ODLAGALIŠTA PUNA

U Varaždinu stoji 50 tona smeća, komunalna tvrtka poručila građanima: ‘Otpad zadržite doma‘

Tvrtka Čistoća poručila je građanima neka otpad zadrže doma jer su još početkom lipnja bili popunjeni svi ugovoreni kapaciteti
Ilustracija
 Željko Hajdinjak/Cropix

Varaždinska komunalna tvrtka „Čistoća“ od utorka ne odvozi miješani komunalni otpad jer ga nema kamo odložiti. Ugovora ni sa jednim odlagalištem nema.

Naime, direktor Davor Skroza ima specifičnu interpretaciju propisa o javnoj nabavi i za razliku od direktora ostalih komunalnih tvrtki, nije ugovorio potrebne kapacitete za odlaganje. Godišnja potreba je 11.500 tona, a ugovorio je 5000, što je iskoristio još početkom lipnja.

Tvrtka koja dnevno u Varaždinu i još 21 mjestu prikupi 50 tona otpada, poručila je korisnica neka otpad – zadrže doma. Tako je samo u gradu Varaždinu jučer u crnim kantama ostalo 25 tona smeća, a jednako će ostati i danas.

Zadnjih se mjeseci otpad odlagao u pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj, što je Ministarstvo zaštite okoliša sada zabranilo. Štoviše, naloženo je i hitno uklanjanje dosad ondje deponiranih 600 tona otpada.

U međuvremenu je gradonačelnik Neven Bosilj osobno nazivao gradonačelnike po Hrvatskoj i pokušavao dogovoriti prihvat dijela smeća, kad su me rekli da time krši zakon. Ovakva je situacija terminalna po gradsku komunalnu tvrtku. Ne riješi li problem u mjesec dana, Čistoća gubi pravo gospodarenja otpadom.

- Nadam se da do toga neće doći, ali direktor Čistoće Skroza i bivša gradska vlast trude se to odraditi. Direktor Čistoće Davor Skroza i njegov mentor, bivši gradonačelnik Ivan Čehok, od grada će napraviti hrvatski Napulj – ljut je gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj.

Ugrožena dobrobit

Koliko je ljut, toliko je i rezigniran jer, kaže, mora raditi s ljudima koji će po cijenu odanosti bivšem gradonačelniku, dovesti u pitanje dobrobit Varaždinaca.

- To vam je kao da premijer radi s ministrima bivše Vlade – kaže Bosilj.

Gradonačelnik još nije sjeo u svoj novi ured, kad je stigla obavijest da varaždinsko smeće nema više kud. Taman kad je preuzeo vlast u Varaždinu, Čistoća je ispucala sve ugovorom potpisane kapacitete, a polovicom godine teško je pronaći slobodna odlagališta.

Smeće je ostalo u kantama Varaždinaca isključivo, kaže gradonačelnik, zahvaljujući direktoru komunalne tvrtke, Davoru Skrozi.

- To je njegova jednostrana odluka. Dao sam mu nekoliko mogućnosti, koje su trebale vrijediti samo dok ne premostimo problem. Radi se o privatnim tvrtkama koje imaju vlastite kapacitete i kupili bi si dva tjedna mira dok se ne pronađe dugoročno rješenje. Ali on je apsolutno nekooperativan.

Kaže da bi time kršio zakon jer mora provesti novu javnu nabavu, pa će radije ugrožavati zdravlje Varaždinaca – kaže Bosilj. Tako se dogodilo točno ono na što su politička grupacija „Budimo grad“ i Facebook grupa Varaždinsko smeće upozoravali od kraja prošle godine, kad je Čistoća odugovlačila s potpisivanjem ugovora za deponiranje smeća.

Mjerodavna osoba

Neven Bosilj danas je na razgovoru u Zagrebu s ministrom Tomislavom Čorićem. S njim u društvu su varaždinski župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač. Obojica su HDZ-ovi kadrovi, dok je Neven Bosilj SDP, pa je smeće u Varaždinu po prvi put primirilo ove dvije opcije.

