ŠKOLE

U Varaždinu, Lici i Bjelovaru osnovci se vraćaju na nastavu, srednjoškolci online

U Primorju na nastavu uživo prelaze i strukovne škole, a Zagreb će o tome odlučiti tek u četvrtak
 Duje Klarić/Cropix

Županije i lokalni stožeri ovih dana održavaju sastanke s epidemiolozima uoči konačnih odluka o tome kako će učenici od ponedjeljka, kad prestaju važiti aktualne epidemiološke mjere, pratiti nastavu. Većina županija, čini se, odlučit će poslati natrag u učionice sve osnovce, dakle i učenike viših razreda, a srednjoškolci će i dalje pratiti nastavu online, osim onih iz završnih razreda.

Primorsko-goranska županija odluku bi trebala obznaniti danas, no prijedlog je župana Zlatka Komadine da učenici osnovnih škola krenu normalno na nastavu, a u srednjim školama maturanti te učenici strukovnih škola koji imaju praksu. Strukovne škole najglasnije traže povratak u klupe jer, kažu, trpe silne gubitke zbog izostanka prakse koja se ne može nadoknaditi online.

Lokalna razina

Također, primorsko-goranski župan predlaže i da se kafićima omogući prodaja kave za van ili da se čak otvore i terase. No, danas je sjednica Stožera i tu će odluku donijeti samo ako bude u skladu s preporukama epidemiologa.

U Osječko-baranjskoj županiji odlučili su pričekati konkretnu odluku Nacionalnog stožera o pitanju škola i tek nakon toga, ovisno o tome što će u toj odluci točno pisati, pristupit će donošenju lokalnih odluka. Što se tiče drugih mjera, smatraju da se one ne bi trebale spuštati na lokalne razine, odnosno da sve mjere moraju biti ujednačene za cijelu državu.

U Karlovcu će odluku donijeti tek idućih dana. U Ličko-senjskoj županiji, kako nam je potvrdio župan Darko Milinović, u srednjim školama od ponedjeljka stanje ostaje isto kao i dosad: na nastavu će samo maturanti. - S obzirom na epidemiološku situaciju, odlučili smo da se, nakon učenika nižih razreda, i viši razredi osnovne škole vrate na nastavu uživo - kaže Milinović.

Istra bi danas trebala iznijeti svoju konačnu odluku, no župan Fabrizio Radin već je najavio da će ta županija, zbog loše epidemiološke situacije u Europi, s nastavom od ponedjeljka biti "vrlo oprezna".

Svi osnovnoškolci u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, kako doznaje MojPortal.hr, od ponedjeljka će se vratiti u školske klupe, odnosno višim razredima osnovnih škola ukida se online nastava. Kad su u pitanju srednje škole, prva tri razreda gimnazije ostat će na online nastavi i neće ići u školu, a četvrti bi nastavu slušali u školi, kao i dosad.

Što se tiče strukovnih, trogodišnjih škola, prva dva razreda neće pohađati nastavu u školi, nego samo zadnji, treći razred. Župan Damir Bajs danas bi na konferenciji za novinare trebao objaviti sve detalje.

Završni razredi

Varaždinska i Međimurska županija također se tek trebaju izjasniti o tome kako će se održavati nastava, no neslužbeno doznajemo da će osnovci krenuti ponovno na nastavu, a u srednjoj će nastavu uživo pratiti samo učenici završnih razreda. Spekuliralo se da će redovito testiranje nastavnika i profesora biti preduvjet za otvaranje škola, kao što je to u susjednoj Sloveniji, no doznajemo da to kod nas još nije u planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:28