USKOK-ova OPERACIJA

U velikoj aferi Janaf osumnjičeno čak 13 osoba, prvi doznajemo tko su i za što ih se sve tereti

Sumnja se da je Kovačević primio mito od čak 1,9 milijuna kuna kako bi dodijelio poslove jednoj tvrtki
Vinko Grgić, Dragan Kovačević i Dražen Barišić
 Cropix

U aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba i svi su uhićeni osim dvojice saborskih zastupnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP), kojima se tek treba skinuti imunitet.

USKOK sumnja, kako doznaje Jutarnji list, da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji da se osigura tvrtki dodjela građevinskih i inženjerskih radova gdje je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 milijuna kuna, dati mito od 1,9 milijuna kuna, koje mu je u gotovini i predao 11. studenog 2019. Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju tvrtka je uprihodila oko 20 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis.

Kada je riječ o SDP-ovom gradonačelniku Vinku Grgiću, kao šestoosumnjičenom, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna. Osumnjičeni su i Iva Šuler iz tvrtke Nabava, te Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, tvrtke koja je bila u zajednici s Petekovom tvrtkom.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, se pak sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran na način da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

Slično se događalo i kod projekta sustava javne rasvjete, vrijednog 33 milijuna kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.

Uskok potvrdio uhićenje Janafovog direktora Dragana Kovačevića

Uskok je u četvrtak potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje.

U priopćenju u kojem ne navodi identitete osumnjičenika, Uskok je dodao da je putem Državnog odvjetništva zatražio od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele "zakonom predviđene radnje" nad dvojicom čelnika lokalne samouprave.

Riječ je o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću koji su ujedno i saborski zastupnici te ih štiti imunitet. Obojica su medijima kazali da nemaju nikakve veze s korupcijom. O zahtjevu za skidanjem imuniteta poslijepodne će odlučivati saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Uskok je priopćio da se uhićenja i pretrage provode u suradnji s policijom nad više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

''Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena'', zaključio je Uskok. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:59