U PAZINU

U VELJAČI POČINJE SUĐENJE IDS je tužio HDZ-ovu pomoćnicu ministra turizma zbog izjave o Uljaniku

Monika Udovičić
 Goran Mehkek / CROPIX

Na Općinskom sudu u Pazinu u 6. veljače 2020. trebalo bi početi suđenje po tužbi koju je IDS podigao protiv HDZ-ove pomoćnice ministra turizma i tajnice županijske organizacije HDZ-a Istre Monike Udovičić za povredu prava osobnosti, odlučeno je na pripremnom ročištu održanom u utorak.

IDS tuži Udovičić zbog intervjua u Glasu Istre iz ožujka ove godine kada je pomoćnica ministra turizma govoreći o krizi u pulskom Uljaniku između ostalog izjavila kako je "Uljanik lokalnoj politici godinama služio kao bankomat".

Na današnjem ročištu Udovičić se nije pojavila, kao ni predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Udovičić u postupku zastupa riječki odvjetnik Zoran Vukić koji je, s obzirom da je tužbu podnijela stranka, sudu predložio da se kao svjedoci saslušaju svi članovi predsjedništva IDS-a, uključujući počasnog predsjednika Ivana Jakovčića.

Osim toga je, pozivajući se na sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske, naglasio da su stranke i političari podložni javnoj kritici u puno široj mjeri od privatnih osoba. Stoga je zatražio sve zapisnike predsjedništva IDS-a od 27. ožujka ove godine do danas kako bi se vidjelo na koji su im način povrijeđeni ugled, čast i dostojanstvo.

Zastupnik IDS-a Dejan Jakac istaknuo je da nema potrebe na sud pozivati kompletno predsjedništvo stranke te je zatražio da se kao svjedok sasluša isključivo predsjednik IDS-a Boris Miletić. Jakac je također dostavio popise svih imenovanja članova uprava i nadzornih odbora Uljanika kako bi se vidjelo da IDS, kako je kazao, nije sudjelovao, niti je imao ikakve veze, s kadroviranjima u brodogradilištu.

U izjavi Hini Udovičić je kazala da je "ovo svojevrsni presedan", jer IDS kao pravna osoba podiže tužbu protiv fizičke osobe zbog izjave objavljene u jednom dnevnom listu.

"Ovo još u Hrvatskoj nije viđeno i nadam se da neće postati praksa", kazala je Udovičić dodavši da će, ukoliko se ovako nastavi tužbama koje IDS podiže protiv stanovnika Istre, osobno predložiti predsjedniku Vlade osnivanje posebnog suda za teška kaznena djela protiv IDS-a "kako bi izbjegli nagomilavanje predmeta po sudovima i time dodatno opterećivali naš pravosudni sustav".

Po njenim riječima sloboda govora je pravo pojedinca da izrazi svoje mišljenje bez straha da će u tome biti sprječen ili da će biti kažnjen za izraženo mišljenje.

"Upravo je to srž ove tužbe jer mi se pokušava oduzeti pravo na izražavanje mišljenja kad ono nekome nije po volji", zaključila je Udovičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 08:15