KAZNENE PRIJAVE

U TIJEKU ISPITIVANJE ŠEFOVA OSUMNJIČENIH ZA IZVLAČENJE MILIJUNA IZ JADRANSKE BANKE Banku su oštetili za 42,5 milijuna kuna, u korist jedne tvrtke...

Marija Trlaja, Ivo Šinko i Mirko Goreta
 / HANZA MEDIA

Županijsko državno odvjetništvo preuzelo je u srijedu istragu nad bivšim predsjednikom Uprave Jadranske banke d.d. Šibenik Ivom Šinkom (70), bivšom potpredsjednicom Marijom Trlajom (57) i bivšim člnovom Uprave Mirkom Goretom (46), koje su jučer priveli šibenski kriminalisti zbog sumnji da su počinili kazneno djelo gospodarskog kriminala u šibenskoj bankarskoj kući koju su dugi niz godina vodili. U sklopu ove istrage u Čakovcu je uhićen poduzetnik Nikola Žnidarić (67), koji je tijekom jučerašnjeg dana priveden u Šibenik. Nakon provedene noći u policijskom pritvoru, ovu četvorku će tijekom srijede ispitati zamjenik županijskog državnog odvjetnika Emilio Kalabrić.

Inače, kako doznajemo iz policijskih izvora, nakon jučerašnjeg kriminalističkog istraživanja, Odjel za gospodarski kriminalitet protiv osumnjičenih bivših čelnika banke Šinka, Trlaje i Gorete, podnijelo je kaznenu prijavu zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a protiv osumnjičenog Žnidarića za kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela, dok se njegova tvrtka iz Čakovca također tereti za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su osumnjičeni Ivo Šinko, kao predsjednik Uprave banke, njegova zamjenica Marija Trlaja i član Uprave Mirko Goreta, na poticaj osumnjičenog Nikole Žnidarića, odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema Žnidarićevoj tvrtki iz Čakovca u iznosu od 35 milijuna i 379 tisuća kuna. Navedeno su učinili u više navrata u periodu od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013., suprotno pravilima bankarskog poslovanja, odnosno, proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja. Nakon tih isplata i nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, to trgovačko društvo nije izvršilo obvezu povrata isplaćenih iznosa, na koji način su osumnjičeni članovi Uprave, protivno interesima i na štetu te banke, tom trgovačkom društvu omogućili stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000,00 kuna.

Inače, nad Jadranskom bankom otvoren je sanacijski postupak u listopadu 2015. godine, nakon što je HNB utvrdio da je ta šibenska bankarska kuća propada i da je pred bankrotom. Tada je ustanovljeno da je komulativni gubitak banke dosegnuo 323 milijuna kuna, te je njezinu sanaciju preuzeo DAB i imenovao sanacijsku upravu. Sanacija Jadranske banke, uglavnom državnim novcem, završena je 30. prosinca prošle godine, te se upravo ovih dana očekuje oglašavanje njezine prodaje.

Propadanje ove nekad moćne šibenske banke, zapravo je započelo prije desetak godina kada je tadašnja Uprava, čiji su članovi u utorak i privedeni, 'šakom i kapom' davala kredite šibenskim gospodarskim subjektima, među kojima su bili TLM Aluminium, Rivijera d.d. NCP-grupa i brojnim drugim manjim poduzetnicima. Većinu tih svojih ogromnim kreditnih potraživanja, Jadranska banka nije naplatila ili nije mogla naplatiti, što je na koncu i dovelo do njezinog kraha. Je li će navedene radnje nevraćenih kredita, odnosno nenaplaćenih kredita od strane Jadranske, također biti predmet ove istrage, kao u slučaju tvrtke privedenog Nikole Žnidarića, tek predstoje da se vidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:52