PROCES

U utorak pripremno ročište u 'aferi štandovi' u kojoj je prvooptuženi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Na fotografiji: gradonačelnik Zagreba Milan Bandić
 Ronald Goršić / CROPIX

Za takozvanu aferu štandovi, u kojoj je prvooptuženi gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a zajedno s njim i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport Ivica Lovrić te šefica Tržnica Zagreb Zdenka Palac, sutra, 28. kolovoza, zakazano je pripremno ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, što znači da bi Bandiću moglo početi prvo suđenje. Riječ je o jednoj od benignijih USKOK-ovih optužnica protiv Bandića u kojoj se gradonačelnika tereti da je s Lovrićem i Zdenkom Palac pogodovao udruzi U ime obitelji Željke Markić.

Riječ je o događaju iz rujna 2014. godine i prikupljanju potpisa za referendumsku inicijativu o uvođenju preferencijskog glasanja. Protiv Bandića je podignuta optužnica zbog pokroviteljstva udruzi Željke Markić. Tužitelji ističu da pokroviteljstvo koje je Bandić prihvatio nije obuhvaćalo financijsku potporu pa spornim smatraju što je Grad ipak organizirao i platio tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata i 120 jumbo-plakata.

Uz to je Grad Zagreb financirao izradu teksta i snimanje radijskih spotova te besplatno ustupio 50 štandova. Time je, smatra USKOK, Bandić udruzi U ime obitelji pribavio imovinsku korist od gotovo 309 tisuća kuna.

Obrati

Premda je od prve optužnice u aferi štandovi prošlo više od tri te od samog događaja četiri godine, a suđenje nije niti počelo, slučaj je već doživio nekoliko obrata.

Prvu optužnicu za taj predmet USKOK je podigao u veljači 2015. godine, no sud ju je odbio potvrditi i vratio ju je USKOK-u. Tužitelji su potom proširili istragu i za nekoliko mjeseci podigli novu optužnicu. No, i ona je dobila crveno svjetlo na sudu. Sud je obustavio postupak smatrajući da Bandićevo sponzorstvo Željki Markić nije kazneno djelo. Sud je prihvatio argumente obrane koja je podastrla niz drugih sličnih situacija i inicijativa kojima je Grad Zagreb bio pokrovitelj. U takvom je nizu bio i potpis Sandre Švaljek koja je preuzela poslove gradonačelnika kada je Bandić bio u pritvoru.

USKOK se žalio na obustavu, a Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio žalbu i naložio Županijskom sudu da provede postupak. Nakon toga je bilo pripremih ročišta te više ozbiljnijih prigovora i zahtjeva obrane, od izdvajanja dokaza na temelju ispitivanja svjedoka bez prisutnosti okrivljenika i branitelja, zatim dokaza dobivenih prisluškivanjem razgovora Bandića i Lovrića za koje obrana tvrdi da su nezakoniti jednako kao i oni prikupljeni pretragom Lovrićeva doma. No, svi zahtjevi obrane bili su odbijeni.

Prigovori

Odbijeni su bili i prigovori branitelja za nezakonito zastupanje koji su se odnosili na činjenicu da optužnicu zastupa općinski tužitelj koji nema ni dovoljno staža da bi mogao biti uskočki tužitelj. Taj su problem isticali i branitelji optuženika u drugim predmetima, no zasad ih je Vrhovni sud sve redom odbio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:32