VOZE IH NA KRIŽINE

U TIJEKU EVAKUACIJA DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE U SPLITU Beroš: 'Koronavirus se pojavio na drugom katu, za sada imamo desetak pozitivnih štićenika'

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković danas će zbog ove izvanredne situacije otputovati u Split
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Nažalost, dogodilo se ono što se pod svaku cijenu željelo izbjeći. Zaraza koronavirusom je "ušla" u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, u kojemu boravi veliki broj štićenika, javlja Slobodna Dalmacija. Neslužbena brojka kazuje kako u tom objektu boravi 327 štićenika.

Prema informaciji koju nam je večeras u telefonskom razgovoru potvrdio i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, koronavirus se pojavio na drugom katu staračkog doma i za sada je na koronavirus pozitivno 10-ak štićenika doma.

- Radi se o staračkom domu čiji je vlasnik država. Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu s pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost, dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije, rekao nam je ministar Beroš.

Kako doznajemo, na drugom katu, na kojemu se pojavio koronavirus, boravi ukupno 50-ak korisnika Doma, a prema neslužbenoj informaciji na tom se katu nalaze polupokretni korisnici. Prvi kat je predviđen za pokretne korisnike, a treći za potpuno nepokretne. Doznaje se da je 10 štićenika pozitivno, a da ukupno 16 osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu.

Split, 070420. 
Deset osoba pozitivno je na koronavirus u Domu za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici.
Zbog pojave koronavirusa u tijeku je evakuacija sticenika.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / CROPIX
Ilustracija

Malo eskaliralo

O detaljima cjelokupne situacije upitali smo Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne Split, koji osim u Vukovarskoj ulici u Splitu, svoje kapacitete ima na splitskoj Zenti i na u Starom Gradu na otoku Hvaru.

- Doktorica koja je tu svaki dan, prije nekoliko dana primijetila je na drugom katu nekoliko osoba s povišenom temperaturom. Malo je eskaliralo, kod tih 15-ak temperatura, od ukupno 50-ak korisnika, i to je već sumnjivo. Onda smo odlučili u dogovoru s epidemiolozima da se naprave testovi, što je učinjeno prekjučer i danas smo doznali da je pozitivno deset korisnika. I, normalno, reagiralo se malo kasnije poslijepodne i odlučeno je na nivou Stožera da se svi naši štićenici s drugog kata, njih 50-ak, prebace noćas u bolnicu na Križine - kazao nam je Škaričić.

'Mi smo se stvarno šokirali'

Škaričić kaže da su “poduzeli sve mjere" te da "nitko iz doma nije mogao ući i izaći”. Na pitanje kako su korisnici zaraženi, rekao je da je pretpostavka da je virus ušao u dom preko korisnika koji je išao na pregled u bolnicu ili preko djelatnika.

- Ima simptome jedna, čini mi se, sestra, njegovateljica ili dvije. Treba vidjeti, ne mogu spekulirati o tome. Mi smo se stvarno šokirali - kazao je ravnatelj Doma te naglasio da se iste mjere provode u sva tri doma u njegovoj nadležnosti, onom na Zenti, u Vukovarskoj i u Starom Gradu na Hvaru.

Split, 070420. 
Deset osoba pozitivno je na koronavirus u Domu za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici.
Zbog pojave koronavirusa u tijeku je evakuacija sticenika. 
Na fotografiji: ravnatelj Ivan Skaricic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / CROPIX
Ravnatelj doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić

Na pitanje reportera Nove TV zašto se ranije nije reagiralo, s obzirom da korisnici imaju povišenu temperaturu zadnjih desetak dana, ravnatelj Škaričić je odgovorio da on nije doktor te da je to pitanje za struku. "Bili su u kontaktu s liječnikom i ne bih o tome špekulirao", rekao je Škaričić.

"Što je s koisnicima koji idu u samoizolaciju?"

"To trebate pitati epidemiologe. Samoizolacija najvjerojatnije znači kući", rekao je Škaričić, inače dipl. arheolog i historičar, dodavši da se samoizolacija odnosi na zaposlenike Doma, a da će svi štićenici s drugog kata biti prebačeni na Križine.

Noćni prijevoz

Istovremeno, prijevoz štićenika Doma za starije i nemoćne u splitski KBC na Križinama, koji je "Korona bolnica" trajat će najvjerojatnije cijelu noć, a točan broj primljenih u bolnicu nitko nam nije mogao potvrditi. Međutim, izvori nam kažu kako bi na Križine moglo biti primljeno 50-ak korisnika Doma.

Split, 070420. 
Deset osoba pozitivno je na koronavirus u Domu za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici.
Zbog pojave koronavirusa u tijeku je evakuacija sticenika.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / CROPIX
Evakuacija štićenika iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu

- Morat ćemo isprazniti cijeli jedan bolnički odjel. Prema informacijama koje ja imam, radi se o 50-ak štićenika Doma. Morat ćemo ih primiti sve u bolnicu, jer se njihov kat u Domu mora upotpunosti očištiti i dezinficirati. Tek, tada ćemo moći, one koji nisu pozitivni na koronavirus vratiti u Dom u Vukovarskoj ulici, rekao nam je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Tko je unio virus u Dom za starije i nemoćne još se ne zna, a hoće li se "nultom pacijentu" u Domu uspjeti ući u trag, ostaje za vidjeti.

