POTPISAN UGOVOR

U Varaždinskim Toplicama bit će izgrađen novi rehabilitacijski centar vrijedan 112,8 mil. kuna

Rok za izgradnju je 16 mjeseci, a očekuje se da će početi raditi do sredine 2022. Primat će pacijente s ozljedama kralježnične moždine
Varaždinske Toplice
 Zeljko Puhovski/Cropix

Do sredine 2022. u Varaždinskim Toplicama trebao bi biti izgrađen i opremljen Nacionalni rehabilitacijski centar za pacijente s ozljedama kralježnične moždine, vrijedan 112,8 milijuna kuna, rečeno je u četvrtak na potpisivanju ugovora o izgradnji.

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji tzv. spinalnog centra u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinskih Toplica potpisali su ravnatelj bolnice Denis Kovačić i predsjednik Uprave Radnika iz Križevaca Mirko Habijanec. Vrijednost radova veća je od 88 milijuna kuna.

Izgradnja i opremanje tzv. spinalnog centra sufinanciraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., s 83 milijuna kuna te iz državnog proračuna s više od 24 milijuna kuna, a Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama osigurava više od pet i pol milijuna kuna.

Ravnatelj Denis Kovačić rekao je da će se objekt graditi iznad Terma.

„Imat će 80-ak kreveta različite kategorije, nekoliko apartmana samostalnog življenja, gdje će se ljudi nakon procesa rehabilitacije koja traje od tri do šest mjeseci u našoj ustanovi, moći prilagoditi zajedno sa svojim obiteljima za prelazak u nekakve normalne uvjete kućnog života“, rekao je Kovačić.

Predsjednik Uprave Radnika iz Križevaca objasnio je da će graditi objekt površine 6,7 tisuća metara četvornih.

„Sastoji se od pet etaža: podruma, prizemlja i tri etaže. To je klasična armirano-betonska skeletna konstrukcija s oko 20 i nešto tisuća kvadrata oplate, oko osam tisuća kubika betona i oko 800 tona armature“, rekao je Habijanec i dodao da imaju iskustva s gradnjom bolničkih objekata.

Rok za izgradnju je 16 mjeseci, a očekuje se da će se opremiti i početi raditi do sredine 2022. godine.

Na potpisivanju ugovora u Varaždinskim Toplicama bio je i pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić, koji je istaknuo da Vlada u tom projektu sudjeluje s 24 milijuna kuna.

Rekao je da je Varaždinska županija od 2014. do ove godine povukla 209 milijuna kuna za zdravstvene ustanove.

„To je, ako ne najbolje, onda u gornjem domu, i to pokazuje kvalitetan rad i simbiozu županije, djelatnika, administracije, zdravstvenih ustanova, ali i Ministarstva zdravstva, koje je uvijek u tom segmentu podrška“, rekao je Žanić.

Varaždinski župan Radimir Čačić smatra da važnost novog bolničkog objekta u Varaždinskim Toplicama prelazi granice Hrvatske.

„To je prostor za liječenje i rehabilitaciju svih u ovoj zemlji, pa i šire od toga. Po strukturi sufinanciranja, i Europa i država stale su iza ovog projekta“, izjavio je Čačić.

Projekt izgradnje i opremanja Nacionalnoga rehabilitacijskog centra za pacijente s ozljedama kralježnične moždine najveći je EU projekt u Varaždinskoj županiji. Osim gradnje tzv. spinalnog centra, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama nedavno je završila energetsku obnovu Minerve, projekt vrijedan 98,8 milijuna kuna, a u tijeku je energetska obnova još četiri bolnička objekta, vrijedna 42,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:29