PREGOVORI O PLAĆAMA

U tijeku sastanak Plenkovića i sindikata, doznajemo: Vlada je korigirala svoju ponudu, povišica već u studenom?

Dođe li na sastanku do kompromisa neće večeras biti postignut konačni dogovor jer se o tome trebaju izjasniti sindikalna tijela

Andrej Plenković na sastanku sa sindikatima

 Ronald Gorsic/Cropix

Tijekom večerašnjeg višesatnog sastanka u Banskim dvorima, Vlada je, kako doznajemo, sindikatima javnih i državnih službi ponudila rast osnovice plaća za šest posto od 1. listopada te dodatnih dva posto od 1. travnja 2023., uz nastavak pregovora za korekciju osnove najkasnije do trećeg tjedna rujna 2023.

Riječ je o korigiranoj ponudi u odnosu na posljednju, koju su sindikati odbili. Tadašnja ponuda iznosila je četiri posto od 1. listopada te dva posto od 1. siječnja 2023.

Osim povišice od šest plus dva posto, Vlada nudi rast božićnice i regresa za po 250 kuna, sa 1500 na 1750 kuna, a iznos dara za djecu spremna je podići sa 600 na 750 kuna.

Sindikati su za 2022. godinu tražili osam posto povišice, a Vlada dakle nudili šest posto plus rast materijalnih prava. Za 2023. godinu sindikati su pak tražili pet posto, a Vlada nudi dva. U večerašnjim višesatnim pregovorima sa sindikalistima je i premijer Andrej Plenković.

Po prvim reakcijama predstavnika sindikata, nova Vladina ponuda je korektnija, no odluku o tomu hoće li biti prihvaćena donijet će narednih dana na svojim tijelima ili putem referendumskog izjašnjavanja među članovima.

Sastanak u Banskim dvorima i dalje je u tijeku…

image

Andrej Plenković na sastanku sa sindikatima

Ronald Gorsic/Cropix
image

Stjepan Topolnjak

Ronald Gorsic/Cropix
image

Predstavnici sindikata javnih službi

Ronald Gorsic/Cropix
image

Dubravko Jagić

Ronald Gorsic/Cropix

Stipić: ‘Ako se priča večeras ne bi završila, onda smo u ozbiljnom problemu‘

Predstavnici sindikata javnih i državnih službi izjavili su uoči novog kruga pregovora s Vladom o povećanju plaća da očekuju konkretnu i bolju ponudu s obzirom da su na sastanak pozvani od strane premijera.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je da očekuju puno bolju ponudu i da Vlada stavi među prioritete zaposlenike kojima je poslodavac.

Vjeruje u ponudu koja će se približiti njihovim zahtjevima, a ako dogovora ne bude nastavljaju daljnje prosvjedne akcije koje su već zacrtali.

Dođe li na sastanku do kompromisa vjerojatno neće večeras biti postignut konačni dogovor jer se o tome trebaju izjasniti sindikalna tijela.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je za ponudu da će sigurno kod djela sindikata ići na izjašnjavanje koje će se provoditi u četvrtak i petak jer bi htjeli dobiti povišicu za listopad.

"Ako se priča slučajno večeras ne bi završila onda smo svi skupa u ozbiljnom problemu", rekao je Stipić, dodavši da se sindikati spremaju za akcije, a s druge strane ulažu napore da dođe do mirnog rješenja, odnosno dogovora.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je također da očekuju bolju ponudu i nastavak pregovora, a nakon sastanka vidjet će što će napraviti.

Upitan hoće li u tom slučaju u prosvjede kao i javni rekao je da hoće jer su javne i državne službe solidarne, ali će to biti na drugačiji način.

Na sastanku koji je prvo bio zakazan za 17 sati pa pomaknut na 18 sati sudjeluju predstavnici javnih i državnih službi i premijer koji je dan ranije rekao da će se uključiti u pregovore i izrazio uvjerenje da će pronaći rješenje kojim će biti zadovoljni sindikati te državni i javni službenici.

Svih 11 sindikata javnih službi odbilo je ponudu sa sastanka pregovaračkih odbora održanog 18. listopada na kojem je Vlada nudila povećanja osnovice za plaće za četiri posto s 1. listopadom, te za dva posto s 1. siječnjem iduće godine, uz povećanje božićnice, regresa i dara za dijete.

No, sindikati očekuju da Vlada izađe s "primjerenom ponudom" za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom zaustaviti planirane prosvjede, najavljene za 8. i 15. studenog. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:51