PLENKOVIĆ NA VLADI

‘U tjedan dana smo za samo 1 posto povećali broj cijepljenih prvom dozom, molim vas da se cijepite‘

Premijer Plenković još JE jednom apelirao na sve građane da se cijepe protiv koronavirusa
 Damir Krajac/Cropix

U 15 sati počela je sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Na sjednici će biti objavljene informacije o aktualnom stanju vezanom za potres i koronavirus.

Na dnevnom redu Vlade je i prijedlog zaključka o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine do 1. listopada 2021., prijedlog zaključka u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za srpanj 2021., te prijedlog zaključka o zaduženju Hrvatske radiotelevizije da otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

- Što se tiče epidemiološke situacije ona se nastavlja poboljšavati. U sedam dana imali smo 479 zaraženih, to je puno manje nego prije dva, dva i pol mjeseca. Ono što bi trebalo biti bolje i gdje vidimo usporeni ritam je cijepljenje, osobito prvom dozom. Broj cijepljenih drugom dozom se povećava, što je dobro. Primjećujemo da smo u zadnjih tjedan dana za samo 1 posto povećali broj onih koji su cijepljeni prvom dozom, što nije dovoljno. Još jednom u ime Vlade molimo sve da se cijepe. Sada je trenutak za cijepljenje, sada treba steći imunitet prije jeseni, s obzirom an turističku sezonu i nove sojeve molimo sugrađane da se cijepe. Apeliram još jednom u ime nas, zaštitimo se radi zdravlja, ekonomije, financija, turizma i funkcioniranja te što normalnijeg života, rekao je Plenković i u nastavku se osvrnuo na obilježavanje Dana antifašističke borbe.

- Jučer smo bili u Brezovici. Obilježili smo Dan antifašističke borbe, 80. obljetnicu, o tome je bilo riječi u medijima pa nema potrebe da o tome detaljnije govorimo danas, rekao je.

- Održali smo polugodišnji susret s veleposlanicima EU i obavili konzultacije o ključnim temama. Sutra i preksutra je Europsko vijeće u Bruxellesu gdje su ključne teme covid, gospodarski oporavak i globalna situacija, rekao je.

Plenković je poželio i dobrodošlicu ministrici poljoprivrede koja je jedno vrijeme bila odsutna zbog bolesti.

- Drago mi je da je s nama ministrica Vučković i da se dobro oporavila. U ime cijele Vlade čestitamo reprezentaciji na sjajnoj utakmici na kvalifikacijama u osminu finala EURA - kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom.

- Zabilježena su 43 nova slučaja. Udio novozaraženih u zadnja 24 sata je 2,16 posto. U samoizolaciji je 3916 osoba, na bolničkom liječenju je 251 osoba. 18 pacijenata je na respiratoru. Popunjenost kreveta za covid pacijente u daljnjem je padu. KB Dubrava je od 21. lipnja 2021. započela s redovitim radom svih bolničkih djelatnosti osim hitnog bolničkog prijema. Ustanova pruža bolničku zdravstvenu zaštitu i drugim pacijentima. U protekla 2 tjedna od otvaranja poliklinike obrađeno je preko 5 tisuća pacijenata, a sada se naručuju pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija ili obrada.

Zaključno s 22. lipnja utrošene su 2 389 633 doze cjepiva. Dosad je 1 456 750 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 932 833 primilo obje doze. Ministarstvo zdravstva uputilo je nalog HZJZ za akceleraciju cijepljenja stanovništva prvom dozom - kazao je ministar Beroš.

- Dugotrajna epidemija za koju vjerujemo da se bliži kraju donosi dodatne izazove. Hrvatsku kao i ostatak Europe i svijeta očekuje povećana pojavnost mentalnih poremećaja. U svrhu aktivnosti očuvanja mentalnog zdravlja u tijeku je osnivanje radne skupine za mentalno zdravlje u post covid periodu - kazao je ministar Beroš.

- Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća. Stopa potvrđenih slučajeva pokazuje pad od 37,1 posto u poteklih 7 dana, ali recentni porast u Zadarskoj i Dubrovačkoj županiji poziv su na daljnje odgovorno ponašanje. Virus se može nastaviti širiti, osobito sojevi delta i lambda ako ne postignemo dovoljan postotak cijepljenosti - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:45