GABRIELE D'ANNUNZIO

U TRSTU OTKRIVEN KIP PRETEČE FAŠISTIČKOG POKRETA U ITALIJI KOJI JE OKUPIRAO RIJEKU Projekt su podržale gradske vlasti, na svečanosti i crnokošuljaši

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Danas u podne, točno na dan kada je Gabriele D'Annunzio, jedan od preteča fašističkog pokreta u Italiji, prije 100 godina sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša ušao u Rijeku i okupirao ju, u centru Trsta, na Piazzi della Borsa svečano je otkrivena njegova skulptura.

Otkrile su je, ni više ni manje, tršćanske gradske vlasti te predsjednik asocijacije Il Vittoriale degli Italiani Bruno Guerri koji je ujedno i kustos izložbe "Disobbedisco" koja slavi stogodišnjicu riječke vladavine d'Annunzia od 1919. do 1920.

Okupili su se brojni novinari, ali i crnokošuljaši te antifašisti, ali čitav je događaj protekao mirno. Talijani u čitavoj priči ne vide problem, iako se radi o pravom političkom skandalu. Neki od prisutnih nosili su crne majice s natpisom 'Fiume o morte' (Rijeka ili smrt), što je poznato geslo pod kojim je D'Annunzio okupirao Rijeku.

- Mi danas slavimo postavljanje ovog spomenika, bez namjere da budemo agresivni ili da polemiziramo. Mi smo danas podignuli i riječku i hrvatsku zastavu. Naše su namjere prijateljske, nema u tome ništa agresivno. D'Annunzio je čovjek koji je puno napravio za svjetsku kulturu. Fašizam se razvio poslije države koju je D'Annunzio osnovao u Rijeci, kazao je Guerri.

Poručio je da se čitava polemika oko jednog od najistaknutijih članova iredentističkog pokreta, koji je bio preteča fašizma u Italiji, instrumentalizira.

Veli da ne zna da je na riječkoj Guvernerovoj palači izvješena talijanska zastava kao provokacija, ali je najavio da će večeras doći u Rijeku na izložbu 'D’Annunzijeva mučenica' u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, puno poznatijom kao Guvernerova palača.

Gradske vlasti u potpunosti su podržale ovaj skup, te im je, kako vele, nevjerojatno da se pojavljuju polemike oko njega, budući da su po d'Annunziju nazvane brojne ulice, škole te da predstavlja kulturnu ličnost svoga doba. Čak su kazali da je D'Annunzio u Rijeci stvorio utopiju – stvorio je idealni grad, a prije svega talijansku Rijeku.

- D'Anunnzio je velikan naše države kao i mnogi drugi i jako sam zadovoljan što inauguriramo ovaj spomenik danas. Ovo je velika stvar za naš grad, kazao je gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 01:40