VELIKI PROBLEMI

U utorak se zatvaraju male benzinske crpke? ‘Više ne možemo izdržati gubitke‘

Vrata neće zatvoriti samo oni, već i drugi veliki distributeri jer se nalaze u istoj poziciji, upozorava Armando Miljavac

ilustrativna fotografija

 

 Nikola Vilic/CROPIX

Sudbina malih trgovaca naftnim derivatima još uvijek nije poznata. Oni trenutno gube jednu kunu po svakoj prodanoj litri goriva, a ako Vlada ne donese potrebne mjere, većina njih će u utorak morati zatvoriti svoje benzinske crpke.

"Odugovlači se s donošenjem odluke, a ne znam je li to ovdje opravdano. Dan je na kraju, cijene se znaju, trebalo bi obznaniti što nas očekuje u utorak. Budući da smo navikli na to da su to uvijek neke ad hoc sjednice preko telefona, ništa nas više ne može iznenaditi. Nismo sigurni da će to sve skupa dobro završiti, jako bismo to voljeli, jer dalje više ne možemo izdržati gubitke i poslovanje pod ovim pritiskom", rekao je za RTL.hr šef Udruge malih trgovaca naftnim derivatima, Armando Miljavac.

"Ukoliko ne bude donesena ova odluka gdje će se cijene formirati na način da možemo opstati, to uključuje i mogućnost socijalne politike države prema onima kojima treba pomoć što se tiče goriva, morati ćemo zatvoriti. Privredi treba vratiti trošarinski dio da može preživjeti u ovim uvjetima s obzirom na međunarodnu konkurenciju, ljudima lošeg imovinskog stanja kroz vaučere, a novac koji država ima trebalo bi uložiti u područja opustošena potresom", dodao je.

Od Vlade očekuju liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije, jer smatraju da se ne može kroz gorivo kao socijalnu kategoriju plaćati sve.

Miljavac kaže da vjeruje kako vrata neće zatvoriti samo oni, već i drugi veliki distributeri jer se nalaze u istoj poziciji.

"Mi jednostavno ne možemo prodavati gorivo koje kupujemo po 14 na izvoru po 13 na benzinskoj. To jednostavno mora biti jasno svima koji donose takve odluke", izjavio je.

Na pitanje gdje će se tad nabavljati gorivo, Miljavac za RTL.hr odgovara: "Na crnom tržištu".

A mali trgovci naftnim derivatima našli su se i u problemima pred bankama.

"U momentu kad niste sposobni održavati svoje poslovanje pozitivno, banka gleda koliko vi novca okrenete i koliko vam ostane. Mi baratamo izuzetno velikim novcem jer je ovo poslovanje izuzetno opterećeno kroz garancije, kroz obrtni kapital. Pogotovo sad s ovim cijenama. Prije godinu dana trebalo nam je 50 posto obrtnih sredstava, danas su te cijene takve da ako želite cisternu goriva, trebate spremiti 408.000 kuna. Povrat na uloženo uvijek je bio mali, pogotovo sad kad radimo s gubitkom. Dakle, odnos banaka prema nama je jednostavan, nemaš love, nema kredita i bankovnih garancije", rekao je za RTL.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. siječanj 2023 10:02