OD IZVORA DO MORA

U velikom ekološkom projektu ponovno sudjeluje i grad Zlatar

Akcija prikupljanja ambalažnog otpada ujedno je i prilika za sve građane da svojim angažmanom doprinesu svojoj zajednici, ističe gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek

Od izvora do mora - Zlatar

 Privatna Arhiva/

Velikom ekološkom projektu Od izvora do mora, koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova, pridružio se i Zlatar. U tom malom krapinsko-zagorskom gradu u ponedjeljak se okupilo 78 volontera. Posebno entuzijastično svoj su okoliš od nemarno bačenog ambalažnog otpada očistili najmlađi građani Zlatara u pratnji svojih roditelja, odgajatelja i profesora - u pomoć je stigla vrtićka skupina “Vrapčići”, klinci iz obrta za čuvanje djece “Malci” i sedmaši iz Osnovne škole Ante Kovačića.

Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica Zlatara, kaže kako su se u ekološki projekt Od izvora do mora rado uključili drugu godinu zaredom. Koristi su višestruke jer će okoliš nakon akcije čišćenja biti ljepši, a budu li proglašeni najboljima, dobit će vrijedne sadnice koje će ozeleniti njihov grad.

“Ova akcija je ujedno i prilika za sve građane da svojim angažmanom doprinesu svojoj zajednici, dok je najmlađima to prilika za rano usvajanje temeljnih vrijednosti brige za svoju zajednicu i okruženje”, ističe gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek.

image

Od izvora do mora - Zlatar

Privatna Arhiva/

Novac namijenjen za kupnju sadnica iskoristili bi za zamjenu stabala koja su stradala zbog suše, koja je prošle godine proglašena elementarnom nepogodom za područje Zlatara.

Sadnja je predviđena na ukupno sedam lokacija, na četiri lokacije u naselju Zlatar, dvije lokacije u naselju Martinščina te jednoj lokaciji u naselju Belec. Jedna od njih je i Park hrvatske mladeži u kojem je prilikom obnove izgrađeno novo dječje igralište. Nova stabla stvorila bi hlad pa bi to mjesto bilo i u ljetnim mjesecima ostalo okupljalište najmlađih.

Projekt Od izvora do mora je usmjeren na pružanje potpore urbanomu pošumljavanju – sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka. Također, cilj je promicanje zaštite vodnoga

image

Od izvora do mora - Zlatar

Privatna Arhiva/
bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada. Tu vrijednu inicijativu ove je godine prepoznalo čak 30 gradova - sedam velikih, osam srednjih i 15 malih gradova. Tko je od njih bio najbolji u pojedinoj kategoriji, pokazat će upravo rezultati akcija čišćenja okoliša jer se pobjednik bira na temelju broja uključenih volontera i količine prikupljenog ambalažnog otpada. Svaki od tri pobjednika dobit će po 15 tisuća eura koje mora iskoristiti za sadnju novih stabala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:32