ŠTO DONOSE NOVI ZAKONI

U UTORAK VELIKA KONFERENCIJA JUTARNJEG Turističke zajednice u 21. stoljeću: Kako bi trebale izgledati, čime bi se trebale baviti i je li ih previše

 
Ministar turizma Gari Cappelli, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i i direktor HTZ-a Kristjan Staničić
 HANZA MEDIA

Kako bi prema novoj viziji trebale izgledati turističke zajednice? Čime bi se i na koji način trebale baviti i, ono najvažnije, je li ih previše?

Odgovori na ova pitanja trebali bi uslijediti 13. studenoga kad će se u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, od 10 sati početi okupljati neka od najzvučnijih imena domaćeg turizma - znanstvenici, konzultanti, predstavnici zakonodavstva i djelatnici turističkih zajednica - sve sudionici velike konferencije Jutarnjeg lista pod nazivom “Sustav turističkih zajednica 21. stoljeća”.

Paket zakona

Konferencija dolazi nedugo nakon što je Ministarstvo turizma u javnu raspravu poslalo paket turističkih zakona - Zakon o turističkoj pristojbi, Zakon o članarinama u turističkim zajednicama te Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma - legislative kojima se prvi put nakon dugog niza godina zadire u sustav turističkih zajednica, a Hrvatsku turističku zajednicu pretvara u nacionalnu marketinšku agenciju.

Cilj konferencije i okupljanja sugovornika pritom je potaknuti javnu raspravu o novom Zakonu o turističkim zajednicama na kojoj će vodeći ljudi iz sektora predstaviti najavljene promjene, a rasprava će se prvenstveno održati kroz dva panela.

Prvi pod nazivom “Što nacionalne turističke zajednice trebaju raditi” okupit će paneliste Božu Skoku, stručnjaka za odnose s javnošću, zatim direktora Instituta za turizam Damira Krešića, direktora konzultantske kuće Horwath HTL Sinišu Topalovića te Đurđicu Šimičić, direktoricu odjela za razvoj proizvoda u Jadranka hotelima, a panelom će moderirati novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.

Pitanje pristojbe

Nakon kraće pauze za kavu, nešto malo iza podneva planirana je i druga panel rasprava pod nazivom “Sustavi TZ-ova” koja će, pored moderatora, profesora Dragana Magaša s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, okupiti paneliste - direktora TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Vladimira Bakića, njegova kolegu iz TZ Imota Luku Kolovrata, direktoricu TZ Kvarnera Irenu Peršić Živadinov, Ivanu Jurić iz TZ-a Osječko-baranjske županije te Ivana Radoševića iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije.

Okupljeni sudionici govorit će o svojim iskustvima rukovođenja lokalnim i županijskim turističkim organizacijama, ali i o najavljenim promjenama među kojima su naglasak na razvoju turističkog proizvoda, ali i stvaranje novih motiva za dolazak gostiju.

Na konferenciji će biti predstavljeni svi noviteti koje paket turističkih zakona donosi, a među kojima su obveze smanjenja rashoda TZ-ova, prvenstveno onih koja se odnose na plaće djelatnika, decentralizacija sustava, ali i izmjene u načinu raspodjele novca koji se godišnje prikupi od turističke pristojbe.

Konferenciju će otvoriti gradonačelnik grada zagreba Milan Bandić i ministar turizma Gari Cappelli, a prisutnima će se prije drugog panela obratiti i direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:24