NOVE OPTUŽBE BARIŠIĆA PROTIV SANADERA

'U svom uredu u Carini podmitio sam Thompsona sa 516.000 eura'

Marko Perković dobio je novac da ne pjeva, javio je HTV
Zagreb, 300509.Koncert Marka Perkovica Thompsona povodom Dana branitelja grada Zagreba na Trgu bana Jelacica.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

ZAGREB - Neposredno uoči početka predizborne kampanje 2007. Mladen Barišić pozvao je u svoj kabinet, u Središnji ured carinske uprave RH, u Humboldtovoj 4, pjevača Marka Perkovića Thompsona . Blagajnik HDZ-a Barišić dočekao je najveću pjevačku zvijezdu u elegantnom Bossovom odijelu, ali i sa zaista neočekivano lijepim poklonom. Razgovor između šefa Carine i desničarske pjevačke ikone nije dugo trajao: Mladen Barišić ubrzo je iz torbe izvadio 516.000 eura i stavio ih pred Thompsona: “Ne tražimo mnogo od tebe, samo da u predizbornoj kampanji ne pjevaš niti za jednu stranku. Ovo je nagrada za tu uslugu”.

Vjeruje se Barišiću

Prema svjedočenju Mladena Barišića pred istražiteljima USKOK-a, Thompson, koji je znao po što dolazi u Upravu Carine, mirno je spremio novac, pozdravio se s Barišićem i žurnim korakom napustio njegovu kancelariju.

Tu informaciju Jutarnji list dobio je od izvora bliskih istrazi. Time su potvrđene informacije koje su objavili Dnevnik HTV-a i Večernji list, koji na svojoj naslovnici tvrdi da je Sanader za 515.000 eura kupio zvijezdu desnice.

Izvori Jutarnjeg lista tvrde, međutim, da je Thompsonu predano tisuću eura više, dakle 516. 000 eura.

Cijelu priču istražiteljima je odmah nakon Nove godine u svom najnovijem iskazu otkrio osobno HDZ-ov rizničar i i šef hrvatske Carine Mladen Barišić. Istražitelji su, doznajemo, zbog cijelog niza detalja koji potvrđuju Barišićev iskaz odlučili povjerovati u njegovu priču. Primjerice, utvrđeno je da je Marko Perković Thompson doista bio u kabinetu Mladena Barića u vrijeme kada mu je šef Carine, prema njegovu iskazu, predao novac.

Stroge naredbe

Barišić se požalio istražiteljima da je cijeli iznos od 516.000 eura morao skupiti u iznimno kratkom roku jer je tako naredio bivši predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader.

Taj je novac, objasnio je Barišić, prikupio od nekoliko šefova javnih i državnih tvrtki.

Barišić je također ispričao istražiteljima kako je cijelu operaciju osmislio bivši premijer, salzburški utamničenik Ivo Sanader. Premda se nikada nije miješao niti komentirao odluke svoga gazde, Barišić se, prema vlastitom kazivanju, prvi put usudio upozoriti Sanadera da mu se čini kako je iznos koji valja isplatiti Thompsonu ipak prevelik. Međutim, Sanader se uopće nije osvrnuo na Barišićevu primjedbu, već mu je naredio da što prije završi posao s Thompsonom kako mu je rekao.

Prljava kampanja

Barišić je kazao kako je razlog dogovora bio to što je Sanader smatrao da bi Thompsonov nastup u njegovoj kampanji sugerirao da je skrenuo previše udesno. No, kako je Thompson bio član HSP-a, a u isto vrijeme i jedan od najpopularnijih s hrvatske estrade, Sanader nije htio da takva osoba nastupi za HSP. Stoga je smatrao da ga je najbolje novcem udaljiti od kampanje. Pa iako je bivši pravaški lider Anto Đapić ustvrdio da je Thompson zadnji put za HSP nastupio 2000., nemoguće je negirati pjevačeve veze sa strankom. Prema izvorima Jutarnjeg, čini se kako u ovom trenutku ima dovoljno dokaza da se u najveću političko-kriminalnu aferu u Hrvatskoj uplete i poznati pjevač. Bit će to prvi i (napokon) konačni dokaz Thompsonove izuzetne povezanosti s hrvatskim političkim, naročito desnim, strukturama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:48