POVJERLJIVI RAZGOVORI

U trenutku uhićenja Damir Polančec je imao 20 mobitela

Kad su ga uhitili, bivši potpredsjednik Vlade imao je kod sebe 20-ak mobitela
Zagreb 050607Vlada RH - sjednica, potpredsjednik Damir Polancec razgovara na mobitel neposredno prije pocetka sjednice. Foto Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u trenutku uhićenja u utorak ujutro imao je u svom posjedu oko 20 mobitela i SIM kartica različitih operatera.

To je broj mobilnih uređaja, odnosno različitih kartica koje je Polančec koristio, a koje mu je policija, kako neslužbeno doznajemo, oduzela tijekom pretresa.

Moguće je da je donedavni potpredsjednik Vlade bio ljubitelj mobitela te da je imao linije različitih mobilnih operatera radi uštede pri komunikaciji s prijateljima i suradnicima. No, mnogo je vjerojatnije da je Polančec sumnjao da se nalazi pod nadzorom istražitelja te im je, opskrbljujući se novim brojevima odnosno prepaid karticama koje se ne moraju prijaviti, pokušavao zadržati privatnost povjerljivih telefonskih razgovora.

Javna tajna

Što se tiče nadzora, odnosno primjene tzv. posebnih izvidnih mjera tajne pratnje i prisluškivanja telefonskih razgovora, Polančec je gotovo sigurno bio u pravu. Istražitelji su ga, prema svemu sudeći, imali “pod mjerama” najkasnije od trenutka njegova odlaska iz Vlade, ako ne i od samog početka afere Podravka i uhićenja okrivljenih menadžera u listopadu prošle godine.

To se može zaključiti i po informacijama koje su povremeno izlazile u javnost, a bile su povezane s njegovim kretanjem. Istodobno je bila javna tajna da je istraga usmjerena i prema njemu kao pokrovitelju ili jednom od pokrovitelja operacije Spice u kojoj su Podravkini menadžeri sredstvima tvrtke kupili 10,6 posto dionica Podravke.

Proučavaju dokumente

Stalnim mijenjanjem mobitela i kupnjom novih SIM kartica Polančec je istražiteljima zasigurno otežavao posao. No, jesu li i na taj način protiv njega prikupljeni neki dokazi koji potkrepljuju optužbu i koji su doveli do njegova uhićenja, zasad nije poznato.

Podaci s mobitela još se skidaju i tek se trebaju detaljno obraditi. Istražitelji također još rade na pregledavanju dokumentacije koja je oduzeta iz Polančecove kuće i stana u Zagrebu, kao i njegovih računala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:11