, i da Ivan Račan mora platiti isti iznos zbog toga što je tri mjeseca zakasnio s prenošenjem upravljačkih prava nad tvrtkom Maksima telekomunikacije, a trebao je to učiniti odmah kad je postao saborski zastupnik, doznaje HRT.

Povjerenstvo je odlučilo da se ne pokrene postupak protiv predsjednika Vlade Zorana Milanovića jer se ne pronalaze elementi iz kojih bi proizašlo da je premijer osobni interes stavio ispred javnog. HRT doznaje da je premijer prijavljen jer je njegova supruga Sanja Musić-Milanović sudjelovala u izradi kurikuluma zdravstvenog odgoja i za to dobila naknadu. No iz Vlade su priopćili da je premijerova supruga dugogodišnja zaposlenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, voditeljica službe za promociju zdravlja, i bila je jedna od brojnih članova povjerenstva koje je izrađivalo prvi modul zdravstvenog odgoja što je i u opisu njezinog radnog mjesta. Za svoj angažman u povjerenstvu nije primila nikakvu naknadu, odnosno odbila je naknadu kao i svi ostali članovi povjerenstva.

Povjerenstvu je stigla još jedna prijava za Milanovića, i to zbog toga što je njegov brat Krešimir Milanović dobio kredit od Nove ljubljanske banke. No Povjerenstvo je odlučilo da se ne pokrene postupak jer je Milanović premijer postao 2011., a taj je kredit dobio 2007.

Za Vesnu Pusić, Milanku Opačić i Darka Lorencina također neće biti pokrenut postupak.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković u obrazloženju je navela da Lovrić Merzel s obzirom na tu okolnost nije zatražila mišljenje Povjerenstva, iako je imala utjecaj na sklapanje ugovora, a kako bi poslovanje učnila transperentnijim. Olakšavajuća okolnost je što je utvrđeno da je Županija za oglašavanje koristila usluge i drugih medija te da u tome nije povećavan godišnji iznos namijenjen Radiju Quirinus. Također je utvrdilo da je Sisačko-moslavačka županija bila u poslovnom odnosu sa Quirinis radijom i prije no što je Lovrić Merzel sklopila brak s Mladenom Merzelom i postala županica. Županičin suprug Mladen Merzel podnio je Povjerenstvu dokumentaciju kojom dokazuje da je prenio upravljačka prava, kao suvlasnik, nad tvrtkom S-tel koja je vlasnik Quirinus radija, iako to nije bio dužan jer nije dužnosnik.

Na dnevnom redu su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, vođa oporbe Tomislav Karamarko, nekoliko saborskih zastupnika.

Uoči sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, HRT-u je stiglo njegovo priopćenje. Način rada i postupanja Povjerenstva u potpunosti je istovjetan neovisno o tome donosi li Povjerenstvo odluke o lokalnom dužnosniku ili o dužnosniku najviše državne razine. O pokretanju ili nepokretanju postupka povodom podnesenih prijava, Povjerenstvo može odlučivati samo na javnim sjednicama, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:55