BIRAJU SE ČLANOVI DSV-A

U tijelo koje imenuje i razrješava sve suce želi 16 kandidata, među njima su i Turudić i Damir Kos

Sudac vrhovnog kaznenog suda Ivan Turudić već je bio član i predsjednik DSV-a, od 2009. do 2011.

Ivan Turudić

 Bruno Konjevic/Cropix

Objavljena su imena 16 sudaca koji su se kandidirali za članove Državnog sudbenog vijeća (DSV-a), važnog tijela tijela koje imenuje i razrješava sve suce i odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Među kandidatima za DSV su i neka široj javnosti poznata sudačka imena, poput suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, suca Vrhovnog suda Damira Kosa koji je ovo ljeto bio u središtu pozornosti javnosti zbog nedavnog konfrontiranja s predsjednikom Vrhovnoga suda Radovanom Dobronićem oko honorarnih angažmana sudaca, suca Vrhovnog suda i aktualnog predsjednika DSV-a Darka Milkovića, sutkinje Visokog upravnog suda Mirjane Juričić...

Od 11 članova DSV-a koliko ih to tijelo ukupno ima, sedmoro, dakle većina, bira se iz sudačkih redova. Dvoje kandidata DSV-a dolaze iz redova sveučilišnih profesora prava, a dvoje su saborski zastupnici. Suci sedmoro svojih predstavnika u tome tijelu biraju tajnim glasanjem na izborima koji se na svim sudovima u Hrvatskoj održavaju isti dan.

Četvorogodišnji mandat sadašnjoj sedmorici sudaca u DSV-u istječe u prvim danima veljače iduće godine, a dotle suci moraju izabrati sedmoro onih koji će taj posao obavljati iduće četiri godine. Prvi korak u tome procesu, kandidiranje zainteresiranih za tu dužnost, obavljen je tijekom ljeta, a imena 16 sudaca koji su se kandidirali za DSV ovih je dana Vrhovni sud objavio na svojim stranicama.

Zanimljivo je da čak četvoro sudaca od ukupno sedam sadašnjih članova DSV-a želi još jedan mandat u tome tijelu - sudac Vrhovnog suda i aktualni predsjednik DSV-a Darko Milković, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Lidija Vidjak, sudac Županijskog suda u Bjelovaru Antun Dominko i sudac Općinskog suda u Zagrebu Goran Goluža.

Zakon o DSV-u dopušta sucima da budu članovi DSV-a najviše dva puta. Tu je mogućnost već iskoristio splitski županijski sudac (široj javnosti poznat po brojnim tužbama protiv medija) Neven Cambj, koji je bio član DSV-a od 2015. do 2019., a u veljači 2019. izabran je na još jedan mandat koji mu istječe u veljači 2023. I sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turidić već je bio član i predsjednik DSV-a od 2009. do 2011. Nisu svi sudovi jednako zastupljeni u DSV-u - viši sudovi su tome tijelu zastupljeniji od prvostupanjskih. Tako 37 sudaca Vrhovnog suda u DSV biraju svoja dva predstavnika, četiri visoka suda - Visoki kazneni, Visoki upravni, Visoki trgovački i Visoki prekršajni sud (ukupno 84 suca) biraju jednog predstavnika, 15 županijskih sudova (370 sudaca) tri svoja predstavnika, a najbrojnija skupina prvostupanjskih sudova na kojima radi blizu 1200 sudaca bira u DSV samo jednog predstavnika.

Posao u DSV-u suci obavljaju uz svoj sudački posao, ali im je propisana manja sudačka norma od redovne. Za posao u DSV-u primaju honorar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:36