DOŠAO I PLENKOVIĆ

U Tehničkom muzeju u Zagrebu otvorena izložba ‘OIV - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj‘

Na izložbi je prikazana multimedijalna prezentacija nastajanja i razvoja OIV-a od samih početaka sve do danas
 Martina Cvek

Dana 8. lipnja 2021. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom „OIV – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“ kojom se obilježava gotovo stotinu godina duga tradicija Odašiljača i veza.

Izložba prikazuje rad i napredak OIV-a koji hrvatskim građanima već 95 godina osigurava prijenos radijskih i 65 godina televizijskih signala. Prva radijska postaja snage 350 W puštena je u rad 15. svibnja 1926. godine na srednjem valu za odašiljanje programa Radio Zagreba. Trideset godina kasnije, 15. svibnja 1956. godine, s Tomislavova doma na Sljemenu u rad je pušten prvi televizijski odašiljač u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

image
Martina Cvek

Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla gospođa Markita Franulić prva se obratila uvaženim gostima te uputila čestitke Odašiljačima i vezama i zahvalila na suradnji. „Izložba prikazuje djelatnost Odašiljača i veza kao gustu mrežu tehnološke infrastrukture, stručnih kompetencija i ljudskog angažmana koji su javnosti često nepoznati, a u pozadini su zvuka i slike na uređajima koji svi imamo i koristimo, a njihov povijesni slijed je predstavljen u predmetima iz naše zbirke iz radijske i televizijske tehnike s posebnim naglaskom na one proizvedene u Hrvatskoj.“, kazala je gospođa Franulić.

image
Martina Cvek

U svom obraćanju član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica poželio je dobrodošlicu svim sudionicima, predstavio Monografiju „OIV – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“ te je prikazana multimedijalna prezentacija nastajanja i razvoja OIV-a od samih početaka sve do danas. „Nemoguće je sve događaje naše bogate povijesti sažeto spomenuti da se nešto ne propusti. No, ipak pokušali smo one najvažnije obraditi, učiniti da imaju početak i kraj te objediniti ih u Monografiju koju danas predstavljamo. Radio i televizija su od svojih početaka pa do današnjih dana prošli veliki tehnološki razvoj, a posebice u zadnjim godinama prošlog stoljeća i početkom ovog. Čvrsto vjerujemo u budućnost naše kompanije i cijele tehnološke razine Republike Hrvatske.“, Botica je u svom govoru posebno istaknuo.

image
Martina Cvek

Izložbu je službeno otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je čestitao na ovoj značajnoj obljetnici, pozdravio sve prisutne u ime Vlade Republike Hrvatske i zahvalio na pozivu. „Prezentacija koju smo maloprije vidjeli dokazuje da kako su Odašiljači i veze u potpunosti na tragu globalnog trenda četvrte industrijske revolucije, a sveprisutnost i neograničenost najbolje definiraju put Vaše kompanije koji je zacrtan globalno. Hrvatska je od samih početaka odašiljanja radijskih i televizijskih signala bila predvodnica u ovom dijelu Europe, bilo u tehničkom pogledu, bilo u pogledu sjajnih ljudi koji su vodili taj cijeli proces.“, kazao je Plenković.

image
Martina Cvek

Izložbi su nazočili i ministar obrane gospodin Mario Banožić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gospođa Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija gospođa Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gospodin Darko Horvat te izaslanik ministra mora, prometa i infrastrukture gospodin Josip Bilaver, televizijski i radijski nakladnici, predstavnici medija te ostali uvaženi gosti.

Izložba pod nazivom „OIV – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“ služi kao podsjetnik na tehnološki razvoj televizije i radija, neprekidno uvođenje tehnoloških rješenja, rad i uspjehe OIV-a, no ujedno i kako bi približila OIV svima onima koji će posjetiti ovu izložbu. Izložba se održava od 8. lipnja do 12. listopada 2021. godine. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu te se može posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 -17 sati i subotom i nedjeljom od 9-13 sati.

image
Martina Cvek
image
Svečano otvorenje izložbe
Martina Cvek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 13:20