EUROPSKO NATJECANJE

U varaždinskoj Areni se okupili najbolji mladi robotičari iz 18 država svijeta

Najviše je sudionika stiglo iz Njemačke i Francuske, ali tu su i Koreanci, Izraelci i Egipćani.

Natjecanje u varaždinskoj Areni

Više od 500 mladih robotičara iz 18 zemalja svijeta okupilo se u Varaždinu na najvećem europskom natjecanju u robotici, 4. European RoboCup Junioru. Natjecanje je u varaždinskoj Areni započelo u srijedu, otvorio ga je varaždinski župan Anđelko Stričak i traje četiri dana, do subote.

Od 18 zemalja čiji školarci sudjeluju na natjecanju, 15 ih je europskih. Najviše je sudionika stiglo iz Njemačke i Francuske, ali tu su i Koreanci, Izraelci i Egipćani. Natječu se iz tri kategorije – ON Stage, Rescue i Soccer s 15 potkategorija pa će iz Varaždina otići 15 europskih prvaka. Roboti će plesati, spašavati živote i igrati nogomet.

Zanimljivo je da se po prvi put natječu i vrtićarci.

Varaždinci su pioniri robotike u Hrvatskoj i na sjeveru zemlje su dosad završile medalje s brojnih natjecanja u zemlji i inozemstvu. Upravo je zahvaljujući tome europska Robocup organizacija Varaždinci odabrala Varaždin za domaćinstvo prestižnog natjecanja. Varaždin ima i Centar izvrsnosti iz robotike, koji već dva desetljeća vodi veliki entuzijast, profesor Ivica Kolarić.

Glavni organizator natjecanja je Hrvatsko društvo za robotiku, partneri su između ostalih, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, FOI i Varaždinska županija. Ulaz na natjecanja je besplatan, finale je u subotu s početkom u 9 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:31