VALJA BITI NA OPREZU

U Varaždinu strahuju od osječkog scenarija: ‘Postoji otpad koji nije nadziran godinama‘

Moramo biti svjesni opasnosti. Ako se dogodi katastrofalan požar kao u Osijeku, to je zona visokog rizika, kaže Miroslav Marković

Miroslav Marković

 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždina, Miroslav Marković, upozorio je u petak na moguće rizike i opasnosti od baliranog otpada u Brezju, u kontekstu ekološke katastrofe koja se dogodila s požarom plastike u Osijeku.

"Srećom, dosad se nije dogodilo ništa, ali to ne znači da se ne može dogoditi sutra. Vidimo kakve su posljedice ako se dogodi požar", rekao je Marković na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Ističe kako u zoni Brezje postoji otpad koji nije nadziran godinama.

"U ovom trenutku nema razloga panici, ali moramo biti svjesni opasnosti. Ako se dogodi katastrofalan požar kao u Osijeku, to je zona visokog rizika", napomenuo je Marković.

Konzultant izrade procjene studije rizika od velikih nesreća, Nenad Vidović, naglasio je da postoji niz elemenata koji mogu s vremenom dovesti do samozapaljenja, a osim toga postoji mogućnost namjernog izazivanja požara. U tom slučaju može doći do katastrofe jer dim koji će nastati predstavlja veliku opasnost.

Zapovjednik varaždinske Javne vatrogasne postrojbe, Ivica Labaš, podsjetio je kako već niz godina upozorava da bale treba maknuti jer predstavljaju opasnost za stanovništvo.

"Ovo je prilika da zaštitimo građane koji žive u tom okruženju i koji će biti podložni dimu", rekao je Labaš dodavši kako se na tom području ne može gasiti požar jer nema puteva osim servisne ceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:11