OLIMPIJSKE IGRE

U Tokio ne idu ni predsjednik, ni premijer, samo Kolinda Grabar-Kitarović: ‘Vrlo je komplicirano...‘

Planiram ostati dva-tri tjedna, kaže bivša predsjednica koja tamo ide kao članica Međunarodnog olimpijskog odbora
Kolinda Grabar-Kitarović
 VANESSA CARVALHO/BRAZIL PHOTO PRESS/Brazil Photo Press via AFP

Dva tjedna uoči početka Olimpijskih igara koje se održavaju u Tokiju od 23. srpnja do 8. kolovoza, iz Vlade i s Pantovčaka u petak su nam poručili da put u Japan ne planiraju ni predsjednik Vlade Andrej Plenković ni predsjednik RH Zoran Milanović. Ali zato će u Tokiju biti Milanovićeva prethodnica Kolinda Grabar-Kitarović. Doduše, u svojstvu članice Međunarodnog olimpijskog odbora.

S obzirom na posljednje informacije iz Japana, gdje je vlada u petak odlučila u Tokiju uvesti izvanredno stanje zbog epidemije koronavirusa, odnosno povećanja broja zaraženih, ne čudi što na Olimpijske igre neće doći ni premijer ni predsjednik države. Naime, već ranije su japanske vlasti odlučile da stranim navijačima neće dopustiti dolazak na olimpijska borilišta, a prema zadnjim informacijama, odlučeno je da na stadione, dvorane, plivališta i druga sportska borilišta uopće neće puštati gledatelje.

Prije se razmišljalo o tome da stadioni budu otvoreni, uz ograničenje od maksimalno 10.000 posjetitelja. Ulazak i samo kretanje Tokijem u vrijeme održavanja Igara bit će komplicirano čak i stranim gostima pa tako i članovima Međunarodnog olimpijskog odbora.

- U Tokio putujem 18. srpnja, jer se od 20. do 22., dakle prije samog otvorenja Igara, održava godišnja skupština Međunarodnog olimpijskog odbora. Planiram u Tokiju ostati dva-tri tjedna, ali trajanje mog posjeta ovisit će o epidemiološkoj situaciji u Tokiju. Vrlo je komplicirano. Japanci žele kontrolirati, odnosno smanjiti broj gostiju. A i same procedure za ulazak u Japan toliko su komplicirane za sve, pa čak i za šefove stranih država ili vlada - kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

U Japan putuje sama jer na ove Olimpijske igre, kaže, čak ni članovi Međunarodnog olimpijskog odbora nisu smjeli sa sobom povesti nikoga. Podsjetimo, Igre u Tokiju trebale su se održati prošlo ljeto, ali su odgođene zbog epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2022 06:21