BRANKO BAČIĆ

‘U tradiciji našeg naroda je da je nedjelja neradni dan. Đurđević? Ona je sama sebe isključila‘

‘Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje su te nedjelje u godini u kojima bi radili‘, rekao je Bačić
Branko Bačić
 Damjan Tadic/Cropix

HDZ-ov Branko Bačić je gostovao u programu N1 televizije i govorio o političkim aktualnostima. Osvrnuo se na optužnicu protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića te na mogućnost ograničenja rada nedjeljom.

- U HDZ-u je nulta stopa tolerancije na korupciju i nikakve nezakonite i kaznene postupke ne prihvaćamo, dapače osuđujemo. Što se tiče kolege Kuščevića, očito je pred DORH-om da dokaže kako je Kuščević počinio djela za koja ga terete, a pred njim je da dokaže da nije postupao nezakonito. Sljedeća institucija koja se treba o tome očitovati je sud, rekao je Bačić i dodao da su izjave da HDZ drži ruke na pravosuđu objede i klevete.

- U ovom slučaju je taj mit razbijen, kaže Bačić.

Ističe da svako kazneno djelo treba individualizirati. Osvrnuo se i na slučaj bivše ministrice Gabrijele Žalac.

- Pojedino kazneno djelo ako je počinjeno čini određena osoba, neovisno bila ona u SDP-u, HDZ-u ili nekoj trećoj stranci. Taj postupak treba individualizirati i tako ga promatrati. Očekujemo jasno postupanje suda pri podizanju optužnice, utvrdit ćemo i težinu djela i jasno da ćemo kao stranka onda reagirati. Mislim da i u stranci trebamo postupati prema presumpciji nevinosti i da treba imati jednaku poziciju i tako postupamo, rekao je Bačić.

Takvi slučajevi, smatra Bačić, neće naštetiti HDZ-u na izborima jer Žalac i Kuščević nisu kandidati.

Upitan o promjeni niza ministara u prošlom sastavu vlade, Bačić kaže da to samo pokazuje netoleranciju korupcije u HDZ-u.

- Do izmjene ministara je dolazilo i temeljem toga da je protiv pojedinih ministara Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvaralo postupke, ali takvih odluka je bilo i u ranijim vladama. Takav pristup da će odluka Povjerenstva biti u vezi s pojedinom ostavkom ministra, nije bila. Sjećam se da je u vladi SDP-a između 2012. i 2015. godine kod gotovo svih ministara utvrđen na ovaj ili onaj način sukob interesa, ali tada nije stvorena takva kritična masa da bi se ti ministri mijenjali. U prošlom mandatu su takvi ministri ili davali ostavke ili je dolazilo do promjene prilikom reustroja. Mi smo uspostavili sustav u kojemu ne dozvoljavamo da se uz rad vlade i ministara vežu afere, rekao je Bačić.

Komentirao je i probleme oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i kandidatkinju predsjednika Milanovića, Zlatu Đurđević.

- Nije HDZ unaprijed isključio Zlatu Đurđević, ona je unaprijed sebe isključila. Ona nije poštivala pravni poredak RH. Naime, pristala je biti aspirantica ili kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda suprotno Zakonu i Ustavu. Po nama, kandidat za predsjednika Vrhovnog suda ne može biti osoba koja je pristala kandidirati se za tu dužnost protivno Zakonu i Ustavu. Time je priča za nas u HDZ-u završena, poručio je Bačić.

Komentirao je i najavu izmjene zakona po kojem bi nedjelja bila neradni dan. Prema tom bi zakonu bio zabranjen rad nedjeljom u trgovinama, no trgovci bi mogli raditi 16 nedjelja u godini.

- Jasno je da na određeni način to ograničava poduzetničke slobode, no Ustav je u 16. članku rekao da se pojedina prava i slobode mogu ograničiti i da to ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe zbog koje se ograničenje dogodi. Mi tvrdimo da je temeljem Međunarodne konvencije o tjednom odmoru trgovine radnik ima pravo na 24-satni odmor i da pri tome zakonodavac vodi računa o tradicijama i običajima kraja za koji se zakon donosi. Mi mislimo da je u tradiciji hrvatskog naroda i države da je nedjelja neradni dan. Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje su te nedjelje u godini u kojima bi radili, rekao je Branko Bačić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:47