ODLUKA MOŽEMO!

U utrku za premijersku poziciju ide Sandra Benčić: ‘Samo visoka izlaznost osigurava pobjedu nad HDZ-om‘

"Koalicija s HDZ-om nipošto ne dolazi u obzir. Za razgovore o sastavljanju nove vlade nama su prihvatiljivi SDP i stranke poput GLAS-a, Centra, Radničke fronte..."

Tomislav Tomašević i Sandra Benčić

 Goran Mehkek/Cropix

Saborska zastupnica Sandra Benčić bit će premijerska kandidatkinja Možemo! na predstojećim parlamentarnim izborima, poručili su iz vodstva stranke na današnjoj konferenciji za medije.

- Mi se ne opterećujemo HDZ-ovim rejtingom. Oni imaju 25 posto, nas zanima ostalih 75 posto. Želimo se koncentrirati na one građane koji misle da dosad nisu imali izbor, koji su mislili da ih nitko ne predstavlja ili nisu izlazili na izbore zbog gubitka povjerenja. Samo visoka izlaznost osigurava pobjedu nad HDZ-om - poručila je Benčić.

Usprkos svim istraživanjima javnog mnijenja, Benčić je uvjerena kako će Možemo! biti u prilici sastaviti iduću vladu - iako u njoj ne žele Most, Hrvatske suvereniste, Domovinski pokret, odnosno sve stranke koje su desnije od centra. U obzir, kaže, dolaze samo centrističke i lijeve stranke.

- Da se razumijemo, koalicija s HDZ-om nipošto ne dolazi u obzir. Dakle, za poslijeizborne razgovore o sastavljanju nove vlade nama su prihvatiljivi svi od centra na lijevo. Dakle, SDP i stranke poput GLAS-a, Centra, Radničke fronte... - poručila je Benčić.

Iako su predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu nedavno dali "košaricu" i odbili prijedlog o zajedničkom izlasku na izbore, Benčić je spremna prihvatiti Grbina kao budućeg šefa zajedničke vlade: - Jasno je da će premijera dati ona stranka koja sama osvoji najveći broj mandata na izborima - poručila je.

U utrku za predsjednicu Republike ne misli se, kaže, upustiti niti u slučaju poraza na parlamentarnim izborima: - Možemo! će imati svog kandidata na predsjedničkim izborima, ja sam fokusirana na parlamentarne izbore - rekla je Benčić.

Stranka Možemo! je na konferenciji za novinare potvrdila da je na Vijeću jednoglasno izglasana odluka da ona bude njihova kandidatkinja za premijerku. Na početku konferencije obratio se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Nakon kraće rasprave 50 članova Vijeća jednoglasno je odlučilo da to bude Sandra Benčić koja je sa mnom dobila mandat da vodi stranku. Prije šest mjeseci je dobila najviše glasova da bude jedna od koordinatora Možemo! i ova odluka je logična. Sandra ne samo da je najbolja kandidatkinja stranke Možemo!, nego smatramo da je najbolja kandidatkinja za premijerku uopće. Ja sam osobno kao jedan od koordinatora rekao da se ne namjeravam kandidirat za premijera jer sam gradonačelnik Zagreba i namjeravam se kandidirati i za drugi mandat - poručio je.

Sandra Benčić je zahvalila stranačkim kolegama na podršci: - Svi znamo koliko su ove utakmice teške i malo tko bi se odlučio na to da nema ovako veliku podršku - rekla je.

Objavila i što će biti okosnica njezinog programa.

- Vjerujemo da Hrvatska može bolje. Zemlja je imala svojih uspjeha, obnovljena je nakon rata, ušla je u NATO, EU i Schengen, no ni jedna Vlada nije stvorila ovu zemlju zemljom za ljude. Nije osigurala kvalitetan život i nismo stvorili institucije da budu po mjeri građana. Stranka koja je najdulja na vlasti, HDZ, uspjela je uništiti povjerenje. Ni jedna zemlja ni društvo bez povjerenja ne može uspješno surađivati, i želimo vratiti povjerenje - dodala je kako prenosi N1.

- U ovih 30 godina zemlja je postala zarobljenik jedne stranke koja doživljava ovu zemlju, ljude i resurse kao svoj feud i to moramo zaustaviti jer vrijeme curi i stvar će postati nepopravljiva. Život bez stranačke iskaznice je život bez perspektive. Posljedice su odlazak ogromnog broja mladih iz zemlje - smatra Benčić.

Tvrdi da Hrvatska može i mora biti uspješna u zelenoj tranziciji, ali da prvo treba krenuti od obrazovanja: "Moramo provesti i reformu zdravstvenog sustava i domove zdravlja približiti ideji Andrije Štampara - zdravlje za sve".

Na kraju je pozvala građane da "zajedno stvore bolje društvo i bolju zemlju za sve".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 09:27