Ovo je prvi starački dom u Hrvatskoj u koji je ušao koronavirus. Epidemiolozi su se bojali upravo toga, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je baš danas na press konferenciji Nacionalnog stožera: - Najvažnije je da dosad nismo imali prodora u staračke domove.

Navečer su ga vijesti iz Splita, nažalost, demantirale...

Kako piše N1, u Split će u srijedu otputovati ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Capak: Bolest je vrlo vjerojatno unio netko od osoblja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je za Jutarnji list da je u Spitu u tijeku epidemiološki izvid koji bi trebao dovesti do saznanja otkud je došlo do proboja virusa u ustavnovu s najugroženijom skupinom.

- Riječ je o polupokretnim ljudima tako da je vrlo vjerojatno bolest unio netko od osoblja, no to se naravno mora još provjeriti. Naime, posjeti su već neko vrijeme zabranjeni. Zasad ima 10 pozitivnih štićenika, još ih nekoliko ima simptome. Na katu na kojem je došlo do proboja ima 40 štićenika, a s obzirom da u splitskoj bolnici trenutno ima dovoljno mjesta, odlučeno je da se svi premjeste ondje, a svo osoblje koje je radilo na tom katu poslano je kući u samoizolaciju, rekao nam je Capak.

Nakon što se napravi epidemiološki izvid i nakon što svi štićenici naprave test, oni koji buidu negativni vratit će se natrag u dom, koji će u međuvremenu biti dezinficiran, ali više o svemu bi se trebalo znati tijekom srijede.

Kako neslužbeno doznajemo, nemoguće je da se ovo dogodilo u jednom danu, što bi značlilo da je bolest već neko vrijeme prisutna u tom domu, no svi detalji tek trebaju biti utvrđeni epidemiološkim izvidima. (Ivana Krnić)

Bedeković: Za ovo sam saznala iz medija, sigurnost štićenika je najvažnija

- U ovom trenutku je najvažnije da su štićenici zbrinuti, da će dobiti najbolju skrb i da će se učiniti sve po zadanim procedurama kako bi se širenje zaraze zaustavilo. Jesu li oboljeli već ranije pokazivali simptome, je li se moglo prije reagirati - o tome sada nemam informacija, to ćemo provjeravati u narednim danima. Sad je sigurnost štićenika najvažnija - rekla je za Jutarnji list resorna ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi Vesna Bedeković.

Za prodor koronavirusa u sustav domova za starije i nemoćne osobe, kako nam je rekla, saznala je iz medija.

- Dom o kojem govorimo nije državni, nego decentralizirani dom, u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije. Kad sam u medijima vidjela što se događa, odmah sam kontaktirala ravnatelja Ivana Škaričića, koji me izvijestio o čemu se radi. Štićenici su iznimno rizična skupina i najvažnije mi je bilo jesu li zbrinuti. Evakuira se 50-ak osoba s jednog kata, na kojem borave teže pokretni štićenici, štićenici s demencijom i oni koju boluju od Alzheimerove bolesti. Ravnatelj me uvjerava da su štićenici smješteni na ostala dva kata doma potptuno sigurni - kaže ministrica Bedeković.

Sada, kaže, slijedi utvrđivanje svih kontakata oboljelih kako bi se širenje držalo pod kontrolom. Ministrica se, kaže, čula s kolegama Vilijem Berošem i Davorom Božinovićem kako bi bila sigurna da se poduzima sve što je potrebno.

- Nemam sada informcije o tome je li osoblje doma testirano i kakvi su rezultati. Ravnatelj me izvijestio da su zaposlenici radili u dva tima te da osoblja ima dovoljno za skrb o ostalim štićenicima. Oni koji su radili na spornom katu idu u samoizolaciju - kaže ministrica.

Od koga je krenula zaraza ne može i, kaže, ne želi spekulirati. Ističe kako ravnatelj tvrdi kako su se u Domu cijelo vrijeme strogo pridržavali pravila o zabrani posjeta, koja su na snazi od 27. veljače.

- Od početka smo svjesni da su naši štićenici jedna od najrizičnijih skupina, zato smo odmah po otkrivanju prvih slučajeva zaraze u Hrvatskoj zabranili posjete. U Ministarstvu smo oformili posebni tim koji svakodnevno kontaktira veliki broj ravnatelja da vidi kakva je situacija i da provjeri pridržavaju li se svi pravila, jesu li osigurali prostor za samoizolaciju i karantenu, u slučaju da za to bude potrebe i da budemo sigurnio da svi shvaćaju ozbiljnost situacije. Vjerujem da je i to pridonijelo činjenici da virus do sada nije ušao u sustav socijalne skrbi - kaže ministrica. (Kristina Turčin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:29