PREMIJER PLENKOVIĆ

‘U tijeku je obračun s korupcijom, bez obzira što neki šarlatani sumnjaju u tajminge uhićenja‘

‘Stranačke iskaznice, položaj u društvu ili bilo kakve prijateljske veze ili drugi kontakti nikoga ne čine zaštićenim‘, poručio je
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ustvrdio kako uhićenja u antikorupcijskoj akciji u Zagrebu potvrđuju da je Hrvatska u razdoblju obračuna s korupcijom, bez obzira na neke sumnje u političkom prostoru, te poručio da tu nema privilegiranih ni zaštićenih.

To je još jedan dokaz da Uskok, Državno odvjetništvo i policija u mandatu naše Vlade vodi aktivnu i konkretnu borbu protiv korupcije, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade nakon što je objavljeno priopćenje Uskoka i DORH-a o antikorupcijskoj akciji u Zagrebu u kojoj se više osoba sumnjiči za počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

"Slučajeva je više nego što je to bilo ranije i bez obzira što neki šarlatani u političkom prostoru sumnjaju u tajminge uhićenja, nadaju se u loš ishod i nastavljaju s mantrom o nekakvoj lažnoj korumpiranosti Vlade ili vladajuće stranke, činjenica je da se postupci pokreću, da su policija i DORH neovisni, da je Uskok neovisan i da nitko na njih ne vrši nikakve pritiske", rekao je Plenković te istaknuo kako to potvrđuje da se "nalazimo u razdoblju obračuna s korupcijom".

Poručio je da u tome nema privilegiranih, ni zaštićenih. "Stranačke iskaznice, položaj u društvu ili bilo kakve prijateljske veze ili drugi kontakti nikoga ne čine zaštićenim", istaknuo je dodavši kako je to ključna poruka borbe protiv korupcije.

Dobro je, kaže, da javnost bude u cijelosti neposredno obaviještena od strane DORH-a i Uskoka kada se takve situacije događaju, a na Vladi je da osigura kvalitetan zakonodavni okvir te materijalne uvjete za rad ovih tijela te da postupci u primjerenom roku imaju svoj sudski epilog.

Premijer se osvrnuo i na pandemiju covida-19, istaknuvši da je cijela Hrvatska "u zelenom", prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, što je dobro za zdravstveno stanje građana, za turizam i za imidž Hrvatske.

Istaknuo je i da je danas stupila na snagu odredba o EU digitalnoj covid potvrdi te je važno da ju ima što više građana.

Cijepljeno nešto iznad 44 posto odrasle populacije

Nije dobro, kaže, da ima nekoliko lokalnih žarišta.

"Očito se nisu poštivale mjere. Svaki takav kiks bit će sankcioniran vrlo oštro, mislim prvenstveno na druge zemlje koje prate situaciju u Hrvatskoj. Što bude manje žarišta, bit će nam bolja situacija", rekao je Plenković.

Iznio je i podatak da je do sada cijepljeno nešto iznad 44 posto odrasle populacije u Hrvatskoj i da nije postignut cilj od 55 posto cijepljenih, iako je Vlada omogućila dostatne količine cjepiva.

S obzirom na to da je zadnja tri tjedna usporen proces cijepljenja ponovno je apelirao na sugrađane da se cijepe.

"Imamo nove zaraznije sojeve, delta soj, brže se šire i situacija je i dalje ozbiljna", rekao je.

Istaknuo je i da će Hrvatska donirati 310.000 doza cjepiva.

"210.000 donirat ćemo BiH, a po 20.000 Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu. Bolje je da se doze potroše, nego da stoje na skladištu", naglasio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na elementarnu nepogodu u Požeško-slavonskoj županiji, te rekao da će danas Vlada donijeti niz potpora toj županiji za saniranje tih šteta u iznosu većem od 58 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:36