RIJEŠEN PROBLEM

U teškoj situaciji sisačkoj Općoj bolnici pomogla bolnica iz Pule, posudili im mobilni RTG uređaj

Prilikom nedjeljne primopredaje uređaja, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak najavio je dodatnu pomoć Ministarstva zdravstva koja je dogovorena u petak na sastanku u Zagrebu

Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku, arhivska fotografija

 Ronald Gorsic/Cropix

Sisačkoj Općoj bolnici "Dr Ivo Pedišić", Opća bolnica iz Pule posudila je mobilni digitalni RTG uređaj koji će mnogo značiti za nastavak dijagnostičkih usluga, posebno snimanja pluća covid pacijentima.

Naime, u sisačkoj se bolnici prije nekoliko dana, pokvario više od 20 godina star postojeći mobilni RTG uređaj što je predstavljalo veliki problem oko snimanja pluća covid pacijenata jer su ostavši na jednom fiksnom uređaju, pacijenti morali biti preraspoređeni za snimanja te je postojala opasnost kontaminacije.

Prilikom nedjeljne primopredaje uređaja, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak najavio je dodatnu pomoć Ministarstva zdravstva koja je dogovorena u petak na sastanku u Zagrebu.

"Posudbom ovog uređaja privremeno smo riješili tešku situaciju, osigurali snimanje pluća covid pacijenata koji neće dolaziti u kontakt s drugim pacijentima. S Ministarstvom zdravstva smo dogovorili i dugoročno rješenje. Iduće godine će Ministarstvo osigurati sredstva za kupnju novog mobilnog digitalnog RTG uređaja", kazao je.

Prvi puta je, nastavio je, dogovoreno povećanje decentraliziranih sredstava za županijski zdravstveni sustav i to za 3,7 milijuna kuna. "U idućoj godini osigurat će se dodatnih milijun kuna za Opću bolnicu, 1,9 milijuna kuna za županijski Zavod za javno zdravstvo, te 800.000 kuna za Zavod za hitnu medicinu. To će za naše pacijente značiti osjetno poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga. Dodatno je na sjednici Vlade RH odlučeno o gotovo 11 milijuna kuna za sanaciju dugova sisačke Opće bolnice i Neuropsihijatrijske bolnice "Dr. Ivan Barbot" u Popovači"", rekao je Celjak.

Dodao je i kako u vrijeme pandemije koronavirusa i katastrofe koju je izazvao potres, Županija nastoji osigurati što kvalitetnije uvjete za pružanje zdravstvenih usluga onima koji se na 'prvoj liniji' bore kako bi zaštitili živote građana.

Ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović istaknuo je koliko im u sustavu znači promptno rješavanje problema te podrška i pomoć koju imaju od Županije. Rekao je kako u ovo božićno vrijeme nije moglo biti bolje vijesti od posudbe nužnog uređaja. Dodao je kako je unatoč problema, trenutačno stanje pri prihvatu covid pacijenta zadovoljavajuća.

Županija će odlukom Vlade za sanaciju dugova Opće bolnice dobiti 9,9 milijuna kuna, a za dugove Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači 1,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43