SASTANAK

“U vladajućoj većini ne želimo vidjeti Bandićeve preletače”

  
 Goran Mehkek / CROPIX

Takozvani Bandićevi preletači bit će jedna od tema o kojima će premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković razgovarati s koalicijskim partnerima. Nema posebnog dnevnog reda, no o tome će se, rekao nam je premijer, sigurno razgovarati. Kazao je da je više puta iznosio svoj stav o stalnom povećanju Bandićeva kluba i danas ga može samo ponoviti koalicijskim partnerima.

Nedavno, kada se klubu Bandićeve Stranke rada i solidarnosti pridružio i bivši HSS-ovac Mladen Madjer, premijer je samo rekao da to nema veze s Vladom, ni s HDZ-om. Na Madjerovu promjenu političkog dresa predsjednik HSS-a Krešo Beljak reagirao je optužbom da je to učinio radi vreće novca te inicirao USKOK-ovu istragu. Time se pridružio predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku koji je već ranije tražio istragu USKOK-a zbog prelazaka HNS-ovaca Bandiću.

Volja birača

Čini se da preletače, a posebno četvero zadnjih koji su se pridružili Klubu Milana Bandića, a to su bivši SDP-ovci Zdravko Ronko, Milanka Opačić i Ana Komparić Devčić te Mladen Madjer, nitko ne želi vidjeti u redovima vladajuće većine.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić je kao odgovor na Bandićevo kršenje volje birača i političku korupciju povukao iz njegova Kluba svog zastupnika Darinka Dumbovića, a od Bandića su se do danas distancirali svi Plenkovićevi koalicijski partneri. I predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić nedvosmisleno je rekao da Bandićevi preletači nisu dio vladajuće većine.

Bandić je na prvu vrlo uvrijeđeno reagirao na ovu Bačićevu izjavu. Glasnogovornik njegova Kluba Slavko Rako rekao je kako ih je Bačić neugodno iznenadio. - Ne prihvaćamo podjele Kluba na takav način, posebice nakon jednoglasne podrške proračunu, što je svojevrsni godišnji test Vlade - rekao je Rako.

Nakon tjedan dana ni Bandić više ne inzistira na tome da je s dvanaest zastupnika u Klubu najveći i najjači Plenkovićev koalicijski partner.

- Dobio sam poziv za sutrašnji sastanak, ali nemam pojma o čemu će biti riječi. Mi smo partneri s HDZ-om, ali nemamo koalicijski sporazum i ne sudjelujemo u raspodjeli fotelja - rekao nam je Kažimir Varda iz Bandićeve stranke.

- Članovi našeg Kluba su slobodni u izražavanju svojih stajališta i pri glasanju. Ali pritom ne dovodimo u pitanje stabilnost vladajuće većine. Naravno da se u Klubu nastojimo dogovoriti o određenim pitanjima, ali nikome nije ograničena sloboda izražavanja svojih stavova i zato nam zastupnici toliko i prilaze - rekao je Varda.

Članovi kluba

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kaže da vjeruje kako će se svi članovi vladajuće koalicije izjasniti da Bandićevi preletači nisu dio koalicije.

- Neprihvatljivo je da je Milan Bandić, koji je pod optužbama za političku korupciju, stvorio atmosferu da smo svi kao on. Uskoro će se pokazati da je politička korupcija neprihvatljiva. Preletače ne smatram dijelom vladajuće koalicije, a dobro je da su se o tome izjasnili i u HDZ-u - rekao je Kosor.

Milorad Pupovac također je bio vrlo oštar. - Svi mi koji smo u parlamentu, bez obzira na to jesmo li u vladajućoj većini ili opoziciji, trebali bismo se osjećati krajnje neugodno zbog ovoga što se događa - rekao je Pupovac Hrvatskom radiju.

U Saboru će se sastati i Klub HDZ-a na koji će, kao i obično, biti pozvan i Klub Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, iz kojeg nam nisu mogli reći tko će se odazvati. No, u HDZ-u kažu kako je praksa bila da se odazovu četiri zastupnika nacionalnih manjina, Ivica Mišić, Kažimir Varda, a dolazio je i Darinko Dumbović. Ni jednom se na sastanku nisu pojavili bivši SDP-ovci Zdravko Ronko i Milanka Opačić koji usto i izbjegavaju glasanja, dok Ana Komparić Devčić i Mladen Madjer nisu bili ni u prilici nastupati kao članovi Bandićeva kluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:12