- Ministar svojom odlukom može odrediti na koje će se deponije odvesti smeće. On je jedina mjerodavna osoba prema zakonu i prema redoslijedu zatvaranja odlagališta, koji određuje kud će se voziti otpad pojedinih jedinica lokalne samouprave. Jedino Čistoća nema definirano svoje odlagalište – kaže.

Ćorić: Na području Varaždinske županije postoje kapaciteti za odlaganje otpada

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić najavio je da će u 14 sati sastati s s predstavnicima jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije vezano za problem odlaganja otpada te istaknuo kako je najvažnije da na području te županije postoje kapaciteti za odlaganje otpada.

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća obavijestila je u utorak građane da privremeno ne odvozi miješani komunalni otpad zbog nemogućnosti njegova odlaganja, a o tom problemu danas će se razgovarati u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Prošlu godinu završili s 41 posto odvajanja otpada

Na sastanku ćemo saslušati jedinice lokalne samouprave koje imaju problema s odlaganjem otpada, a očekujemo da jedinice, s obzirom da one gospodare otpadom, preuzmu odgovornost i za nalaženje rješenja, rekao je Ćorić novinarima na Prstenovom poslovnom forumu.

Ministarstvo će im ponuditi pomoć i vidjeti kako može asistirati, no sadašnja situacija je proizašla iz toga što su "neke jedinice lokalne samouprave drugima odbile odstupiti svoje kapacitete".

"Ne znamo razloge za to, vidjet ćemo zašto nije došlo do dogovora o odlaganju. Najvažnije je da na području Varaždinske županije postoje kapaciteti za odlaganje, a zašto se nije išlo prema njima vidjet ćemo", kaže Ćorić.

Ocijenio je kako nitko ne može biti potpuno zadovoljan s trenutnim stanjem sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Najnoviji, još uvijek neslužbeni podatak kaže da smo 2020. završili sa 41 posto odvajanja otpada, istaknuo je Ćorić, a kad je on došao na čelo Ministarstva odvajanje otpada bilo je na oko 28 posto.

Poručio je da ove godine očekuje dodatni iskorak, jer su lani nabavili preko milijun spremnika, što omogućuje dodatno odvajanje otpada.

"Međutim, nismo u potpunosti svjesni da smo svi mi dionici procesa gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, ako nismo odgovorni, napredak se ne može dogoditi", rekao je Ćorić.

Podsjetio je kako se već u nekoliko navrata dogodilo da predstavnici nekih jedinica lokalne samouprave iz njima znanih razloga ne žele pokazati razumijevanje prema drugim jedinicama i otvoriti im svoja odlagališta.

"Plan zatvaranja odlagališta u Hrvatskoj predviđa postupno zatvaranje dijela odlagališta i funkcioniranje onih koji će dočekati izgradnju centra za gospodarenje otpadom, što je poseban izazov u Hrvatskoj", kaže Ćorić.

Neka odlagališta trebala zatvoriti, ali su alternativna odlagališta "ležanjem pojedinih predstavnika iz političkog života na cesti onemogućena da budu odlagališta", dodao je.

Situacija u Varaždinskoj županiji zbog izostanka solidarnosti

Nažalost, solidarnost u nekim segmentima u maloj zemlji poput Hrvatske nije se dogodila. "Bojim se da je i ova situacija u Varaždinskoj županiji među jedinicama lokalne samouprave upravo takav primjer", kazao je.

Da smo prije desetak godina krenuli u agresivnu kampanju informiranja i edukacije građana uvjeren je da se danas s takvom situacijom ne bi suočavali.

Sada se kroz različite akcije pokušava podići svijest o potrebi odvajanja i recikliranja, odgovornog ponašanja prema prirodi i okolišu.

Rezultati se vide iz godine u godinu, neće izostati ni ove godine, međutim taj proces traje i ne može se dogoditi preko noći, istaknuo je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 18:38