POGORŠAVA SE STANJE

U Varaždinskoj županiji čak 1200 đaka i 79 učitelja poslano u samoizolaciju

Brojke su i danas loše: u manje od tri tjedna incidencija je učetverostručena. U srijedu je bilo 75 novih slučajeva
 Duje Klarić/Cropix

Varaždinska županija ubrzanim koracima, čini se, grabi, prema novom lockdownu. Sve veći broj svakodnevno zaraženih, ne sluti na dobro za županiju koja je danima u jesen bila prva u Europi po broju oboljelih od covida-19.

Brojke su i danas loše: u manje od tri tjedna incidencija je učetverostručena. U srijedu je bilo 75 novih slučajeva, u četvrtak 46. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je s 44 narastao na 176, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 289.

Dvadesetak je to posto lošije od hrvatskog prosjeka.

- Na osmom smo mjestu među 20 županija i Gradom Zagrebom, pri čemu lošiju epidemiološku situaciju imaju gotovo sve priobalne županije - rekao je Robert Vugrin, šef županijskog Stožera civilne zaštite.

Dodaje da si "županija ne može priuštiti da situacija izmakne kontroli" i apelirao na sjevernjake neka osvijeste činjenicu da nikakav set mjera ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje građana.

- Ljudi se nisu dugo vidjeli, poželjeli su se jedni drugih i žele se družiti. To je sve shvatljivo, no bojim se da virus baš i nema previše razumijevanje za to - rekao je za Jutarnji, Robert Vugrin.

Prilagođavanje nastave

Sve je lošija situacija i u školama. Ukupno 1200 učenika i više od 70 učitelja u četvrtak je bilo u samoizolaciji. U školama kojima je osnivač Varaždinska županija pozitivno je 47 učenika i 9 učitelja, u samoizolaciji je 51 razred s 998 učenika, a online nastava se provodi u 86 razreda.

Tome treba pridodati škole kojima je osnivač Grad Varaždin, dodatnih 19 učenika i 9 učitelja pozitivnih na covid-19 te 255 učenika u samoizolaciji - kaže Robert Vugrin. Ipak, sve škole "koje imaju mogućnost", u ponedjeljak normalno rade.

- Model nastave prilagođavat će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije - najavio je Vugrin.

U Općoj bolnici Varaždin s velikom pozornošću prate epidemiološku situaciju. Trend povećanja oboljelih, nadaju se, neće uzrokovati reprizu s kraja prošle godine, kad je u samo jednoj noći studenoga u bolnici preminulo 10 osoba s dijagnozom covida-19.

Bio je to najgori dan u povijesti bolnice, ali i Varaždinske županije. U tjedan dana koji je prethodio bilo je više od 2000 novih slučajeva, incidencija u 14 dana bila je veća od 1000. Studeni 2020. godine bio je više nego poražavajući - više od 75 osoba izgubilo je bitku s koronavirusom.

Dotad je, tijekom sedam mjeseci pandemije umrlo troje ljudi. Nije bilo slobodnih respiratora, ispred bolnice su bili vojni šatori za slučaj preopterećenosti. No, čini se da su dane kad se na pokop čekalo i po šest dana brzo zaboravilo. Pritisak ugostitelja za otvaranjem lokala bio je sve veći, kulminiralo je otvorenim suprotstavljanjem mjerama pa kaznom i zatvaranjem TTS-a Varaždin.

Okupljanja u klijetima

Robert Vugrin kaže da se i varaždinski ugostitelji na jednako "domišljat" način bore s ograničenjem prostora za goste lokala. Ostakljene terase u slučaju lošeg vremena zatvaraju, čime one postaju epidemiološki opasni prostori. Iako, i sada, kao i tijekom drugog vala i lockdowna, u Varaždinskoj županiji nisu problem lokali, osobito ne oni u gradu, već okupljanja u klijetima po Varaždin Bregu.

Kako bilo, brojke rastu, epidemiološka situacija sve je gora, a cjepiva nema. Dosad je ukupno stiglo 17.536 doza, primijenjeno je 15,5 tisuća doza cjepiva pri čemu je najmanje 12.000 građana dobilo barem jednu dozu.

I u Šibeniku kreće nastava online, na državnoj razini će se održavati uživo do daljnjega

Škole Šibensko-kninske županije također će, uz one u Dubrovačkoj, Istarskoj i Primorskoj županiji, od ponedjeljka prijeći na online nastavu, no zasad još nema takve odluke na državnoj razini.

- I dalje mislimo da je ovakav pristup dobar jer u trenutku pogoršanja stanja u županiji škole mogu prijeći na C model i ne gubi se ništa od broja sati izvođenja nastave.

Nije jednostavno otvoriti i zatvoriti škole, jer one nisu kafići - rekao je ministar prosvjete Radovan Fuchs. Uskrsni praznici, naveo je, zasad ostaju kao što je i planirano te se ne mogu mijenjati ni na županijskoj razini, jer odluku o praznicima donosi resorno ministarstvo.

U Hrvatskoj je trenutačno 640 djece pozitivno na koronavirus, od kojih je 67 posto u pet županija - u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Varaždinskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:04